avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza suprafata radianta?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza suprafata radianta?

Va rog sa ma ajutati. Vreau sa stiu cum se calculeaza suprafata radianta. Asociatia imi spune ca depasesc suprafata radianta permisa apartamentului meu cu 39%. De unde pot sa aflu eu care e cea permisa? ( raspunsul de la asociatie e : "asa e scris in tabel de cand e asociatia") Daca depasesc suprafata radianta in apartament trebuie sa platesc cu 39% mai mult si pt. tevi si pt. caldura de pe casa scarii? Este corect?
Azi ma pregatesc sa le cer explicatii in scris pentru modalitatea de calcul. Ce ma sfatuiti?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 23:20, 2 Iunie 2015
Nu dumneavoastra trebuie sa stitzi suprafatza echivalenta termic de proiect a corpului de incalzire ci cei ce au spus ca avetzi cu 36% mai mult. Ei sa arate fatza de ce, avetzi cu ata mai mult! Suprafatza echivalenta termic a corpurilor de incalzire o gasitzi in ghid privind determinarea suprafetzei echivalente termic GP 067 2002.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
Maxi_pp, utilizator
DENUMIREA CORECTA e SUPRAFATA ECHIVALENTA TERMIC, conform STAS 11984-83.
Orice corp de incalzire are o PUTERE TERMICA exprimata in WATI, stabilita intr-un laborator special, numit camera termica, sau celula termica, in cadrul Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Constructii-INCERC Bucuresti. Exista STANDARDE in acest sens, si Ordinul 941/2002 al Ministerului constructiilor care cuprinde un tabel de vreo 60 de pag cu suprafata echivalenta termic (puterea termica) ale principalelor modele si tipui de corpuri de incalzire romanesti si staine, inclusiv SET a tevilor de incalzire/metru liniar.
UM metru patrat de SET cedeaza 525 WATI. La aceasta SET se fac niste corectii legate de temperatura de livraea a agentului termic inregistrata de contorul de bloc, asezarea apartamentului pe verticala sau fata de punctele cardinale. Asa se CALCULEAZA CORECT COSTURILE DE INCALZIRE!!!
Afla modelul si tipul de calorifer pe care il ai. In Standardul SR 1907 Necesarul de caldura -Prescriptii de calcul se prevad adaosurile de elementi de calorifer in functie de asezarea apartamentului. Acel surplus nu trebuie platit doar de proprietarul apartamentului de la ultimul etaj sau parter, ci si de cei dintre etaje, intrucat asigura protectia termica si pentru proprietarii dintre etaje.
Buna ziua, as dori sa știu daca cumva este o regula sau in legislatie ceva prevazut ca in cazul apartamentelor de la ultimul etaj (etaj 4 pe Est, in cazul meu) sa se considere un număr suplimentar de elementi calorifer fata de celelalte apartamente de la nivelele inferioare. Multumesc anticipat.
V-am raspuns in celalalt topic. Obisnuiti-va sa nu puneti aceeasi intrebare in mai multe topicuri. Ne derutati si pe noi, dar si pe Dvs.
Nu ne spuneti lucruri esentiale.
La ce va foloseste sa stiti? Care e situatia cu aceste apartamente? Si-au schimbat caloriferele, li se calculeaza altfel caldura?

Dar v-a mai explicat si @AdamGrecu in alt topic, ca blocurile sunt asa fel proiectate incat apartamentele situate in parti ale cladirii defavorizate sunt inzestrate cu un plus de elementi la calorifere pentru a asigura acelasi confort termic in interior. In schimb caldura se calculeaza in functie de cota-parte indiviza, nu de numarul de elementi.

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termicã între consumatorii din imobilele de tip condominiu horasg horasg Buna ziua. Stau intr-un apartament cu trei camere, al unui bloc cu 5 scari si 4 etaje. In bloc nu exista repartitoare. Eu si inca 40 (din cele 100 ... (vezi toată discuția)
Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit rabuzu rabuzu buna seara. va rog respectuos sa ma sprijiniti cu un raspuns. in aceasta saptamana presedintele de asociatie si un inginer se prezinta pe la apartamente si ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura ursulina ursulina Bună ziua! Este corectă calcularea cotei de căldură pe suprafaţă echivalent termic şi nu pe cotă parte indiviză? Am această problemă, deoarece ... (vezi toată discuția)