D-nul Olaru, eu unul va inteleg problema, la pensii contribui daca vrei sa beneficiezi de pensie; contribui cat timp lucrezi dupa care te retragi si beneficiezi de pensie.
La sanatate, vrei sa beneficiezi de servicii toata viata. Nu spune nimeni/nu cred sa existe in lege vre-un articol care sa spuna ca trebuie sa contribui doar atata timp cat esti salariat dupa care sa nu mai contribui. S-a putea modifica legea, sa zica daca ai contribuit 40 de ani la sanatate, pina mori nu mai cotizezi nimic. Legea insa nu spune asa ceva deocamdata! Legea spune ca trebuie sa cotizezi daca vrei sa beneficiezi de servicii medicale (daca ceea ce primim poate if numit servicii medicale) si sa cotizezi din aproape toate veniturile. Singurul lucru de care cred ca mai beneficiem gratis il reprezinta "cazarea" in spital, in rest medicamentele trebuie sa le cumperi, serviciile doctorilor trebuie si ele compensate - spaga(chiar daca sunt gratis / incluse in asigurarea de sanatate).
Legea actuala e naspa, daca lucrezi platesti impozit, cotizezi si la sanatate; daca castigi mai mult cotizezi mai mult; cine castiga 700 RON, plateste sanatate si beneficiaza de aceleasi servicii ca si in cazul unei persoana care castiga 5000 RON. D-voastra sa zicem incasati 1000 RON de pe pensie si 1000 RON de pe activitatea desfasurata ca PFA. Un muncitor care castiga 2000 RON plateste la sanatate la tot venitul ala de 2000 RON. Daca cineva munceste cu carte de munca intr-un loc si incaseaza 1000 RON si are si PFA pe care mai incaseaza 1000 RON, plateste sanatate pe ambele venituri. Asta e sistemul, muncitorul care castiga 2000 RON, cel ce este si angajat si PFA si castiga 2000 RON, d-voastra care sunteti si pensionar si PFA sa zicem castigati pe total tot 2000 RON platiti la fel. La sanatate nu beneficiati de scutire daca sunteti pensionar. Toate astea 3 persoane beneficiaza de aceleasi servicii ca si un om care are un venit de 700 RON. Asta e sistemul, n-ai ce face, doar la pensii platesti pentru o singura sursa de venit, la sanatate platesti pe total venituri.
Legea poate fi modificata, daca doriti modificarea ei in vre-un fel puteti avea o initiativa pe tema asta, incercati sectiunea de mai jos
initiativa-legislativa.avoca... /