avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Despagubire RCA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Despagubire RCA

Daca persoana pejudiciata intr-un accident auto a acceptat si a incasat despagubirea RCA platita de firma de asigurare, mai poate da in judecata persoana vinovata de producerea accidentului (asigurat RCA) pentru a obtine o suma in plus. Ce sanse de castig are?
In mesajul ala era alt utilizator cu alt caz!

Actul este o norma din 2006 a Casei de Supraveghere a Asigurarilor, norma privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule care prevede: Art. 14. - (1) Asigurătorul are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului provocat de asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri, în formă bănească, pentru:
a) vătămări corporale sau deces;
b) pagube materiale;
c) pagube ca urmare a lipsei de folosinţă a autovehiculului avariat, în cazul în care autovehiculul reprezintă mijlocul cu care persoana prejudiciată îşi realizează obiectul de activitate, pentru care deţine licenţa şi autorizarea în acest sens;
d) cheltuieli legate de reprezentarea juridică, în cazul cererilor de despăgubire prevăzute la lit. a)-c), în legătură cu daunele potrivit lit. b) sau c), distinct de despăgubirile acordate potrivit lit. a)-c), dar numai în situaţia încetării fără efect a perioadei menţionate la art. 37 alin. (2) sau a respingerii ori reducerii nejustificate a despăgubirii de către asigurător.
In alte situatii, in care pagubitul nu isi efectueaza o activitate cu acel autoturism, exista prevederi in Codul civil care duc la acelasi rezultat, doar ca aceste sume ale lipsei de folosinta se vor cere de la vinovat si nu de la asigurator in acest ultim caz.
buna ziua
aduc in actualitate subiectul..ca stiu ca s-a cam schimbat chestia cu rca-urile...
avem un peugeot 2006 sedan , fabricatie 2007.azidimineatza ne-a lovit o masina.nu a fost vina noastra.
are asigurare la ominiasig si ne dau doar 50% din daune...pentru restul ce facem?platim noi?dar nu am fost devina...
multumesc
Depinde de motive, nu inteleg situatia...
Ce spun actele incheiate pana acum?
sotul meu inca nu a ajuns acasa.....
o masina de pe un drum lateral nu a respectat semnele si a intrat in el, dreapta....din ce mi-a zis la telefon..portiera, prag, aripa, roata spate dreapta praf....au fost la asigurari la omniasig unde are respectivul rca si ii dau 50% din valoarea daunei. si restul cica sa platim noi da nu a fost devina deloc.....
of...cand am auzit......doamne..daca era vreunul din copii in spate cred ca-l strangeam pe ala de gat....
deci ce se poate face?adica putem face ceva sa nu platim noi?
oricum deseara cand vine va zic mai multe detalii..da sa ii zic sa faca ceva anume acum cat inca e cu actele pe la asigurari?
sau sa sun la asigurari eu? e vorba de omniasig.....acolo are respectivul rca
multumesc
Societatatea de asigurare trebuie sa va despagubeasca integral in limitele prevazute in ordinul CSA.
Totul depinde de ce scrie in procesul verbal al Politiei. Daca in procesul verbal se precizeaza vina exclusiva a celuilalt conducator auto trebuie sa fiti despagubiti. Daca se precizeaza culpa comuna despagubirea estte de 50%. Puteti contesta procesul verbal in termen de 15 zile cerand anularea procesului verbal si inlocuirea lui cu unul in care se precizeaza vina exclusiva a celuilat conducator auto.
Numai bine va doresc

Alte discuții în legătură

Asigurare rca - val daune mai mare decat val acordata de asigurator otiliap otiliap buna ziua acum 2 zile am facut un accident de masina , eu am fost de vina , m-am inteles pe care amiabila cu celalat sofer, i-am dat asigurarea, azi m-a sunat ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca inainte de finalizarea procesului penal bianca23 bianca23 Buna ziua, Sotul meu a fost implicat intr-un accident in urma caruia a decedat o persoana(Dumnezeu sa-l odihneasca in pace) si 3 masini au fost avariate(toate ... (vezi toată discuția)
Probleme rca omniasig ContSters63677 ContSters63677 Buna ziua, Avem o problema cu o despagubire de la RCA Omniasig. Acum 2 zile am avut un incident. Ne-a tamponat in spate o masina care, neadaptand viteza la ... (vezi toată discuția)