Am o nedumerire si sper sa ma puteti ajuta. Intr-o seara, in scara unui bloc, 4/5 persoane consumau droguri legale(etnobotanice) in scara unui bloc. La un momentan dat, de la un etaj superior, coboara 2 politisti, confisca plicurile cu plante si ii unuia dintre ei ii scrie o dovada care spune asa: " Anul 2010, luna 12, ziua 31, orele 00:15, in Iasi. A.S. X si AG. Y ambii din cadrul Pol. Mun. Iasi, sectia III de Politie. Azi data si ora de mai sus am ridicat de la numitul M.E. de X ani o bucata de hartie in care se aflau substante vegetale de culoare verde, cu miros intepator, suspectata a fi halucinogena, substanta ce a fost sigilata cu sigiliul MAX 2163* in vedea cercetarilor. Pentru care am incheiat prezenta dovada in 2 exemplare una fiind inmanata numitului M.E.
Intrebare: Ce urmeaza sa se intample ? Mentionez ca in Iasi "Magazinele de vise" nu sunt complet interzise. Unele de ele functioneaza in conformitate cu legea. Pana in momentul de fata, M.E. nu a primit nimic de la politie. La ce sa se astepte ?
Am incercat sa ma informez cat mai bine sub acest aspect al legalitatii THC-ului din plante. Am gasit urmatoarele: limita legala de THC ar fi de 0.2% ceea ce inseamna aproape nimic deoarece canabisul ajnge la un nivel de 5%, iar canepa salbatica de pe marginea strazii sau acea planta numita salvia care este legala au un continut de THC de pana la 1%. Daca aveti alte informatii "legale" ma puteti contrazice oricand :).
Nu sunt jurist de profesie , lucrez in domeniul sanatatii umane...sa zicem. Din cate stiu se aplica LG nr.339 din 29 noiembrie 2005
privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope . In anexa, tabelul I ( plante,substante si preparate cu substante psihotrope si stupefiante interzise, lipsite de interes recunoscut in medicina) figureaza la pozitia nr 31 tetrahidrocanabinol + derivati (substantele active din marijuana, hasis..etc).
Pe de alta parte am gasit niste hotarari din 2008 de genul ,, .. în conformitate cu legislaţia în vigoare, inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor recoltează probele pentru determinarea conţinutului de tetrahidrocanabinol (THC) la soiurile de cânepă cultivate şi transmite Laboratorului regional pentru controlul calităţii ..''
Stiam ca si canepa tehnica are THC in compozitie dar din cate stiu cultivarea ei se face cu niste aprobari speciale. Nu stiu daca orice persoana fizica poate detine canepa tehnica ( pt. fibre) in stare neprocesata/cruda chit ca aceasta creste si spontan in Romania. In legatura cu salvia nu cunosc detalii in ceea ce priveste compozitia