avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cesiunea contractului de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cesiunea contractului de intretinere

Nu sunt foarte sigura ca se poate face.
Eu m-am gandit ca s-ar putea cu acordul intretinutului si cu transmiterea de catre intretinator a dreptului de proprietate asupra bunului catre noul obligat la prestarea intretinerii. E corect? Sau ar trebui reziliat contractul de intretinere, intretinutul sa redobandeasca proprietatea asupra bunului si facut alt contract?
Cel mai recent răspuns: ContSters7627 , utilizator 16:35, 18 Martie 2008
Lory, parerea mea e ca mai sigura ar fi prima varianta si anume rezilierea de comun acord a primului contract si incheierea unui al doilea contract pentru ca asa cum de altfel ti-ai pus si tu problema, actualul intretinator ar trebui sa transmita si proprietatea bunului si practic s-ar putea considera ca avem de a face cu o vanzare mascata de obligatia de intretinere, ceea ce nu prea suna bine.
De ce sa nu se poata o novatie de debitor in privinta obligatiei de intretinere? :-/
Da chiar, de ce sa nu se poata.

Il pui si pe creditorul obligatiei de intretinere in contract care declara ceva de genul ...: x in calitate de beneficiar al obligatiei de intretinere (si beneficiar al dreptului de uzufruct viager notat sub nr....) declar ca sunt de acord cu instrainarea nudei proprietati... intelegand totodata sa consimt la novarea debitoului/debitoilor obligatiei de intretinere si prestarea acesteia in aceleasi conditii de catre noul/noii dobanditor/i. Novatia se face in cond art 1128 si urm c. civ. vechiul debitor nemaiavand nici o obligatie...bla bla.

:) Multumesc de raspunsuri!
Initial inclinam spre varianta propusa de Florentina (avn), dar ar trebui platit de doua ori onorariul de notar (o data pentru rezilierea primului contract, deci reintoarcerea bunului in patrimoniul intretinutului, si inca o data pentru noul contract de intretinere).
E mai economica varianta propusa de Liliana si Nicoleta, doar ca e mai rar intalnita in practica.
Sper sa nu gasesti vreun notar care sa-ti refuze... am facut odata un imprumut cu garantie autentificat, avea 3 parti: imprumutator, imprumutat si garant. Ei bine, am facut asa complicat din acelasi motiv... :D dar notarul mi-a spus: mai pardon, sunt doua acte... Asa ca m-am dus la unul care a inteles ca e doar un act... :P

Am mai facut ceva similar mai recent, nu am mai intalnit problema asta.

Asa ca poti face si cesiunea si delegatia (perfecta sau nu) in acelasi act.

Alte discuții în legătură

Intrebare urgenta adrian73 adrian73 Bunicii mei au intocmit cu multi ani in urma, un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pentru parintii mei, unchiul meu si sotia acestuia( ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu contract de intretinere? boyzone boyzone am un contract de intretinere incheiat cu o persoana de varsta a 3 -a care , influentata de o nepoata, doreste sa vanda apartamentul.Dupa mai multe luni de ... (vezi toată discuția)
Reziliere sau cedare contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere Visco Visco Buna seara. Sora mamei tatalui meu, deci matusa, necasatorita, fara copii, locuieste intr-un apartament, impreuna cu alta familie, situatie mostenita de ... (vezi toată discuția)