avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... avem nevoie de consultant fiscal?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

avem nevoie de consultant fiscal?

avem nevoie de consultant fiscal? ce parere aveti despre rolul acestuia in indrumarea agentilor economici? Au agentii economici "cultura necesitatii unui consultant fiscal"?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 12:03, 27 Martie 2008
Gabriela Paduraru a scris:

Angelica, nici tu nu stii sa folosesti un citat! :))Credeam ca sunt singura care nu ma bazez la de astea!

Dar ce rea esti draga cu fata!
Trebuia s-o lasi sa ne "esplice" ce si cum ...care-i treaba cu acea "cultura fiscala"! Poate ea stie!;)


Nu sunt rea, dar cred ca nu trebuie sa facem atata reclama Consultantului fiscal. E o activitate noua care intra pe piata muncii datorita faptului ca a impus-o U.E. Cum am mai spus in comunitatea Consultantii fiscali sunt juristi. =D>

Referitor la cultura fiscala cred ca sunt experta in cultura cerialelor :P
Andreea Lisievici a scris:

istudor adriana a scris:
si PFA -urile au cifra de afaceri...

Nu, au venit brut. Nicaieri, pe niciun formular sau declaratie inafara de prostia asta de 392 nu apare cifra de afaceri pentru persoane care desfasoara activitati independente.


Ai dreptate Andreia felicitari
Alta intrebare din partea Adrianei Istudor care lasa de dorit . Chiar nu inteleg rostul intrebarii X-(:O

Cifra de afaceri cuprinde suma totală a veniturilor din operaţiunile comerciale efectuate de firmã, respectiv vânzarea de mărfuri şi produse într-o perioadă de timp determinată.În cuantumul cifrei de afaceri nu se includ veniturile financiare şi veniturile exceptionale.
În termeni corecţi, cifra de afaceri reprezintă suma veniturilor aferente bunurilor livrate, lucrărilor executate, serviciilor prestate, precum şi a altor venituri din exploatare,mai puţin rabaturile,remizele şi alte reduceri acordate clienţilor.
Notiunea de cifră de afaceri poate fi abordată pe mai multe categorii:cifra de afaceri totală, cifra de afaceri medie, cifra de afaceri marginală şi cifra de afaceri critică, fiecare dintre acestea evidenţiind câte un aspect referitor la activitatea firmei
Cifra de afaceri totală(CA)reprezintă volumul total al afacerilor unei firme, evaluate la preţurile pieţei, respectiv încasările totale.Ea cuprinde totaliatea veniturilor din vânzarea mărfurilor şi produselor, executarea lucrărilor şi prestarea serviciilor într-o perioadă de timp.
Cifra de afaceri medie(CA)reflectă încasarea realizată pe unitatea de produs sau serviciu:



:unde Q reprezintă volumul fizic al vânzărilor

Cifra de afaceri marginală(Cam) exprimă Q):CA) generate de creşterea sau scăderea cu o unitate a cantităţii vândute(variaţia încasărilor unei firme(


Cifra de afaceri critică (Ca min)reprezintă acel nivel al încasărilor la care se asigură acoperirea cheltuielior, pragul de la care firma începe să obţină profit.Cifra de afaceri minimă va fi egală cu suma cheltuielilor fixe şi a celor variabile.

CAmin=Cf + Cv
sau :
Cf-cheltuieli fixe totale
Ncv-nivelul relativ al cheltuielilor variabile faţă de cheltuielile
totale (Ct).

Cel mai adesea mărimea cifrei de afaceri totale se determină prin însumarea veniturilor provenite din activitatea de bază a întreprinderilor(VB) cu veniturile provenite din alte activităţi(VA):
VB-reflectă cifra de afaceri din activitatea de bază a întreprinderii şi se referă la vânzarea produselor rezultate din activitatea de bază a întreprinderii;
VA-reflectă cifra de afaceri cu caracter industrial sau neindustrial.
Contribuţiile elementelor componente la modificarea cifrei de afaceri se pot calcula cu ajutorul metodei bilanţiere, pe baza relaţiilor:
Suma contribuţiilor componentelor este egală cu modificarea totală a cifrei de afaceri:


O contribuţie majoră la modificarea cifrei de afaceri totale revine veniturilor din activitatea de bază a fiecărei întreprinderi.Astfel, în cadrul analizei se poate calcula şi ponderea veniturilor din activitatea de bază şi din alte activităţi faţă de cifra de afaceri totală a întreprinderii:
O judecată pertinentă, în măsură să evidenţieze situatia reală a societăţii necesită corelarea cifrei de afaceri cu elementele esenţiale într-o economie de piaţă.Aceste elemente care influenţează justa apreciere a cifrei de afaceri sunt:

• rata inflaţiei; •politica de preţuri; •poziţia firmei pe piaţă.


Alta definitie
Cifra de afaceri
DEFINITIE :

- suma globala a vanzarilor de produse si servicii ale unei companii intr-o perioada data. Serveste la masurarea volumului si a evolutiei activitatii comerciale a unei firme.

Cifra de afaceri
________________________________________
Definition :

Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.Cifra de afaceri insumeaza toate incasarile rezultate din acte de comert: vanzari de bunuri materiale, prestari de servicii, depuneri la banci si institutii financiare, acordarea de credite, operatiuni bursiere.In limbajul financiar-contabil cifra de afaceri mai este cunoscuta sub dnumirea de "vanzari" sau de "venituri brute".Cifra de afaceri masoara performanta economica a firmelor si este folosita drept criteriu pentru clasificarea acestora dupa importanta lor economica.Vezi si Productia exercitiului.



Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2008
ContSters42967, utilizator
Angelica, poti sa ma ajuti in problema pe care am expus-o?
Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2008
ContSters20980, utilizator
Andreea Lisievici a scris:

Angelica, poti sa ma ajuti in problema pe care am expus-o?

... sau "hartogaria ce creste birocratia care omoara democratia".
De curand ma intrebam cine sunt desteptii de la ANAF si Finante care inventeaza tot felul de declaratii si situatii informative? Nu stiu exact cine sunt si doar presupun ca sunt niste arhitecti pentru ca prea le place hartia. Oricum, prea multa contabilitate se pare ca nu cunosc din moment ce tot la doua luni apare cate o declaratie noua. Daca ar fi lucrat cel putin un an de zile in contabilitate ar fi inteles cu ce se ocupa contabilitatea din ziua de azi si ar fi stiut ca informatia din declaratia 392 si 393 puatea fi colectata prin declaratiile de TVA daca se mai adauga un simplu rand. Ce nu pricep inca este utilitatea pentru ANAF a defalcarii livrarilor pe doua tipuri de clienti, cand se stie ca mai mult de 70% din societati sunt inregistrate ca platitori de TVA, iar restul de 30% sunt "nanointreprinderi". O asemenea declaratie anuala, creaza probleme si in organizarea contabilitatii deoarece colectarea si sintetizarea informatiei cerute de actul normativ ia destul timp la societatile care livreaza bunuri si servicii intr-o proportie ridicata si la persoane fizice sau juridice (dar neinregistrate ca platitori de TVA). Probabil, pentru operativitate ar trebui defalcate conturile de clienti in doua analitice ".clienti cu tva" si ".clienti fara tva". Si cine stie ce se mai nascoceste, declaratii pentru livrari la microintreprinderi, intreprinderi mijlocii, mari, foarte mari, etc., pentru este posibil orice. Culmea ar fi sa trebuiasca sa declari defalcat si achizitiile pentru a "pusca" la ANAF totalul achizitiilor declarate cu totalul livrarilor declarate.

#-oAndreea Lisievici a scris:

Clar nu vorbim de acelasi lucru!

Cum se completeaza formularul 392B:
Sectiunea "Cifra de Afaceri":
Se inscrie cifra de afaceri realizata la finele anului de raportare care trebuie sa fie cuprinsa intre 10.000 euro si 35.000 euro, calculata in echivalent lei, potrivit legii.
Sectiunea "Livrari de bunuri si prestari de servicii catre:"
Randul 1 – Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru vanzari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Sectiunea "Achizitii de la:"
Randul 1 – Coloana "Valoare" se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru achizitii efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 1 – Coloana "TVA" se completeaza cu valoarea TVA inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare pentru achizitiile efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana "Valoare" se completeaza baza de impozitare inscrisa in "Jurnalul pentru cumparari", completat potrivit modelului in vigoare in anul de raportare, pentru achizitii efectuate de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 - Coloana "TVA" nu se completeaza.

Nici nu mai pun la socoteala ca PFA nu are cifra de afaceri :D


;) cum se complecteaza???
Se preia din jurnale de vanzari si cumparari. CORECT
Persoanele neplatitoare nu au jurnale de vanzari si cumparari, sau poate nu stiu eu.
Deci cum vad acest aspect cei care dau explicatii ???:-/
Trebuie tinuta cumva evidenta contabila dubla , ?????una cu TVA si una fara TVA?????
Dar ce sa mai comentezX-(

Din punctul meu de vedere nu trebuie sa predai aceasta declaratie .
Nedepunerea sau depunerea peste termen a declaratiilor fiscale se sanctioneaza cu amenda pina la 5.000 lei

Voi reveni cu precizari. Tebuie sa pun cap la cap toate prevederile referitoare la speta respectiva ( adica cine completeaza si depune declaratia informativa 392 B). Trebuie sa sa aduc argumente, ca sa-mi sustin punctul de vedere NU????#-o:-/
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2008
ContSters42967, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa depasire plafon tva coltex coltex Buna dimineata! Varog sa ma lamuriti cu o problema; Daca un PFA a taiat o factura pe luna Decembrie 2009 si a incasat-o in luna ianuarie, eu contabilizez ... (vezi toată discuția)
Declaratie 392 Anamaria Gutiu Anamaria Gutiu Avocatii trebuie sa depuna declaratia 392?! (vezi toată discuția)
Lamuriri declaratia 392 gabrielnicu15 gabrielnicu15 Referitor la decl. 392, dc in cifra de afaceri nu se include vanzarea de active, care este in jurnalul de vanzari, la sectiunea livrari se include aceasta ... (vezi toată discuția)