avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Test Poligraf - proba sau nu in instanta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Test Poligraf - proba sau nu in instanta?

Rezultatele de la testul poligraf sunt sau nu considerate proba in instanta pana la urma? Unii zic "nu sunt considerate", atunci dupa ce unii suspecti gen Cioaca au fost pusi la detector? Banuiesc ca cel putin m-ar ajuta daca sunt colerate si cu alte probe, gen 1-2 martori, si cu refuzul celorlalti de-a "face" testul ?!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:41, 25 Februarie 2013
Studiile stiintifice peer-reviewed indica o rata de succes a poligrafului in jur de 70%, ceea ce tinand cont ca 50-50 sunt sansele de start, e prea putin pentru a condamna pe cineva. Aceasta este ratiunea pentru care nu este proba.

Mai mult, ar trebui scos cu totul din sistemul judiciar, pentru ca este pe postul torturii din Evul Mediu, sa sperie cumva acuzatii ca ii face acuzarea sa spuna lucruri chiar contra vointei lor. Bineinteles, sunt multi bani in joc si multe interese.

Poligraful testeaza conductivitatea pielii si variatiile de tensiune arteriala, nu are nicio legatura cu ce ganduri ai in cap. Un somn lung si bun inainte e cea mai buna metoda de a trece testul, spunea un manual KGB...
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
eumarian, utilizator
cum sa nu conteze ``ce ganduri ai in cap``?in functie de ce gandesti,si ce senzatii ai pe parcursul testului,va iesi rezultatul.daca nu ai nici un gand in cap,atunci totul va iesi bine.asta se poate prin meditatie,intri in transa ,si arunci ``gandurile din cap``.:))
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
frank_kvitta, utilizator
Oricat de bun ar fi somnul tot nu ajuta...:D

Nu este o tortura ca in Evul Mediu deoarece invinuitul sau inculpatul are si dreptul de a nu accepta.
Din cate stiu ajuta la aflarea adevarului si nu se poate condamna o persoana doar ca nu a trecut testul poligraf.

In SUA deja se merge experimental pe un aparat care analizeaza activitatea subiectului in functie de pupila sa...
Se spune ca este sigur 100%.

avocat Claudiu Lascoschi
nimic nu exista,si nu poate avea calitatea de 100 la 100.dar nu a r fi rau sa fie si macar 99 la 100.
Nu este o tortura ca in Evul Mediu deoarece invinuitul sau inculpatul are si dreptul de a nu accepta.

Asta ar mai lipsi.:D Poligraful are aceeasi functie ca si tortura pe vremuri pentru ca este o metoda de presiune de speriat inculpatul, care nu se foloseste decat in contexte juridice. Atat timp cat exista dreptul la non-incriminare, ar trebui acceptat ca nu poti afla adevarul chiar de la persoana in cauza.
Apoi, nimeni nu si-ar imagina sa foloseasca privat poligraful : "Draga mea, ma mai iubesti?". Sunt aceleasi probleme si in cazul metodei cu pupila, ar reprezenta un regres in drepturile omului.

In privinta eficientei, se face confuzie intre poligraf si psihologul experimentat care il intepreteaza si te priveste. Daca testul se face cu adevarat stiintific (coordonatorul nu are voie sa te vada, nu stie nimic despre tine), poligraful de-abia depaseste 50%. Toata eficienta e derivata din faptul ca un om educat in psihologie se uita din apropiere la reactiile tale. Pana cand nu va fi proba "privitul in ochi de catre un psiholog", nu ar trebui sa fie nici poligraful. :giggle:
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Testul cu detectorul de minciuni angela.o angela.o Imi puteti spune va rog daca testul cu detectorul de minciuni se considera proba in instanta? (vezi toată discuția)
Poligraf ragaliemariana ragaliemariana Va rog unde gasesc metodologia(procedura) completa si punctuala (acreditata)a testarii cu poligraful. Etapele ,drepturile si obilgatiile , persoanei testate ... (vezi toată discuția)
Test poligraf stefan_000 stefan_000 Buna seara, am un prieten, care a fost prins luand mita o suma de bani, in urmare seful lui a dispus ca acesta sa fie testat cu detectorul de minciuni. va ... (vezi toată discuția)