avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren mai mare, ce fac in cazul asta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren mai mare, ce fac in cazul asta?

Printr-o tranzactie intr-un proces de partaj am dobandit un teren de 1200 mp in titlu.
Vreau sa fac cadastru la teren dar la masuratoare a iesit 1380 mp.
Cadastristul zice ca daca terenul depaseste in realitate 2% din suprafata actului de proprietate se poate rezolva cu actiune in constatare.
Terenul a fost dobandit de bunicii mei acum 60 de ani de la o persoana. Acte nu mai exista, dar a fost trecut in registrul agricol la lotul bunicilor in 1959 cu suprafata de1000 mp. apoi in titlu de proprietate cu 1200 mp dupa revolutie , real fiind 1380 mp.
Cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: tractor , utilizator 19:55, 8 Februarie 2008
Daca uzucapiunea nu e o actiune reala si nu se timbreaza la valoare tocmai din cauza asta, ma impusc! :(( Uzucapiunea este o actiune in constatarea proprietatii, adica in revendicare. la fel ca si in alte revendicari, te indrepti impotriva celor care ar avea un drrept asupra terenului si ai posesia, esti netulburat.
De altfel, daca esti tulburat, evacuat etc., nu indeplinesti conditiile sa invoci uzucapiunea. Uzucapantul e posesor la momentul invocarii prescriptiei.
Si mai asemanator cu ce spui tu, nicule, la uzucapiunea invocata pe cale principala uzucapantului ii lipseste numai... titlu de proprietate! :))
e o discutie despre uzucapiune aici, depinde daac indeplineste conditiile... caci a platit impozit pe... cat? Atunci, cum credea el ca e proprietar pe 1380 daca platea pe 1200?
Nu spun ca nu ar merge, trebuie vazut, insa eu cred ca tot o actiune pe legea 7 ar fi. Asa simt eu... fara hotararea aia si restul nu pot fi sigura.
Te contrazic nitel...
In cazul uzucapiunii nu conteaza plata impozitelor - asta se face atunci cand ai titlu de proprietar si esti inregistrat ca atare la fisc.
Conteaza buna credinta, posesia, ....
Nici legea cadastrului nu il ajuta cu mare lucru - nu are ce intabula pt ca nu are cu ce dovedi transferul dr de proprietate.#-o
concluzie?
Actiune prin care sa se constate ca am dobandit drept de proprietate si pe surplusul de 180 mp prin uzucapiune caci pentru uzucapiunea de 30 de ani imi trebuie doar CONDITIA POSESIEI .
Ce acte cere instanta in astfel de cazuri?
Nici chitanta de vanzare, daca o fi existat vreodata asa ceva nu avem...
Cred ca va fi greu sa aflam cine a vandut terenul acum 60 de ani...
parat ar trebui sa fie mostenitorii vanzatorului?
Ce as putea afla la primaria comunei?
Atat stiu ca terenul a fost trecut la lotul bunicului , ca apare in Registrul Agricol in 1959.
Ba, nicule draga, in uzucapiune e important sa posezi sub nume de proprietar si public. Ce face proprietarul fata de chirias? Instraineaza, plateste impozit... Cum publicitatea dreptului de proprietate nu se poate demonstra, in cazul uzucapiunii, cu CF, inregistrarea chitantei de mana (sau a altei aparente de titlu, de transfer de proprietate) la Directia venituri, tocmai ca sa platesti impozit, e importanta.

Mai mult, in unele cazuri, de exemplu al chiriasului care vrea sa demonstreze ca de la un moment dat a posedat in nume propriu si nu in numele proprietarului, transformand astfel posesia fara animus in posesie utila, chiar se cere macar plata impozitului... Vezi Filipescu & Filipescu, Drepturi reale de prin 2000 sau 2001 si niste decizii de indrumare a fostului Tribunal Suprem. ;) Pai cum te-ai crezut matale propitar, daca stateai aici ca un chirias? De ce te-ai crezut, dupa 3 ani de platit chirie, propritar? :P

La legea 7 se cere, in cazul domnului, un alt act de proprietate decat cel pe care il are. Asta poate fi, iin cazul lui, ori o adeverinta registru agricol, ori de la primarie, ori hotararea... Nu pot sa spun ce si cum ar merge exact in cazul dumnealui, nu am actele in fata si mai mult, am intrebat niste lucruri care mi s-au parut importante si nu am primit raspuns.
Eu va multumesc ca incercati sa ma ajutati cu sfaturi , si va rog sa ma iertati daca am pus o gramada de intrebari legate de problema cu care ma confrunt, dar chiar nu am idee cum sa procedez ...
Am intrebat un avocat si mi-a zis sa merg pe legea 18 art 23 , adica sa declar ca terenul l-am dobandit de la stat pentru folosinta gospodareasca , asa am inteles eu, si astfel instanta ar trece peste lipsa actului prin care am dobandit terenul, si in hotararea pronuntata ar constata suprafata mai mare cu 180 mp decat in titlu.
Totusi mi-e frica ca in acest caz instanta ar pronunta o hotarare pe fi 1000 mp asa cum e trecut terenul in Registrul Agricol unde aparem prima data ca proprietari sau 1200 mp cum e trecut in titlu de proprietate acel teren..
Mentionez ca nu am nici o dovada a dobandirii terenului de catre bunicul meu, nici nu stiu cum as putea afla de la cine l-a dobandit
si totusi imi trebuie cadastru pe teren

Alte discuții în legătură

Achizitie teren si drept de uzucapiune coscip coscip Buna ziua! Doresc sa cumpar un teren care are efectiv 488mp dar conform legislatiei cadastristul a trebuit sa treaca in documentatie 400mp cat este trecut ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului pentru teren detinut fara acte de proprietate obrijanu obrijanu Buna seara! Detin din 1970 suprafata de teren de 1200 mp., act de proprietate am doar pentru 1000 mp, pentru care am platit mpozit, Pentru diferenta de 200 mp ... (vezi toată discuția)
Intabulare partiala tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua!Am cumparat un teren cu suprafata de 330 mp pe care am edificat o vila in anul 2008.Am constatat cu satisfactie:oops: ca vecinul din partea de sud ... (vezi toată discuția)