avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce latime trebuie sa aiba drumul de servitute ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce latime trebuie sa aiba drumul de servitute ?

Detin un teren cu deschiderea de 28 m si lungimea de aprox. 150 m. As vrea ca partea din spate sa o parcelez pentru vanzare, dar nu stiu ce latime minima trebuie sa aiba drumul de servitute pe care trebuie sa-l las pe lungimea terenului. Stie cineva ce spune legea...sau macar care este legea care reglementeaza acest aspect?
Cel mai recent răspuns: omatcons , utilizator 08:56, 19 Noiembrie 2014
Nu este vorba de un act normativ anume sau de facptul ca aceasta prevedere se regaseste in Codul civil ci este vorba aici de practica instantelor, care intr-adevar acorda servitute de trecere de 1,5m, iar cand este vorba de servitute auto, ceea ce inseamna ca trebuie asigurat accesul autovehiculelor la imobilul respectiv, servitutea este de 3 m.
Buna ziua, sper ca nu procedez gresit punand o intrebare in acest topic, dar intrebarea ar fi cam tot pe aceeasi tema, asadar: am cumparat un teren intr-un sat in apropiere de Cluj-Napoca. In contractul de vanzare cumparare se mentioneaza ca este intravilan, cu deschidere 25 m, lungime 30 m.
In fata parcelei respective fostul proprietar a lasat un drum cu latimea de 5 m.
In momentul in care am inaintat cererea pentru obtinerea certificatului de urbanism, ni s-a cerut ca drumul sa aiba latimea de 7 m, adica 2 sensuri de mers de 3 m fiecare si un trotuar de 1 m.
Intre timp pe parcela prevazuta ca drum de servitute primaria a introdus o conducta de apa, desi drumul de servitute este in continuare proprietatea celui de le care am cumparat, eu avand o cota parte de 3% din drum.
Prin urmare ni se impune cedarea a 7 m din parcela detinuta, (pe toata deschiderea ei) pentru a obtine autorizatia de constructie, deoarece referentul de specialitate din comisia de urbanism considera ca de la conducta respectiva care trece la aprox 1 m de limita mea de proprietate trebuiesc lasati cei 7 m aferenti drumului.
Ce mi se pare aberant este faptul ca, desi oficiul de cadastru a aprobat fostului proprietar parcelarea terenului cu drumul de servitute de 5 m, acum urbanismul cere drum de 7 m, in conditiile in care nici un singur drum din satul respectiv nu are latimea respectiva, cu atat mai mult cu cat in urma cu 1 luna drumul respectiv nu exista fizic si deocamdata sunt singurul proprietar care ar circula pe drumul respectiv.
Va rog sa-mi spuneti daca e necesar un drum atat de lat (aberant de lat dupa parerea mea)- eventual daca puteti sa-mi spuneti ce lege reglementeaza chestiunea si daca e normal sa mi se impuna cedarea a 7 m din parcela, in conditiile in care anul trecut am platit 40 de euro/mp?
Daca terenul este intravilan ni se poate impune in certificatul de urbanism realizarea PUZ pe cheltuiala proprie?
Multumesc.
nu cred ca ti-ai dori sa locuiesti pe o strda cu latimea mai mica de 7 m
mars_on_line a scris:

nu cred ca ti-ai dori sa locuiesti pe o strda cu latimea mai mica de 7 m



mars_on_line are dreptate. Din pacate s-au dat autorizatii de construire pentru cartiere intregi cu drumuri de acces ridicol de inguste, de 4-5 m, astfel incat la un eventual incendiu sau la o interventie medicala de urgenta respectivele autovehicule nici nu ar avea pe unde sa treaca daca pe respectiva strada ar fi parcat un autoturism.

Si, pentru a raspunde topicului initial: latimea minima a drumului de acces nu este data de codul civil, ci de actele normative adoptate de consiliile locale.
buna seara. Pentru a putea primi autorizatie de constructie trebuie sa aveti 500mp drumul trebuie sa fie de 7m.Mai trebuie sa aveti acte si pe drumul de servitute.Daca ati cumparat numai terenul si nu va cedat si drumul de servitute dar sa aveti dreptul pe toata portiunea de drum nu numai in dreptul parcelei cumparate.Dar nu verbal act notarial si cartea funciara a drumului.Cine cumpara teren trebuie sa fie foarte atent legile sau modificat . dar cine parceleaza teren poate lasa drum de 7mp explicandui cumparatorului situatia si sa se inteleaga la pret . Foarte mare atentie pentru cei care vor sa construiasca .Trebuie verificat terenul daca nu se afla in zona protejata sau poate trece magistrala de gaz.Sunt foarte multe lucruri de aflat inainte de a cumpara un teren.In unele zone trebuie sa ai 12mp de la casa pina la axul drumului.Si distanta intre vecini trebuie sa fie destul de mare depinde de constructie.

Alte discuții în legătură

Care e latimea minima pentru un drum de servitute? Aurica TRUTA Aurica TRUTA Cumpar 27 arii teren dar nu am acces la el direct de la strada. Pentru aceasta, vecinul din fata, care are front de 27 metri la strada, imi da o bucatica de ... (vezi toată discuția)
Deschidere teren cerul cerul Vreau sa cumpar un teren. De la strada principala, asfaltata, se ajunge la teren pe un drum de acces pe care actualul proprietar il va face prin curtea lui cu ... (vezi toată discuția)
Sfat achizitie teren JulianDoe JulianDoe Buna ziua, Am nevoie de niste sfaturi privind achizitia unui teren. Iata despre ce este vorba: vreau sa cumpar un teren - o parcela de 1000 mp. Aceasta face ... (vezi toată discuția)