Va rog sa ma ajutati. Vreau sa stiu cum se calculeaza suprafata radianta. Asociatia imi spune ca depasesc suprafata radianta permisa apartamentului meu cu 39%. De unde pot sa aflu eu care e cea permisa? ( raspunsul de la asociatie e : "asa e scris in tabel de cand e asociatia") Daca depasesc suprafata radianta in apartament trebuie sa platesc cu 39% mai mult si pt. tevi si pt. caldura de pe casa scarii? Este corect?
Azi ma pregatesc sa le cer explicatii in scris pentru modalitatea de calcul. Ce ma sfatuiti?
Va multumesc.
Blocul este din 1982, deci peste 30 de ani, cu siguranță s-au modificat caloriferele la toate apartamentele in aceasta perioada, mai ales la tipul acestora, ele fiind inițial din tabla si ulterior schimbate din fonta si/ sau modificate numărul de elementi. Discuția a fost daca este legală aceasta verificare, nefiind informați care este sau a fost baza initiala de calcul de la proiectarea blocului. De asemenea am dori sa știm cum putem combate un eventual abuz, tinand cont ca un președinte de scara ceruse sa se facă media numărului de elementi pe apartament si cine are in plus sau in minus sa plătească in consecință.
Ar trebui sa aflati care era SET ul initial. Poate firma proiectanta mai are documente. De ex Institutul pentru proiectari tipizate in constructii ar putea avea proiectul initial, puteti incerca.
Chiar daca initial au fost calorifere de tabla, se poate face echivalenta pe baza Ghidului mentionat intr-o postare anterioara. Se poate calcula aritmetic raportat la cati mp de SET avea un calorifer de tabla. cate elemente de calorifer sunt echivalente. Fiecare tip de element de caorifer are o SET. Media nr de elementi este o prostie, netinand cont de parametrii de proiectare initiali ai instalatiei.
Urmaresc aceste discutii si pun urmatoarea intrebare : La ce foloseste suprafata radianta sau cea echivalent termica, atata timp cat coloanele nu au fost schimbate la timp si caloriferele se incalzesc doar in partea superioara, can 1/4 din suprafata totala?
Suprafata caloriferului serveste la calculul caldurii, dar schimbarea caloriferului sau curatarea lui depinde de proprietar in ce masura vrea sa se incalzeasca.
Oricum, daca caloriferul nu se incalzeste in zona repartitorului (in caz ca este vorba de calculul pe baza acestuia), atunci nici repartitorul nu inregistreaza o crestere semnificativa a indexului, poate chiar nicio crestere.
Calcul caldura
ursulina
Bună ziua!
Este corectă calcularea cotei de căldură pe suprafaţă echivalent termic şi nu pe cotă parte indiviză?
Am această problemă, deoarece ... (vezi toată discuția)