avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva intracomunitar

Buna ziua,
Am si eu o intrebare: societatea la care lucrez, are in obiectul de activitate productia de mobila. In cazul barelor de fier utilizate ca material auxiliar la construirea mobilei propriu-zise, care este modul de contabilizare, evidentiere TVA, avand in vedere ca acestea sunt importate din Suedia (tara membra in UE)

Va multmesc.
Cel mai recent răspuns: laura.tecma , utilizator 12:05, 21 Octombrie 2008
Credeti-ma, am insistat. Din pacate in trecut au vandut asa, iar romanashii nostrii le-au dat tzeapa. Adica au prezentat acte false (certificate fiscale si altele). Degeaba apelez la corectitudinea germana vis-a-vis de legislatia europeana daca suntem recunoscuti de hotzi. Intre timp am luat legatura cu o firma multinationala, cu sediul la Cluj Napoca, specializata in recuperarea de TVA. Vom pierde 10-17% din TVA, dar macar il recuperam, in 3-6 luni. Va multumesc inca o data pentru promptitudine si calitatea informatiilor
Ok nu am nici o treaba cu TVA-ul, nu deduc, nu colectez tva, in regula...dar spre exemplu am cumparat aparatura birotica din ITALIA si pe langa faptul ca nu vroiau sa faca factura ca nu am codul intracomunitar, ci doar cod fiscal, au spus ca trebuie sa platesc TVA-ul lor de 20%. OK l-am platit si s-a facut imediat si factura. Ideea era daca ma pot inregistra undeva astfel incat sa nu platesc nici TVA-ul de 20% sau de cat va fi intr-o alta tara europeana, daca se va intampla sa fac achizitii din alta parte. Exista o alta solutie in afara de accea de a ma declara platitor de TVA?
Va multumesc
Masina cumparata in luna Iunie a.c., de la o firma din Germania: nicio problema cu TVA-ul, poate datorita prezentei reprezentantului firmei la sediul firmei (?!). Banii au fost in cont, partea romana a scris o.p.-ul, banii au intrat in contul firmei germane, s-a scris factura si romanul a plecat. Nimeni nu l-a banuit ca fiind hot!

Am si eu o problema similara. Sunt neplatitor de TVA, dar, pentru achizitii intracomunitare am devenit platitor de TVA, conform art.1531 din Codul Fiscal. Nu am platit TVA la furnizorii din comunitate, dar, prin decontul special 301 TVA-ul calculat la aceste achizitii se plateste in Romania. Initial am crezut ca se practica taxarea inversa si pentru aceste operatiuni, dar, in acest caz, daca nu platesti TVA la furnizorii intracomunitari, platesti in tara.
laura.tecma a scris:

Ok nu am nici o treaba cu TVA-ul, nu deduc, nu colectez tva, in regula...dar spre exemplu am cumparat aparatura birotica din ITALIA si pe langa faptul ca nu vroiau sa faca factura ca nu am codul intracomunitar, ci doar cod fiscal, au spus ca trebuie sa platesc TVA-ul lor de 20%. OK l-am platit si s-a facut imediat si factura. Ideea era daca ma pot inregistra undeva astfel incat sa nu platesc nici TVA-ul de 20% sau de cat va fi intr-o alta tara europeana, daca se va intampla sa fac achizitii din alta parte. Exista o alta solutie in afara de accea de a ma declara platitor de TVA?
Va multumesc

Declarati-va platitor de TVA. Asta este solutia cea mai buna si fara probleme.:wave:

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar depasire plafon Marius Marali Marius Marali Buna seara, Am facut o achizitie din Germania pentru un autoturism care a depasit suma de 10.000 euro. Am platit tva-ul in Germania. Problema este ca am ... (vezi toată discuția)
Cum putem face achizitii din eu fara sa platim tva-ul acolo? alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca imi poate explica cineva. O firma care presteaza servicii in strainatate, face diverse achizitii si plati acolo in ... (vezi toată discuția)
Livrare intracomunitara de mijloace de transport noi DIACHIRIAC DIACHIRIAC Buna ziua! Am urmatoarea problema : firma la care lucrez aduce masini noi din India si Turcia. Aceste masini nu vin direct in tara , ci ajung in Slovenia ... (vezi toată discuția)