Daca in luna august diferenta dintre indexul de apa facturat si indexul tuturor locatarilor este sa zicem -15 , iar in luna urmatoare este 15 , cum se calculeaza direrenta de apa in septembrie ,in cazul in care in august s-a considerat ca fiind 0 si daca a fost corect considerandu-se 0. Multumesc
declar indexul: 76.23. si mi se calculeaza minim 78 mc. desi am schimbat apometrele de cateva luni. si mi se explica de la asociatie de probabil un vecin are robinetul stricat si ii curg picaturi mici pe care nu le sesizeaza contorul lui. si asa se aduna cca20-30 mc pe luna pe scara (16 ap)? sa fim seriosi. dar CE POT FACE? ca azi ma duc sa fac scandal
Inainte de a face scandal trebuie sa vedeti daca ati inteles exact ce face administratorul si ce calculeaza el acolo la indecsi si consum de apa.
Cota-parte indiviza este partea care revine fiecarui proprietar din proprietatea comuna, proportional cu suprafata apartamentului sau. Proprietate comuna sunt si tevile verticale care va trec prin apartament. Cota-parte indiviza este un procent cu care se inmulteste o anumita suma de bani care trebuie impartita pe cota-parte indiviza.
Diferenta dintre consumul facturat de furnizor si consumul declarat de proprietari se calculeaza in functie de cota-parte indiviza si se repartizeaza ca "pierderi de apa" tuturor proprietarilor.
Administratorul nu poate sa controleze tot timpul ce fac oamenii in casa lor, ce le curge si pe unde le curge apa, decat la intervale mai mici sau mai mari de timp.
Chiar daca ar face control, tot nu-i gaseste pe toti oamenii acasa in aceeasi zi, citirile apometrelor nu se fac in aceeasi zi si ora si de catre toti proprietarii cu cei care citesc contoarele de bransament din partea furnizorilor.
Sunt multe cauze ale acestor diferente de apa. Ele se recupereaza luna viitoare, dar tot atunci se fac altele.
Aceste diferente sunt prezente la toate blocurile.
multumesc pentru raspuns.
1. dar este normal ca in ciuda recuperarilor de la o luna la alta sa apara diferente de 1-2 mc / apartament in fiecare luna ? ( si sa nu imi spuneti ca picura cuiva in casa cate 30 de mc de apa). cum ar putea sa apara pierderi de cca 30 mc lunar pe o scara de 16 apartamente, daca la subsol nu e sparta nicio teava?
2. din cate stiu, cota parte indiviza nu depaseste 10% din valoarea facturii. ce fac atunci cand dintr-o factura de 50 lei (pe luna de vara) 10 lei reprezinta cei 2 mc de apa pusi in plus de cei de la asociatie, in conditiile in care (cel putin) la subsol nu e sparta nicio teava si nu se iriga, nu se uda nimic in comun.
3. ce ar trebui sa intreb/verifc la asociatie ca sa ma lamuresc.
1. E foarte probabil datorita multitudinii cauzelor care provoaca aceasta diferenta.
2. Faceti o confuzie intre cota-parte indiviza si procentul de pierdere dat de furnizori pentru pierderile de apa din retea. Aceasta pierdere de 10% este data pentru un sistem de conducte de-abia dat in functiune. El poate ajunge si pana la 30% in functie de defectiunile aparute in sistem odata cu trecerea timpului. Chiar daca nu vreti sa acceptati ideea cu "picatura" de la robinetele vecinilor, aceasta este una din cauze.
Cota-parte indiviza, inca o data, este partea din proprietatea comuna care ii revine fiecarui proprietar si care este inscrisa in actul de proprietate.
Diferenta dintre factura si consumul declarat poate fi si jumatate din factura (exemplu 200mc facturati si 100 declarati de catre proprietari) se imparte in functie de cota-parte indiviza.
Pentru exemplul dat, diferenta de 100 mc diferenta neacoperita de declarariile de consum, dv. v-ar reveni 100 * 5%(sa zicem ca asta e cota parte indiviza a dv.) si rezulta ca ati avea de plata 5 mc din aceasta diferenta.
Alt vecin de-al dv. cu o cota-parte indiviza mai mare (avand apartamentul mai mare), de ex. de 7% ar avea de plata 7 mc din aceasta diferenta.
Daca se aduna de la toti proprietarii 5 mc + 7 mc +...... trebuie sa rezulte in final cei 100 mc "pierderea" de apa.
@dani_the_angry
N-ati inteles nimic
Intr-o luna aveti indexul 71.78(declarati 72) iar urmatoarea 76.23(declarati 76). Deci in respectiva luna desi ati declarat un consum de 4 mc ati consumat 4,4 mc. Ca tot dadeati vina pe comunicarea incorecta a consumului.
Retineti ca s-a inventat aparat de masura care sa masoare perfect. Chiar si cel mai precis ceas din lume pierde o secunda la 150 mil de ani. Daramite un apomentru. Apometrele prin constructia lor, nu pot sa inregistreze debite foarte mici de apa. In functie de clasa, un apomentru incepe sa contorizeze consumul dupa un anumit debit( de regula peste 10 l/h). Deci daca ati avea chiar si dumneavoastra un robinet neetans (sau la WX, se intampla destul de des), care sa picure, acest consum nu va fi inregistrat.
Si faceti dumneavoastra calculele: 10l/h * 24 h * 30 zile. Se ajunge la vreo 7 mc de apometru. Ori 16 apartamente ori,2 apometre de fiecare... Va dati si singur seama.
Deci normal ca se inregistreaza mai putin fata de consumul real. Asta ar fi principala cauza a pierderilor de apa intr-un bloc contorizat total.
Oricum ati invarti-o nu aveti cum sa repartizati corect, cu precizie de 100% consumul de apa.
Pierderile de 20,30 mc la 16 ap nu sunt mari. In bloc la mine am avut si pierderi de 300 mc ( la cca 30 ap).
Facturare apa
Cristina2204
Buna seara! As avea nevoie de o lamurire referitor la modul de facturare al consumului de apa. In luna august nu s-a facut citirea contorului de apa drept ... (vezi toată discuția)