avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... P.F.A.-URI SUNT OBLIGATE SA PLATEASCA PENSIILE?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

P.F.A.-URI SUNT OBLIGATE SA PLATEASCA PENSIILE?

As dori sa stiu daca eu ca PFA sunt obligat sa platesc la casa de pensii, pentru pensia de limita de varsta?
ajutati-ma sa ma lamuresc si eu va rog k nu mai inteleg :sorry: : daca sunt salariata ( incadrata cu studii superioare , in concluzie le platesc o groaza de bani la cas si cass..) si am un pfa pe consultanta pe care facturez in primle 6 luni ale anului (atunci am contractele)...ce mai platesc pe langa 16% impozit si 5,5 % sanatate ???:(( ca m-au zapacit de anul trecut cu niste modificari #-o:sorry::sorry:
@Petruta Morlova, nu mai platiti nimic in afara de cei 16% impozit, 5.5% sanatate avand in vedere ca sunteti angajata.
Popu a scris:

@Petruta Morlova, nu mai platiti nimic in afara de cei 16% impozit, 5.5% sanatate avand in vedere ca sunteti angajata.

=D> multumesc mult :ok:
Popu a scris:

Da, sunt obligate. De anul asta 31.3% din minim 708 RON (222 RON / luna) daca realizeaza un venit brut de minim 8088RON / an.
ok..si daca realizez un venit brut de doar 6000 ron (conform declaratiei estimative depuse la finate)..ce se intampla?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
stefan_dumitru_m, utilizator
Stefan citeste ce am zis in primul subiect, pe la pagina 3; eu nu pot sa stiu ce se intampla / cum se va proceda in cazul asta; sunt zeci de situatii, normele de aplicare ale legii ar trebui sa ofere solutii pentru toate situatiile posibile. Desi legea spune ca trebuie sa realizezi venit brut minim 8088/an te poti trezi ca la venit brut de doar 6000 RON sa te oblige sa cotizezi la pensii pe o perioada proportionala din an
12 * (Venitul Brut) / 8088 = 8.90 - numarul de luni asigurat; deci nu esti obligat sa platesti tot anul da sa te oblige sa te asiguri pe 8 sau 9 luni ...

8088 ar iesi un venit brut pe luna de 674 RON. Daca ai un venit brut de 1*674 RON te obliga sa cotizezi o luna, 2*674 - 2 luni ... 9*674 - cotizezi minim 9 luni cu 222 RON, samd

Deci tot ce este sub 8088 sa te oblige sa cotizezi proportional cu venitul brut realizat.

www.avocatnet.ro/content/for...

Normele ar trebui sa spuna exact cum se aplica ... Legea spune clar ca sub 4 x venitul mediu brut(8088) nu ai obligatia de a te asigura, acum depinde cum o sa se si aplice chestia asta cei de la pensii
Dar daca tu declari la finante venit brut 5000 si realizezi 9000 de fapt?!? Atunci ce faci, platesti tot la final de an cu penalizarile de rigoare?

Alte discuții în legătură

Contributii la asigurari de sanatate si pensie (documente care trebuie depuse la institutiile statului). neci neci Ce documente trebuiesc depuse si cum trebuie procedat ca membrii unei Intreprinderi Familiale(2) sa devina angajati,cu drepturi (asigurari de sanatate, ... (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)