avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna

Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni).
marx36 a scris:

"Asa incat, acest lucru este posibil, teoretic si practic in acelasi timp, numai daca acel copil nu a fost incredintat nimanui. " Asta a spus avlil.
As dori sa va intreb cum si in ce conditii un copil poate sa nu fie incredintat unuia dintre parinti. Adica daca mama a cerut in cadrul procesului de divort copilul, instanta poate hotari sa nu-l dea nici ei, nici tatalui?
Va multumesc



Nu, nu poate.Legea obliga instanta sa incredinteze copilul unuia dintre parinti.
Se poate ca celalat parinte sa aiba legaturi personale mai indelungate chiar daca copilul e incredintat celuluilalt parinte.
Eu incercam sa arat ca

Parerea mea, Avlil, este in majoritatea covarsitoare a cauzelor si parerea instantei daca am si probe in afara de argumente.De argumente nu duc niciodata lipsa daca sunt interesat de speta.
Diferenta dintre avocati se face prin rezultate si prin felul in care intelege sa il obtina.De pilda, am avut rabdare 5 ore intr-o sedinta cu administrarea de probe.Alti avocati nu au atata timp la dispozitie din motive pe care poate ca le intelegi, poate ca nu.
Prin decizie se intelege de pilda la ce scoala merge minorul si parintii nu or sa supuna la vot pt ca e foarte posibil ca minorul sa nu mai ajunga la scoala daca ar fi cum spui tu, Avlil.Ce fac daca unul vrea la o scoala si celalalt la ata scoala ?
Pe de alta parte, ambii parinti au drepturi egale si daca nu este bine pt minor un lucru celalat poate sa ia atitudine.Este in interesul minorului aceasta atitudine a parintelui ? sau e e mai bine sa fie indiferent ?

avocat Claudiu Lascoschi
In primul rand,asa dupa cum v-au spus si colegii nostri,termenul de "custodie" ,in limba romana se refera in mod special la obiecte si bunuri.Acesta nu este folosit si in cazul fiintelor umane.
In ceea ce priveste incredintarea copilului pentru crestere si educare,ambilor parinti,acest lucru nu este posibil in Romania.Acest termen, "custodia comuna" sau,in limba engleza "join custody",este o practica care se intalneste destul de frecvent in SUA si este specifica acestei "zone folclorice".:D.
Daca intr-adevar urmariti "binele superior al copilului" ,veti reusi sa va intelegeti.Daca nu#-o..........
Cum adica ai avut rabdare 5 ore? Adica aveai un dosar si ai stat 5 ore (cinci) ca sa administrezi probele?
:O Bravo! =D>
Da' ia spune-mi tu mie, ca intre colegi, de cate ori ai vazut avocati care sa spuna: ma scuzati, dom'le jude, deja stam de prea mult, eu am treaba! O zi buna!... si sa plece in mijlocul administrarii de probe?
Am avut dosare in care am stat de la 13 pana la 19-20 (mi se intampla frecvent la sector 6, cand erau completele de dupa-amiaza), n-am vazut colegi sa se plicytiseasca si sa plece... Sa n-aiba timp, pentru ce sa n-aiba timp? Sa-si faca meseria? :(
MOtivele astea de care zici, n-ai exemple... ce sa inteleg ca motive, daca nu stiu care sunt? Daca n-am intalnit niciodata astfel de colegi? Depinde in ce cercuri de avocati te invarti, probabil, nu stiu si nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar eu nici macar n-am auzit asa ceva vreodata: sa n-aiba un avocat timp sa stea in dosar... :slap:

Referitor la speta, vad ca, desi spusesem si ce inseamna sa decizi si ca instanta trebuie sa se pronunte in divort... dar tu ai reluat lucrurile, probabil crezand ca are un anume rost repetarea lor... Insa eu nu inteleg de ce nu citim mesajele si punem intrebari la care s-a raspuns inainte.
In custodie comuna parintii hotarasc in comun; asa cum am mai spus deja, in caz ca nu ajung la un acord, ajung la instanta. In tribunalele familiale din SUA, aceste procese sunt la ordinea zilei. Nu dureaza foarte mult, asa incat, de multe ori, se hotaraste in timp util.
Se ajunge la neintelegeri de genu: ce cercuri de prieteni frecventeaza copilul, viata lui sexuala, haine etc. E grotesc sa vezi ce spala americanii in public si ce bine ii face copilului (care e audiat aproape indiferent de varsta) sa-si vada parintii luptandu-se din nou...
Psihologii spun ca acesti copii retraiesc drama divortului.
Asa incat, poate raspunzi unor intrebari din urma si asa poate vad si eu punctul tau de vedere, ca ma lupt cu punctul de vedere al morilor de vant... Nu spui nimic despre exemplul cu 40-60, nu dai o solutie, nu spui, daca tot e comuna incredintarea, ce se intampla cu domiciliul minorului, cine ia deciziile pentru viata lui... Ce rost mai are au ba pensia alimentara...
Aruncam numai ipoteze neargumentate in vant. Ma bucur sa aud ca ai argumente, ma intreb doar unde sunt.
Sper sa discutam mai avocateste, as aprecia.
5 ore a durat sedinta mea.Deci, ceilalti avocati au asteptat 5 ore.:)Avocatii nu intelegeau cum e posibil asa ceva.Exact asta aratam eu.Avocatii nu inteleg anumite lucruri cateodata.Important este sa inteleaga instanta.

Cat priveste termenul custodie acesta a fost folosit pe forum pt a intelege acea persoana.Asa ca precizari terminologice in legatura cu aceasta chestiune gasiti pe aici pe forum.
(pt eu.ro.lex)

Avlil, cat priveste darea unei solutii, consider ca o pot obtine in instanta.Nu eu decid, ci instanta.Opinia mea este in sensul ca este posibil de obtinut ceea ce am aratat mai sus.
Si la noi, ca la americani, procesele se desfasoara in mod public iar instanta la cererea partilor poate evacua sala daca este necesar.
Ipotezele nu sunt aruncate in vant.Exista persoane care au ajuns si la CEDO pt astfel de probleme de dreptul familiei.
Faptul ca astfel de cazuri sunt rare nu inseamna ca asa ceva nu exista.
Utilizatorul care a deschis discutia pe forum a vrut sa stie cum stau lucrurile.
A avut ocazia sa vada opinii pro si contra si ceea ce se poate intampla referitor la hotararea instantei.

avocat Claudiu Lascoschi
Stimate domn,

Custodia comuna nu este inca implementata in legea romana. Tocmai din acest motiv a luat fiinta din primavara acestui an asociatia TATA, Alianta Antidiscriminare a Tuturor Tatilor din Romania. Scopul nostru este modificarea legii familiei in sensul completarii ei cu prevederi legate de custodia comuna. Asociatia are sediul central in Bucuresti, avandu-l ca presedinte pe domnul Bogdan Draghici si are filiale judetene. Pana in prezent exista astfel de filiale in Cluj, Valcea, Sibiu, Arges, Ilfov si in curand Maramures.

Problemele legate de incredintarea unilaterala a copiilor spre crestere si educare in majoritatea covarsitoare a cazurilor catre mame au cunoscut in ultima vreme o excaladare fara precedent. Tot mai multi tati aflati in aceasta situatie se plang de tratamentul discriminatoriu la care sunt supusi prin hotararile judecatoresti. Lipsa este a legii, iar judecatorii dau sentinte in baza acesteia. Prin urmare, e cazul sa nu ne mai plangem (si eu sunt in aceeasi situatie) ci sa actionam unitar, cu argumente, cu decenta, dar hotarat. Solutia exista, este implementata in Europa si ea se numeste CUSTOSIA COMUNA.

Asociatia TATA:
presedinte Bogdan Draghici (Bucuresti)
asociatiatata@gmail.com

Remus Octavian Cimpean
asociatia TATA Cluj
custodie.comuna@gmail.com

Alte discuții în legătură

Custodia copilului in viitor bloodcrawler bloodcrawler buna ziua.. am si eu o intrebare simpla.. sunt casatorit si nu totul este roz.. vreau sa stiu daca se poate semna vreun act in caz de divort sa primesc ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor tatalui dv mircea dv mircea avem 9 ani casnicie, 1 baiat de 4 ani , ne iubim, dar criza a facut ca eu sa nu mai cistig cit cistigam pina acum (totusi mai mult ca si ea)si sa avem probleme ... (vezi toată discuția)
Discriminare sot truevio truevio Am asistat o multime de soti in dosare de divort cu minori. De fiecare data cand sotul(barbatul) doreste incredintarea minorului sunt trista. Nu stiu cum se ... (vezi toată discuția)