avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... P.F.A.-URI SUNT OBLIGATE SA PLATEASCA PENSIILE?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

P.F.A.-URI SUNT OBLIGATE SA PLATEASCA PENSIILE?

As dori sa stiu daca eu ca PFA sunt obligat sa platesc la casa de pensii, pentru pensia de limita de varsta?
legat de: Data post: Miercuri, 19 Ianuarie 2011, 15:25
@Petruta Morlova, nu mai platiti nimic in afara de cei 16% impozit, 5.5% sanatate avand in vedere ca sunteti angajata.

D.le Popu, inca nu am reusit sa citesc un comentariu, o intrebare , punctual legata de situtia asta; pensionar cu vechime integrala, in plata/talon + CASS care, spre doesebire alti pensionari ce nu fac nimic si-i petrec zilele in liniste si pace..., spuneam, spre deobire de acestia - exista pensionari care mai muncesc si ca sa fie legal trebuie sa fie PFA (!); aceste 'duet' de CASS-uri, ma 'flateaza'... deci eu sunt un 'super-pensionar' sau chiar un 'supre-man'; platesc de 'doua' ori pentru 'odata'...[ eu la 75 de ani am mai prins 'casele de toleranta' si chiar si acolo 'mergea-i' odata si platea-i, evident, tot odata'..., gumesc, dar este adevarat]
Acum, in sec. 21, casele de toleranta nu mai sunt (oficial)... s-or fi perfectionat si aplica mecanisme noi' -'?
Unde este logica legii 95/2006 si Dreptatea promovata de legea fundamentala - Constiuttia ? repet= la acest aspect, punctual, fara divagari etc., nimeni nu m-o convins ca trebuie sa fiu 'superman'...!!! Poate o faceti dv.#-o
Cu adanc respect si mare nedumerire...

M.O.
D-nul Olaru, eu unul va inteleg problema, la pensii contribui daca vrei sa beneficiezi de pensie; contribui cat timp lucrezi dupa care te retragi si beneficiezi de pensie.

La sanatate, vrei sa beneficiezi de servicii toata viata. Nu spune nimeni/nu cred sa existe in lege vre-un articol care sa spuna ca trebuie sa contribui doar atata timp cat esti salariat dupa care sa nu mai contribui. S-a putea modifica legea, sa zica daca ai contribuit 40 de ani la sanatate, pina mori nu mai cotizezi nimic. Legea insa nu spune asa ceva deocamdata! Legea spune ca trebuie sa cotizezi daca vrei sa beneficiezi de servicii medicale (daca ceea ce primim poate if numit servicii medicale) si sa cotizezi din aproape toate veniturile. Singurul lucru de care cred ca mai beneficiem gratis il reprezinta "cazarea" in spital, in rest medicamentele trebuie sa le cumperi, serviciile doctorilor trebuie si ele compensate - spaga(chiar daca sunt gratis / incluse in asigurarea de sanatate).

Legea actuala e naspa, daca lucrezi platesti impozit, cotizezi si la sanatate; daca castigi mai mult cotizezi mai mult; cine castiga 700 RON, plateste sanatate si beneficiaza de aceleasi servicii ca si in cazul unei persoana care castiga 5000 RON. D-voastra sa zicem incasati 1000 RON de pe pensie si 1000 RON de pe activitatea desfasurata ca PFA. Un muncitor care castiga 2000 RON plateste la sanatate la tot venitul ala de 2000 RON. Daca cineva munceste cu carte de munca intr-un loc si incaseaza 1000 RON si are si PFA pe care mai incaseaza 1000 RON, plateste sanatate pe ambele venituri. Asta e sistemul, muncitorul care castiga 2000 RON, cel ce este si angajat si PFA si castiga 2000 RON, d-voastra care sunteti si pensionar si PFA sa zicem castigati pe total tot 2000 RON platiti la fel. La sanatate nu beneficiati de scutire daca sunteti pensionar. Toate astea 3 persoane beneficiaza de aceleasi servicii ca si un om care are un venit de 700 RON. Asta e sistemul, n-ai ce face, doar la pensii platesti pentru o singura sursa de venit, la sanatate platesti pe total venituri.
Legea poate fi modificata, daca doriti modificarea ei in vre-un fel puteti avea o initiativa pe tema asta, incercati sectiunea de mai jos
initiativa-legislativa.avoca... /
D-nule Olaru, legea sanatatii e foarte bine facuta, are la baza tocmai principiul egalitatii. Toata lumea trebuie sa contribuie in mod egal. Si un pensionar si un salariat, si la fel si un student, este obligat sa plateasca contributia la sanatate. Nu trebuie sa fiti superman, superman ati fi daca ati fi scutit de plata acestei contributii. Si asa pensionarii sunt o clasa privilegiata contributia lor la sanatate pentru pensie fiind platita de stat. Nu am nimic cu pensionarii, toti o sa ajungem in situatia respectiva, sa speram, insa dumneavostra sunteti chiar absurd.
d.le 'gradant' v-ati pierdut 'gradele'... no commment pt ca nu ati inteels fondul problemeie... este normal, sunteti un gradant atre ocupat:P
D.le Topu, spre deosebire de coleg dv.'gradant' dv. ati citit si inteles textul meu. Totusi, cu regret va declar ca nici dv. nu ati prins 'spilul' - un om nu poate plati de 2 ori aceisi taxa pt aceiasi lege etc.
Nici in dreptul roman, in antichitate, nu putea-i fi pedepsit de 2 x pt aceiasi fapta; regret , constat ca dv. si colegul sunteti atat de dedicati in a aplica legea incat nu m-as sfii sa va asemuiesc acelor calai de la Aushwits care , in fond nu erau cu nimic vinovati - ei executau ordinele fara sa le comenteze... ori eu tocmai asta fac - le comentez !
Cu acelasi respect si inca insatisfactie
[de curiozitate - cati ani aveti...?]

MO

Alte discuții în legătură

Contributii la asigurari de sanatate si pensie (documente care trebuie depuse la institutiile statului). neci neci Ce documente trebuiesc depuse si cum trebuie procedat ca membrii unei Intreprinderi Familiale(2) sa devina angajati,cu drepturi (asigurari de sanatate, ... (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)