avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane fizice?

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine, daca puteti in urmatoarea situatie:
Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare imobil ce urmeaza a se construi, iar contractul de vanzare cumparare se va semna la sfarsitul anului 2008. Antecontractul e semnat intre persoane fizice pe un pret fix, dar mentionez ca persoana fizica respectiva construieste un intreg ansamblu.
Vanzatorul poate veni la semnarea contractului cu pretentia sa platim si TVA aferent pretului convenit in antecontract, conform noilor "reglementari"? Sau odata semnat antecontractul cu pret fix, nu mai sufera modificari?

Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 17:48, 13 Februarie 2008
Este persoana fizica care construieste un imobil nou, de fapt a construit mai multe in oras. Se platea TVA doar daca era persoana juridica?

CE motive ar putea invoca pentru cresterea pretului apartamentului cu inca 19%? Legea? Bunul plac? Ce se poate intampla daca refuzam plata marita a apartamentului? Pana la urma, nu suntem singurii in aceasta situatie.
Nu prea sustin punctul asta de vedere.
Contravaloarea produsului, pretul, e 60 000. TVA se adauga acestuia. Si mai sunt si alte taxe pe tranzactie, doar nu se poate spune ca onorariul notarului intra in astia 60 000, nu? Nu poate fi inclus in pret. :D
Apoi, mai depinde si de alte lucruri din contract. Spuneti dv. ca nu se precizeaza altceva nimic. Nu scrie nici cine va achita taxele la vanzare? :P Atunci, cam nasol... Caci le achita cumparatorul, iar TVA este un impozit al vanzarii... sau va fi... si atunci, cine sa-l achite? Ar fi cam impotriva civilului cumparatorul sa achite toate taxele, mai putin una. :O

Trebuie vazut contractul de cineva specializat. Caci faptul ca un contract nu precizeaza ceva, poate sa insemne ca precizeaza altceva.
Nu prea sustin punctul asta de vedere.
Contravaloarea produsului, pretul, e 60 000. TVA se adauga acestuia. Si mai sunt si alte taxe pe tranzactie, doar nu se poate spune ca onorariul notarului intra in astia 60 000, nu? Nu poate fi inclus in pret. :D
Apoi, mai depinde si de alte lucruri din contract. Spuneti dv. ca nu se precizeaza altceva nimic. Nu scrie nici cine va achita taxele la vanzare? :P Atunci, cam nasol... Caci le achita cumparatorul, iar TVA este un impozit al vanzarii... sau va fi... si atunci, cine sa-l achite? Ar fi cam impotriva civilului cumparatorul sa achite toate taxele, mai putin una. :O

Trebuie vazut contractul de cineva specializat. Caci faptul ca un contract nu precizeaza ceva, poate sa insemne ca precizeaza altceva.
alexandra13 a scris:
Este persoana fizica care construieste un imobil nou, de fapt a construit mai multe in oras. Se platea TVA doar daca era persoana juridica?

Un raspuns simplu ar fi da, desi ar trebui putin circumstantiat. Pe tema asta a scris Gabi Biris un articol foarte bun si util: www.avocatnet.ro/content/art...

Citez:

In 2007, acest articol prevedea ca era scutita de plata TVA „livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil, daca este efectuata de o persoana impozabila care si-a exercitat ori ar fi avut dreptul sa-si exercite dreptul de deducere total sau partial a taxei pentru achizitia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil”.

Incepand cu 2008, articolul a fost usor modificat, scutita era „livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil”. Observam ca partea finala a celei de-a doua propozitii a fost eliminata. Acest lucru il observasem si eu la o prima lectura a OUG 106/2007, dar nu mi-a trecut prin minte ca asta poate duce la interpretarea conform careia persoanele fizice vor trebui sa plateasca TVA.

CE motive ar putea invoca pentru cresterea pretului apartamentului cu inca 19%? Legea?

Cred ca motivul e neclaritatea legii...

Avlil, sunt de acord cu tine in mare, dar una e pretul si alta sunt taxele aferente (onorarii de ex, care nu intra in calculul pretului. Daca intr-adevar se introducea TVA pentru PF, atunci se putea modifica in acest sens contractul, pentru ca faptul generator (livrarea) se face intr-un moment cand TVA se datoreaza, iar legea este imperativa. Totusi, consider ca nu e cazul...
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator
Nu stiu daca am inteles bine un lucru: e bloc nou? Daca da, TVA se datoreaza oricum, si de persoane fizice, iar asta nu e o chestie noua. Ma gandesc ca in situatia asta pur si simplu te-au fraierit la pret, chiar de la semnarea antecontractului. Uite diferenta legislativa:

2007: este scutita de plata TVA „livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil, daca este efectuata de o persoana impozabila care si-a exercitat ori ar fi avut dreptul sa-si exercite dreptul de deducere total sau partial a taxei pentru achizitia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil”.

2008:scutirea priveste „livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil”.
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)