catalin3 a scris:
sfaturi de la unu' care a intrat in martie 2010
am observat in discutiile de pe forum ca multa lume se pierde in mii de tratate (ba opiniile lui Boroi , ba ale lui Nistoreanu , ba ale lui x , y , z)
va pierdeti timpul cu zeci de carti de grile
cum m-am pregatit eu si cum s-au pregatit si alte cunostinte de-ale mele care au luat examentul
civil - evident tratate
procedura civila - pentru cei care au lucrat in instanta (ca mine) codul si ril-uri de stiut ca tatal nostru si abia dupa aia ne mai uitam prin tratate (eu am mai trecut printr-un tratat la stilul frunzarit 2-3 zile)
penal - in primul rand trebuie recitat codul si ril-uri ca tatal nostru si dupa aia citit din tratate (pentru mine care nu am lucrat cu penalul , am fost nevoit sa aprofundez ceva mai bine din tratate)
procedura penala - doar codul si ril-uri si ceva practica judiciara (eu am invatat doar dupa Cpp comentat , practica si cedo - autori : antoniu , vlasceanu , barbu , in acelasi stil fiind si cel al lui neagu ; adica vreau sa spun pt cei care nu au lucrat in penal trebuie un cod cu practica pt ca asa se lamuresc anumite chichite
pt cei care au lucrat cu penalul (politie , avocati) e suficient codul , dar stiut la greu
legea de organiza si cedo - le-am tratat ca pe o singura materie pt ca au 5 + 5 intrebari si am judecat astfel : cedo nu citesc nimic pt ca ia mult timp si are pondere mica in nota ;
in compensatie avand in vedere ca legea are aceeasi pondere si e f. putina materie am zis sa o stiu pe de rost astfel incat cedo (la care am vazut ca punandu-le la logica iau 2 puncte ) plus legea (la care am zis ca trebuie sa fac perfect adica 5 puncte ) sa imi dea un total de 7 din zece astfel incat sa ma mentin in baremul de nota 7 cu aceste doua materii , adica sa nu ma traga in jos la nota
in ceea ce priveste facutul de grile , m-am limitat sa fac doar grilele care s-au dat la exam anterioare si la inm , pt ca doar cu acest tip de grile trebuie sa te familiarizezi si nu cu altul (de genul , cinci variante , din care doua bune , etc.)
cred ca gresala multora este sa se piarda in o mie de tratate , pe mii de discutii contradctorii ale autorilor pe diverse teme si sa uite esentialul adica memorarea CODULUI fratilor
in momentul in care stiti codurile pe de rost cu tot cu ril-uri (penal , cpp si cpc) "aveti dreptul" sa deschideti tratatele si cartile de practica.
PS : nu ma injurati , nu ma dau mare , dau doar un sfat decent , fiecare este liber sa invete cum vrea
scuze daca am mai facut greseli , am scris repede
Subscriu la cele spuse de Catalin. Cred ca e foarte important sa cititi codurile, m-am uitat in fuga pe civil si procedura civila, si intrebarile teoretice sunt din cod, spre ex la speta cu citarea, ai 15 zile pentru primul termen si 5 pentru termenele ulterioare, iar in pricinile urgente termenul de 15 zile poate fi redus, art. din cod pr.civ. 89, art.114 ind.1 alin. 3. Adevarul ca toate astea devin foarte clare dupa ce sedinta de sedinta te lovesti de ele. Multa bafta in continuare, cred ca o sa fie examen si in martie, nevoie de magistrati este inca, la nivel de judecatorie se resimte lipsa judecatorilor la modul acut
Eu am intrat in nov. anul trecut.