avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1283 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Anularea permisului de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Anularea permisului de conducere

autoritatile romane au dreptul sa anuleze un permis auto eliberat intr-o tara membra UE?
IN 2008 mi s-a intocmit dosar penal pt. conducere sub influenta bauturilor alcoolice, iar in 2009 aprilie s-a terminat procesul in care am fost condamnat la 6 luni cu suspendare, acum recent pe 12 septembrie 2010 mi s-a intocmit din nou dosar penal conducand masina cu numerele expirate de 1 zi si cu o alcolemie de 25 la mie in aerul expirat.vreau sa stiu daca aveam dreptul de circulatie in romania si pt ce mi s-a intocmit dosarul penal si daca o sa-mi recapat permisul dupa 90 zile. tin sa mentionez ca primul permis mi-a fost retinut si si autoritatlle din UK mi-au dat un duplicat.
va multumesc!
eumarian a scris:
Daca Romania a interzis dreptul de a conduce, Conventia permite si celuilalt stat sa afle faptul ca cetateanul este infractor. In baza increderii dintre state, persoana va primi o pedeapsa si in tara de emitere a permisului, pentru limitarea pericolului public. Nici vorba sa se aplice doar cea mai favorabila pedeapsa, asta e o fantezie.

Este conform Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
sbk_77, utilizator
deci mi s-a facut dosar penal pt conducerea unui autotuvehicul cu numere care nu mai au valabilitate

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
iar permisul de ce nu mi l-au restituit dupa 90 zile? eu cred ca s-a facut un abuz, ceea ce trebuie pedepsit.
@DCristianC
Este posibil ca sanctiunea anularii permisului sa nu fi fost inregistrata din eroare in sistem in 2010, ar fi trebuit sa se vada daca v-au verificat la granita. Dar acum este, deci nu mai conduceti in Romania. Principala problema este ca ati comis a doua infractiune in perioada de incercare a primei condamnari.

@sbk_77
Va faceti de ras in public. Baza legala explicita a limitarii dreptului de a conduce este in a treia directiva UE privind permisele de conducere, 2006/126/CE
(4) Un stat membru refuză eliberarea unui permis de conducere unui
solicitant al cărui permis de conducere face obiectul unei restricții,
suspendări sau retrageri într-un alt stat membru.
Un stat membru refuză să recunoască valabilitatea oricărui permis de
conducere eliberat de un alt stat membru unei persoane al cărei permis
de conducere face obiectul unei restricții, suspendări sau retrageri pe
teritoriul statului membru anterior.

De asemenea, un stat membru poate refuza eliberarea unui permis de
conducere unui solicitant al cărui permis a fost anulat într-un alt stat
membru.

Link directiva [ link extern ]
Link Implementare de exemplu Germania [ link extern ]

Totodata, Romania are dreptul sa va oblige sa preschimbati permisul in cazul in care acumulati puncte de penalizare pe permisul strain, cf. art. 11 (2), ultima teza : "poate schimba permisul în acest scop.". Asa ca nu mai dati sfaturi fanteziste.
cand am intrat in tara cu masina personala in 2009 m-au verificat Politistii de Frontiera, iar daca a fost o eroare de sistem, sa-si puna la punct sistemul ca nu trebuie sa sufere cineva din cauza sistemului sau de incompetenta unora care nu-si fac datoria la locul de munca. E ciudat cu permis european nu am voie sa circul intr-o tara membra UE (Romania).
cum pot sa-mi recapat dreptul de circulatie in Romania fara sa-mi preschimb permisul englezesc?

Alte discuții în legătură

Salut - anulare permis in strainatate andrei-andreiul andrei-andreiul am si eu o intrebare ca nu am fost lamurit ...mi sa anulat permisul de conducere pentru consum de alcool pe o perioada de 3 ani in afara romaniei eu fiind ... (vezi toată discuția)
Permis retinut in italia nedelin nedelin buna ziua. la sfirsitul lunii ianuarie am fost depistat in italia avind inaparatul tahograf o alta cartela si mi s-a retinut permisul de conducere, fara a mi ... (vezi toată discuția)
Daca permisul mi-a fost anulat in romania, dar intre timp eu l-am schimbat cu permis de uk pot sa mai conduc in uk? andrew14 andrew14 in urma unui accident pe care l-am avut acum 3 ani in rom.a urmat un proces si mi-a fost anulat permisul de conducere.precizez ca nu mi-a fost suspendat nici ... (vezi toată discuția)