avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1283 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Anularea permisului de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Anularea permisului de conducere

autoritatile romane au dreptul sa anuleze un permis auto eliberat intr-o tara membra UE?
IN 2008 mi s-a intocmit dosar penal pt. conducere sub influenta bauturilor alcoolice, iar in 2009 aprilie s-a terminat procesul in care am fost condamnat la 6 luni cu suspendare, acum recent pe 12 septembrie 2010 mi s-a intocmit din nou dosar penal conducand masina cu numerele expirate de 1 zi si cu o alcolemie de 25 la mie in aerul expirat.vreau sa stiu daca aveam dreptul de circulatie in romania si pt ce mi s-a intocmit dosarul penal si daca o sa-mi recapat permisul dupa 90 zile. tin sa mentionez ca primul permis mi-a fost retinut si si autoritatlle din UK mi-au dat un duplicat.
va multumesc!
Daca in Romania dreptul de a conduce va este suspendat pentru incalcarea unei legi a acestei tari,nu aveti dreptul sa circulati aici,indiferent de permisul pe care il aveti.
Este principiul prevazut in legea romana,cel al teritorialitatii legii,astfel cum este el inscris in art.3 din Codul Penal roman.
Sfatul meu este sa cereti parerea unor avocati,,juristi si nu pe cele ale unor persoane neinstruite in acest domeniu legislativ,care au citit cate ceva si care au interpretari proprii ale legii
r.gabi a scris:

Daca in Romania dreptul de a conduce va este suspendat pentru incalcarea unei legi a acestei tari,nu aveti dreptul sa circulati aici,indiferent de permisul pe care il aveti.
Este principiul prevazut in legea romana,cel al teritorialitatii legii,astfel cum este el inscris in art.3 din Codul Penal roman.

Iar art. 148 din Constitutia Romaniei ne spune: "ARTICOLUL 148
(1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

(4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).

(5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene."

Nu vreau sa va contrazic, va respect, dar in acest caz sunt implicate autoritati administrative din doua state membre ale Uniunii Europene. Avand in vedere ca permisul de conducere este eliberat de UK se executa decizia cea mai favorabila individului. Doar cunoasteti cazul meu, similar, in care s-a aplicat aceasta decizie, regasita in Drepturile Fundamenale ale Omului.
Respectiva persoana a savarsit o fapta pe teritoriul Romaniei,pentru care a fost sanctionata penal,conform legislatiei romanesti.
Masura compelmentara a sanctiunii este anularea dreptului de a conduce pe teritoriul Romaniei,pana la redobandirea unui nou permis pe teritoriul Romaniei.
Conform hotararii,in Romania,persoana respectiva nu are dreptul sa conduca,dreptul sau fiind restrictionat ca urmare a pedepsei aplicate.
Atata timp cat sanctiunea nu a fost comunicat si in Marea Britanie sau aiurea,persoana poate conduce in acea tara,cu permisul obtinut acolo
Dvs. chiar nu pricepeti ca Legea Romana se supune celei Europene fiindca suntem europeni si in Romania, si in Europa, si mai mult, cand aducem atingeri suveranitatii unui alt stat??? Va rog sa argumentati ceea ce sustineti, din punct de vedere juridic, mai precis cu cel putin un articol din oricare legislatie internationala. Nu sunteti abilitat judecator la vreo Instanta sau Curte judecatoreasca sa puteti da decizii pe baza propriei emanatii a cervelului dvs. Contraargumentati relatiile mele la Constitutia Romaniei. Va rog!
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
sbk_77, utilizator
@sbk_77
Stiti ce e interesant? Conventia din 1976 la care faceti referire permite explicit ca o tara sa interzica dreptul de a conduce fara a anula si permisul. Adica exact ce spuneati mai sus ca este imposibil. [ link extern ]

Art. 1
Potrivit prezentei conventii:
a) expresia interzicerea dreptului de a conduce, denumita, in continuare, prescurtat, interdictia, desemneaza orice masura definitiva care are ca scop restrangerea dreptului de a conduce a conducatorului care a comis o infractiune rutiera. Aceasta masura poate consta atat intr-o pedeapsa principala sau accesorie, cat si intr-o masura de siguranta si poate fi luata atat de o autoritate judiciara, cat si de o autoritate administrativa;

TITLUL II
Efectele interdictiei
Art. 2
Partea contractanta care a pronuntat interdictia va informa despre aceasta, fara intarziere, partea contractanta care a eliberat permisul de conducere, ca si pe aceea pe teritoriul careia autorul infractiunii locuieste in mod obisnuit.
Art. 3
Partea contractanta care a fost informata despre o asemenea decizie poate pronunta, in conformitate cu legislatia sa, interdictia pe care ar fi pronuntat-o si ea, daca faptele si imprejurarile care au motivat interventia celeilalte parti contractante ar fi avut loc pe propriul sau teritoriu.
Art. 4
Daca i se va cere, partea contractanta careia i-a fost facuta notificarea va trebui sa faca cunoscut modul in care a dat curs solicitarii.
Art. 5
Prezenta conventie nu limiteaza dreptul partilor contractante de a aplica masurile prevazute de legislatia lor.

Daca Romania a interzis dreptul de a conduce, Conventia permite si celuilalt stat sa afle faptul ca cetateanul este infractor. In baza increderii dintre state, persoana va primi o pedeapsa si in tara de emitere a permisului, pentru limitarea pericolului public. Nici vorba sa se aplice doar cea mai favorabila pedeapsa, asta e o fantezie.

Alte discuții în legătură

Salut - anulare permis in strainatate andrei-andreiul andrei-andreiul am si eu o intrebare ca nu am fost lamurit ...mi sa anulat permisul de conducere pentru consum de alcool pe o perioada de 3 ani in afara romaniei eu fiind ... (vezi toată discuția)
Permis retinut in italia nedelin nedelin buna ziua. la sfirsitul lunii ianuarie am fost depistat in italia avind inaparatul tahograf o alta cartela si mi s-a retinut permisul de conducere, fara a mi ... (vezi toată discuția)
Daca permisul mi-a fost anulat in romania, dar intre timp eu l-am schimbat cu permis de uk pot sa mai conduc in uk? andrew14 andrew14 in urma unui accident pe care l-am avut acum 3 ani in rom.a urmat un proces si mi-a fost anulat permisul de conducere.precizez ca nu mi-a fost suspendat nici ... (vezi toată discuția)