avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor vechime

Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru
includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la
locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
In acest caz sporul trebuie dat retroactiv de la 01.01.2007 sau de cand s-a negociat in ccm,tinand cont de ''părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare ''
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 21:23, 5 Aprilie 2008
Negocierea ar trebui sa fie facuta cu cel putin 30 de zile anterior expirarii contractelor colective de munca incheiate pe un an. In cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 15 zile de la formularea cererii.

Eu stiu in teorie cind se face negocierea, intrebam in situatia data daca s a facut sau nu pe anul asta.Intrebarea era pentru Alina.Ar putea rezolva problema la negociere. CIM se actualizeaza prin negocierile individuale,in raport de negocierile ccm.
Negocierea s-a facut luna trecuta si s-au acordat procente individuale de marire a salariului.
Ce legatura are marirea colectiva cu marirea procentului de spor?Cf CCM pe unitate sporul se mareste la fiecare 5 ani (incepand de la 3 ani vechime in campul muncii pana la 25 ani vechime) cu cate 5 procente (pt 3 ani vechime-5%, peste 5 ani vechime-10% - cazul meu), iar negocierile si maririle colective se fac o data pe an.
Eu am implinit 5 ani vechime in munca anul trecut in decembrie, dar de-abia acum mi-am dat seama ca nu mi s-a acordat sporul.
De cateva zile, tot fac munca de detectiv.............

orca a scris:

Eu stiu in teorie cind se face negocierea, intrebam in situatia data daca s a facut sau nu pe anul asta.Intrebarea era pentru Alina.Ar putea rezolva problema la negociere. CIM se actualizeaza prin negocierile individuale,in raport de negocierile ccm.
La negocierea de anul acesta nu s-a schimbat nimic, m-am interesat. CCM ramane valabil si se adauga un act aditional. Cand am intrebat unde apare in CCM ca salariatii angajatii in ultimii 2-3 (cf noii politici a firmeI) beneficiaza de spor inclus in salariu, mi s-a raspuns ca nicaieri, afla doar cand semneaza CIM.Deci, teoretic, nimeni nu stie, cu exceptia noului angajat.

Alina Anton a scris:

Negocierea s-a facut luna trecuta si s-au acordat procente individuale de marire a salariului.
Ce legatura are marirea colectiva cu marirea procentului de spor?Cf CCM pe unitate sporul se mareste la fiecare 5 ani (incepand de la 3 ani vechime in campul muncii pana la 25 ani vechime) cu cate 5 procente (pt 3 ani vechime-5%, peste 5 ani vechime-10% - cazul meu), iar negocierile si maririle colective se fac o data pe an.
Eu am implinit 5 ani vechime in munca anul trecut in decembrie, dar de-abia acum mi-am dat seama ca nu mi s-a acordat sporul.

orca a scris:

Alina Anton a scris:

orca a scris:
Si cum ti ai dat seama ca nu ai sporul ? Doar pentruu ca nu iti este evidentiat pe fluturas ? Dar inaintea angajarii trebuia sa fii informata in caliate de persoana selectionata in vederea angajarii, asupra conditiilor de munca si salarizare, in care trebuia sa ti se specifice faptul ca sporul vechime iti e inclus in salariu , ai semnat vreo declaratie din care sa reiasa ca ai luat la cunostiinta despre acestea. Cind ai prezentat anagajatorului cartea de munca ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor vechime coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime. In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)