Te inregistrezi in doua locuri, Liliana, e si cazul meu. Una e domiciliul fiscal, care e la sediul profesional si de unde obtii si CIF-ul, si alta e inregistrarea ca platitor de impozite, care se face la domiciliul real.
Eu, la momentul inscrierii, mi-am modificat si domiciliul fiscal la domiciliul real. Ca sa nu am batai de cap.
Dar am avut, ulterior, sediul profesional in alt sector si nu m-am mai inregistrat si la AF locala, de sector.
Care e scopul, care e logica, pentru ca am inteles din prima descriere a Biancai ca te inregistrezi in 2 locuri precum si care ar fi acelea, intrebarea mea este deci nu unde, ci care e scopul, finalitatea urmarita?
Si de unde e domiciliul fiscal al unei persoane care desfasoara activitati independente la sediul profesional si nu la domiciliul ei, doar e pers fiz? :-/ Desi asta macar suna logic...
Dar e ciudat sa ai doua domicilii fiscale, unul la domiciliul de pe buletin pe care nu ti-l schimbi si unde iti vin toate impozitele pe masina si casa... si alt domiciliu fiscal acolo unde ai sediul profesional...
Adica birocratie-birocratie, da' la ce ne foloseste?
Of, cred ca e prea mult pentru mine fiscalul asta! Daca va par enervanta, puteti sa nu-mi raspundeti!
Ca oricum fac exact asa cum imi spune inspectorul meu financiar si n-am avut probleme. In afara de, poate, faptul ca mi-a venit sa platesc impozitul pe acum 3 ani de la... domiciliul din buletin! :P
Mie mi se pare pe undeva logica legatura cu sediul profesional. Pana la urma acolo iti desfasori activitatea, acolo esti inregistrat ca PFA/PJ, dupa caz, inclusiv CIF-ul fiind emis de autoritatea de acolo: X-ulescu, adresa Y, CIF ___.
Nu mi se pare insa util sa te inregistrezi si la domiciliu! CU atat mai mult cu cat poti sa ai domiciliul la cucuietii din deal si viza de flotant in alt oras.
Nu stiu cine mi-a eliberat mie CIF, ca aveam in acelasi sector si domiciliul fiscal si sediul profesional.
Chestia e ca acum vreun an si jumatate am discutat cu unii colegi avocati care spuneau ca, daca ma plimb pe la societati din diferite sectoare, tre' sa-mi plimb si diomiciliul fiscal cu mine.
Lipsa de argumentare m-a facut, dupa vreo cateva discutii, sa-i las in pace.
Oricum, in Procedura fiscala spune de cei de la domiciliul fiscal ca fiind cei care elibereaza CIF. Sediul profesional nu apare nicaieri. Despre CIF spune pe la art. 69-72, cam asa... nici urma de domiciliu profesional. Nici nu se arata nicaieri ca domiciliul fiscal ar fi la un astfel de sediu.
Mai mult, eu nu am sediu; pentru ca nu-s PJ.
Si doar pentru ca statutul (parca el) aminteste despre un sediu profesional, dandu-i o importanta care pare sa transceada legislatia avocatilor, extinzandu-se parca peste legislatia fiscala si celelalte, eu nu apreciez ca, din coroborarea legislatiei fiscale as putea sa dau un oarecare rol sau vreo conotatie unui sediu profesional care apare numai in documentele baroului.
Editez asa tarziu ca m-am desteptat intre timp. De fapt nu eu, m-a desteptat cineva!
Inteligenta e inspectoarea mea financiara... Tare rau! Explica de... pana si eu inteleg.
Deci: SCA se inregistreaza la locul sediului profesional; se elibereaza CIF acolo, corect si avocatul indrumator completeaza nu's ce declaratie, cred ca e aia, 223 parca, din care reiese nr. de asociati, procentul fiecaruia, chestiuni generale.
Nu plateste nimic (am intrebat de SCA care nu platesc TVA si nici nu sunt SRL). Din acea declaratie, indrumatorul formei de exercitare a profesiei trimite "spre instiintare" o copie fiecarui asociat...
Acolo, la acest sediu, nu se plateste nimic in cazul SCA descrise de mine. E doar o inregistrare ca functioneaza ceva acolo...
Niciunul dintre asociati nu are vreo obligatie de a depunde vreo chestie acolo, de a semna sau trimite vreun act... in afara de asta de mai sus.
Fiecare asociat plateste impozit si se inregistreaza, trimite declaratii etc. numai la domiciliul fiscal al sau... Care poate fi in acelasi loc sau nu cu al SCA (la mine era in acelasi sector).
Inspectorul meu financiar are 3 dosare: unul al meu, unul al colegei (cand era cazul) si unul al SCA. Doar intamplarea face ca toate trei sa fie in acelasi sector...
Ca si colaborator, nu apari nicaieri decat la domiciliul fiscal. Ca de-asta, zice ea, de-asta ti-ai facuit cerere sa vii aci si nu sa platesti la 300 de km distanta impozitul si sa trimiti tot acolo declaratii! Iti amintesti ca am asteptat 2 luni ca sa iti vina un dosar gol de la fostul domiciliu fiscal? :O Ca aveai un alt domiciliu si nu te puteam inregistra numai in baza vreunui sediu profesional...
Am inteles ca locul in care e inscris SCA foloseste pentru urmarirea cifrei de afaceri, ca sa se observe daca depaseste o suma si se impune taxarea de TVA si alte scopuri practice; nu are nicio importanta pentru colaboratorii SCA si nici pentru asociati; atata doar ca, daca nu e depusa foaia aia anuala in termen, toti asociatii primesc amenda, nu numai indrumatorul. :D