avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... avem nevoie de consultant fiscal?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

avem nevoie de consultant fiscal?

avem nevoie de consultant fiscal? ce parere aveti despre rolul acestuia in indrumarea agentilor economici? Au agentii economici "cultura necesitatii unui consultant fiscal"?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 12:03, 27 Martie 2008
ghola a scris:

;) cum se completeaza???
Se preia din jurnale de vanzari si cumparari. CORECT
Persoanele neplatitoare nu au jurnale de vanzari si cumparari, sau poate nu stiu eu.

Nu au, tocmai X-(, iar instructiunea cica e facuta pentru declaratia care se depune de neplatitorii de TVA #-o

Din punctul meu de vedere nu trebuie sa predai aceasta declaratie .

:thumbup: Si eu cred la fel, insa nu stiu daca ajung argumentele pe care le pot gasi ca avocat. Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ar putea da si tu argumente pentru aceasta concluzie.
Andreea Lisievici a scris:

Si eu cred la fel, insa nu stiu daca ajung argumentele pe care le pot gasi ca avocat. Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ar putea da si tu argumente pentru aceasta concluzie.


Redau raspuns oficial ANAF
Cum se calculeaza cifra de afaceri, pentru a se sti daca se atinge plafonul de scutire TVA, in cazul unei persoane fizice autorizate, care plateste impozitul pe baza normelor de venit si care nu este platitoare de TVA?
(introdusa la data de: 21 ianuarie 2008)
În condiţiile în care persoanele fizice autorizate impuse pe bază de norme de venit nu sunt obligate să ţină evidenţe contabile şi nici să depună declaraţii ale cifrei de afaceri, acestea totuşi trebuie să ţină evidenţe corecte şi complete ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii lor economice.

Conform pct. 62 al.(1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice autorizate impuse pe bază de norme de venit sunt obligate să ţină evidenţe simple cu ajutorul jurnalelor de vânări şi cumpărări ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii economice, astfel încât să poată determina valoarea totală, fără taxă, a tuturor livrărilor de bunuri şi/sau prestărilor de servicii efectuate într-o perioadă fiscală şi astfel să poată stabili momentul depăşirii plafonului de scutire prevăzut la art. 152.

Stabilirea cu exactitate a momentului depăşirii plafonului de scutire, în sensul pct. 61 al. (4) din Norme, este necesară şi în vederea ajustării taxei deductibile aferente bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate în momentul trecerii la regimul normal de taxare, precum şi a bunurilor de capital aflate încă în folosinţă, în scopul desfăşurării activităţii economice, în momentul trecerii la regimul normal de taxă, cu condiţia ca perioada de ajustare a deducerii să nu fi expirat.

Art. 155 al. (1) din Codul fiscal exclude de la obligaţia emiterii facturii numai persoanele scutite conform art. 141 al. (1) şi (2) din Codul Fiscal. Aşadar, persoanele fizice autorizate impuse pe bază de norme de venit ar trebui să emită facturi chiar şi fără TVA, a căror evidenţă simplă să fie ţinută cu ajutorul jurnalelor de vânzări şi cumpărări.

Persoana fizică autorizată, în calitate de persoană impozabilă care aplică regimul special de scutire şi care realizează venituri superioare plafonului de scutire în decursul unui an calendaristic, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depăşirii plafonului, considerată a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins sau depăşit.


ghola a scris:

Andreea Lisievici a scris:

Si eu cred la fel, insa nu stiu daca ajung argumentele pe care le pot gasi ca avocat. Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ar putea da si tu argumente pentru aceasta concluzie.


Redau comentarii a unor colegi. Trage tu concluzia. Ce inseamna mai multe capete???

(1)
Nimeni nu pomeneste faptul ca pana la sfarsitul anului 2007, apare o formula foarte interpretabila de a stabili cifra de afaceri. Din punctul meu de vedere o persoana neplatitoare este asimilata uneia platitoare la acelasi venit inregistrat, din care se scade taxa si astfel rezulta cifra de afaceri care trebuie comparata cu plafonul de tva de 35.000 euro. Legea mi se pare foarte clara, iar stabilirea plafonului cifrei de afaceri la modul sumar prin adunarea sumei veniturilor ce intra in componenta acesteia poate aduce prejudicii majore unor firme (in special prestatoare de servicii ).De remarcat si faptul ca cei de la finante au vazut greseala facuta si cu 01.01.2008 au scos din textul art.152 chestiunea cu ,, EXCLUSIV TAXA" .Eu cred ca in instanta aceasta chestiune poate avea castig de cauza, textul de lege fiind destul de clar.
Daca aveti alte pareri sau situatii similare spuneti-mi si mie pentru ca sunt interesat de subiect.

(2)
Eu am alta nelamurire.... ce inseamna "care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere" in contextul art. 152 b) "Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa, a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere". Aveti cumva exemple de prestare de servicii sau livrare de bunuri ce nu se ia in considerare la cifra de afaceri care se ia ca referinta?

(3)
In legatura cu plafonul de 35000 Euro pt. cifra de afaceri, ce inseamna "care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere" in contextul art. 152 b) "Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa, a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere". Aveti cumva exemple de prestari de servicii sau livrari de bunuri ce nu se iau in considerare la cifra de afaceri pentru plafonul de 35000 euro?

(4)

Intelesul frazei se refera la faptul ca livrările de bunuri şi prestările de servicii ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o persoana aflata in regim de scutire. Conform Codului Fiscal art. 125 (1) PCT. 14 întreprindere mică reprezintă o persoană impozabilă care aplică regimul special de scutire prevăzut la art. 152 sau, după caz, un regim de scutire echivalent, în conformitate cu prevederile legale ale statului membru în care persoana este stabilită, conform art. 24 şi 24 (a) ale Directivei a 6-a

(5)
Conform art. 152 Cod Fiscal pct. (8) persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire:

a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achiziţiilor, în condiţiile art. 145 şi art. 146;

b) nu are voie să menţioneze taxa pe factură sau alt document;

c) este obligată să menţioneze pe orice factură o referire la prezentul articol, pe baza căreia se aplică scutirea.
Daca sunt venituri inregistrate in 704 da intra in calcul

ATENTIE CE SPUNE CINEVA
E FOARTE IMPORTANT.

Atentie contribuabili romani, mii de firme s-au declarat platitori de TVA la sfarsitul anului 2007 crezand ca au depasit plafonul de tva prevazut de lege ascultand povetele celor de la control fiscal care considerau ca cifra de afaceri pentru plafonul de tva veniturile realizate. GRESIT ! Chiar astazi am discutat cu un angajat al finantelor de la Metodologie care a confirmat ca pentru anul 2007 din totalul veniturilor se scoate tva-ul chiar daca nu ai fost platitor de tva (cu formula venituri*19/119) si suma rezultata se compara cu plafonul de TVA. Se pare ca aceasta portita ascunsa deliberat de inspectorii fiscali s-a datorat unor traduceri gresite din germana a codului fiscal si a fost remediata incepand cu anul 2008 pe anul 2007 acestia neputand face nimic pentru a o elimina datorita prevederilor cu privire la modul cum se poate modifica codul fiscal.
In acest fel mii de firme au luat teapa de la statul roman calculandu-se tva retroactiv de la data la care in mod incorect acestea erau considerate ca fiind platitoare de tva



ghola a scris:

ghola a scris:

Andreea Lisievici a scris:

Si eu cred la fel, insa nu stiu daca ajung argumentele pe care le pot gasi ca avocat. Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ar putea da si tu argumente pentru aceasta concluzie.



47. Punctul 79 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

79. (1) In sensul art. 156 alin. (4) din Codul fiscal, fiecare persoana impozabila va tine urmatoarele evidente si documente:

a) evidente contabile ale activitatii sale economice;

b) al doilea exemplar al facturilor sau altor documente emise de aceasta si legate de activitatea sa economica, conform prevederilor de la pct. 76;

c) facturile sau alte documente primite si legate de activitatea sa economica;

[....]
(2) Jurnalele pentru vanzari si pentru cumparari, registrele, evidentele si alte documente similare ale activitatii economice a fiecarei persoane impozabile se vor intocmi astfel incat sa permita stabilirea urmatoarelor elemente:

a) valoarea totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate de aceasta persoana in fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:

1. livrarile intracomunitare de bunuri scutite;

2. livrari/prestari scutite de taxa sau pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei;

3. livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii taxabile si carora li se aplica cote diferite de taxa;

b) valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor pentru fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:

1. achizitii intracomunitare de bunuri;


Deci ca o concluzie Jurnalele sunt obligatorii pentru platitorii de TVA(art. 156) cod fiscal norme 1861 / 2006 - HG 1579 / 2007.
#-o
O persoana impozabila adica AVOCAT, NOTAR , CONTABIL AUTORIZAT, EXPERT,ETC.
care realizeaza venituri din profesii liberare nu poate fi asimilata cu o intreprindere mica.
Modul de declarare a veniturilor este altul, evidenta contabila e alta.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2008
ContSters42967, utilizator
=D> Pupici!

Alte discuții în legătură

Pfa depasire plafon tva coltex coltex Buna dimineata! Varog sa ma lamuriti cu o problema; Daca un PFA a taiat o factura pe luna Decembrie 2009 si a incasat-o in luna ianuarie, eu contabilizez ... (vezi toată discuția)
Declaratie 392 Anamaria Gutiu Anamaria Gutiu Avocatii trebuie sa depuna declaratia 392?! (vezi toată discuția)
Lamuriri declaratia 392 gabrielnicu15 gabrielnicu15 Referitor la decl. 392, dc in cifra de afaceri nu se include vanzarea de active, care este in jurnalul de vanzari, la sectiunea livrari se include aceasta ... (vezi toată discuția)