avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... P.F.A.-URI SUNT OBLIGATE SA PLATEASCA PENSIILE?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

P.F.A.-URI SUNT OBLIGATE SA PLATEASCA PENSIILE?

As dori sa stiu daca eu ca PFA sunt obligat sa platesc la casa de pensii, pentru pensia de limita de varsta?
D-nul Olaru, daca X castiga 5000 RON, plateste sa zicem 5.5% la sanatate, 275 RON. Altcineva e pensionar, are pensie 1000 RON + venit PFA 4000 RON, plateste la fel 5.5%, 275 RON.
Pentru acelasi venit d-voastra spuneti ca X trebuie sa plateasca 275 RON, iar d-voastra doar 1000*5.5 RON sau 55 RON si pentru banii de pe PFA sa nu platiti nimic la sanatate.

Si eu sunt PFA, nu vad de ce ma puneti de partea celor ce sunt implicati in aplicarea legii, si eu as prefera sa nu platesc acei 5.5% la sanatate. Nu execut nici un ordin, cred ca sunteti intr-o mare eroare, pe site-ul asta nu suntem impartiti in cei ce executa ordinele statului(bugetarii) si cei asupra carora se rasfrang legile, site-ul asta este facut pentru a ne oferi consultanta / suport /sfaturi unul altuia

Inteleg ca v-au trimis cei de la sanatate somatie de plata pe ultimii 5 ani, nu-i un motiv sa spurcati pe site, daca sunteti nemultumit de stat, orientati-va tirul spre stat nu spre cei ce incearca sa va lamureasca cum ca asta e legea, n-ai ce-i face.
Nu stiu ce relevanta are varsta, 33 de ani am pina in august.
Domnule Olaru aveti o mare problema in a intelege cum stau lucrurile. Taxa unica pe valoare adaugata, TVA, se plateste o singura data; daca cumparati 2 paini nu platiti de 2 ori TVA-ul , ci o singura data pentru fiecare paine cumparata. Daca aveti 5 masini nu platiti RCA de 5 ori, platiti rca pentru fiecare masina. Daca aveti 10 depozite la banca nu primiti dobanda de 10 ori, e normal sa primiti dobanda corespunzatoare fiecarui depozit.

Daca sunteti angajat in 7 locuri si mai sunteti si pensionar, platiti contributia la sanatate pentru fiecare venit obtinut; la fel cum platiti si impozit pentru fiecare venit obtinut. La fel cum plateste si un medic, si un student care e angajat sa imparta pliante pe strada. Si un invatator care da meditatii si el plateste aceasta contributie. Iar un pensionar nu este mai superman decat ceilalti ca sa fie el deasupra sistemului si sa fie scutit de plata acestor contributii. Sistemul e foarte echitabil, dar probabil e greu ca o mentalitate comunista sa inteleaga aceste aspecte.
cer arbitraj: eu spun ca un pensionar platitor de CASS / asta inseamna ca viata lui este asigurata.... nu trebuie sa mai fie indemnat sa mai plateasca acest CASS inca odata sau de cate ori, parca de 7 ori ati spus... asa vrea sa-l vad pe acel pensionar cu 7 PFA-ri, infine).
Ciudat, vorbim limba romana cu totii... dar de inteles 'neama'.....
va felicit pt cei 33 de ani si performantele realizate si eu l-a 33 de ani (prin anii 70) eram invitat sa lucrez, pe dolari, in afara si nici nu eram membru la sindicat dar nici la pcr sau secu; adevarata valoarea conteaza... deci va felicit inca odata

Finalul va fi asa; eu ma opresc in a mai discuta subjectul.... stiu ca precis veti ajunge pensionari (nici eu nu dadeam 2 bani pe ei cand aveam 33 de ani...) si mai vb. 'atunci'.. de fapt o sa vorbiti dv. intre voi ca eu voi fi departe....

sa auzim numa' de bineeeeeeeee / retineti - pt mine subiectul este lamurit si primiti multumirile mele !!!
@grandanat

Domnule Olaru aveti o mare problema in a intelege cum stau lucrurile. (...) Sistemul e foarte echitabil, dar probabil e greu ca o mentalitate comunista sa inteleaga aceste aspecte.

Stimate domn/doamna, chiar aveti tupeu! Pe langa faptul ca cel in cauza care nu pricepe nimic din STATUTUL unui pensionar, SUNTETI CHIAR DVS, mai aveti si o frustrare legata de "comunisti" si catalogati fara rezerve. Din acest motiv, o meritati.
Intrebare: aveti habar de faptul ca un pensionar a cotizat toata viata la sistemul imputit al statului si ca, numai pentru faptul ca este pensionar aveti obligatia cel putin morala sa nu-i puneti in carca pana moare taxe si iar taxe? Un pensionar nu este un angajat, pricepeti? Este o persoana CARE NU MAI ARE CAPACITATE DEPLINA DE MUNCA! De aceea primeste PENSIE, drept pentru care a cotizat, separat, toata viata. Nemaiavand capacitate de munca, nu poate fi trimis la munca. Logic pana aici? Dar nici nu aveti dreptul sa-i taxati pensia, oricat de portocaliu ati fi dvs. Pricepeti si asta? Mai multe vorbe NU MERITATI!
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
ContSters55280, utilizator
mai am o nelamurire..daca emit facturi si catre firma la care lucrez, mai am alte obligatii de plata in afara de sanatate si impozitul de 16% ?:O:sorry:
multumesc :hm:

Alte discuții în legătură

Contributii la asigurari de sanatate si pensie (documente care trebuie depuse la institutiile statului). neci neci Ce documente trebuiesc depuse si cum trebuie procedat ca membrii unei Intreprinderi Familiale(2) sa devina angajati,cu drepturi (asigurari de sanatate, ... (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)