Problema mea este urmatoarea: in anul 2002 locuiam in Italia si am preschimbat permisul de conducere romanesc cu unul italian, deci cel romanesc a devenit nul, fiind trimis in Romania la IGPR. In 2008, in Romania am fost prins baut la volan, 1,5 in sange plus ca aveam permisul suspendat pentru o alta boacana. Bun. Proces penal, condamnare 8 luni cu suspendare, ramasa definitiva in ianuarie 2010 si anularea dreptului de a conduce? Da. Intre timp permisul meu italian a fost trimis la emitent cu recomandarea IGPR-ului de a fi anulat. Surpriza insa, pentru ca in Italia alcoolemia intre 0,8 si 1,5 g/l pedeapsa este intre 6 luni si 1 an de suspendare!!! Eu am primit minimum, deci 6 luni, asa ca din mai 2010 permisul mi.a fost restituit. Cum ca in Ianuarie 2011 se implineste 1 an de la ramanerea definitiva, am mers sa aflu daca pot circula fara sa am probleme. Raspunsul verbal a fost ca pot circula oriunde in lume, dar in Romania nu, pana nu dau examen sa dobandesc un permis romanesc!!! Mai mult, intre timp am aflat ca pot preschimba permisul italian cu unul romanesc fara a sustine examen, conform noii legislatii, dar mi s.a spus ca nu am dreptul la preschimbare chiar daca intrunesc conditiile art. 6 din Ordinul MAI nr. 1480/2006.
Intrebarile mele sunt: se poate anula dreptul de a conduce autovehicule daca nu s.a anulat si permisul de conducere? Daca emitentul permisului, semnatar al Conventiei Europene cu privire la la efectele internationale ale interzicerii exercitarii
dreptului de a conduce un vehicul cu motor Bruxelles, 3 iunie 1976, imi permite libera circulatie, de ce in Romania nu pot circula? De ce nu am dreptul de a beneficia de art. 6 din Ordinul MAI nr. 1480/2006, care prevede preschimbarea permiselor emise de alte state?
In speranta ca voi primi cateva raspunsuri concrete, va multumesc pentru timpul acordat si pentru intelegere!
Nu am studii juridice, si nici nu sunt in masura poate sa dau sfaturi juridice;
Chestiunea cu bautul la volan este ceva cu care nu sunt de acord, daca ar fi dupa mine, peste o anumita alcoolemie, as interzice pe viata dreptul de a conduce;
Totusi nu inteleg ceva:
Inteleg din raspunsuri ca, de fapt, in Romania nu se recunoaste masura administrativa aplicata in Italia (este prea blanda...)
Si totusi, permisul de conducere italian este recunoscut conform conventiei de la Viena, la care Romania este parte semnatara;
Ar fi cam acelasi lucru, sa zicem, daca un cetatean roman ar fi condamnat la o pedeapsa de 6 luni pentru viol in Italia, iar atunci cand vine in Romania, i se mareste condamnarea pentru ca la noi pedeapsa minima pentru viol este de 1 an si mai face 6 luni de inchisoare!
Inteleg ca daca Domnul de mai sus ar fi fost cetatean italian, care a condus baut in Romania, se alegea cu dreptul de a conduce suspendat in urma unei sentinte in Romania, iar autoritatile italiene ii suspendau permisul? Convingeti-ma ca este asa...
Dumneavoastra trebuie sa faceti diferenta intre masura luata in Romania si cea din Italia. Nu cunosc legea italiana, insa in speta dumneavoastra ati savarsit o infractiune pe teritoriul Romaniei, ati fost sanctionat pe teritoriul Romaniei cu aplicabilitate pe teritoriul Romaniei. IGP isi face datoria si comunica acest fapt emitentului permisului din Italia. Le aduce lor la cunostinta cum calificam noi fapta si care este sanctiunea aplicata dumneavoastra.
Faptul ca ei v-au aplicat o sanctiune sau nu - nu ne mai priveste pentru situatia dumneavoastra pe teritoriul Romaniei, unde, din pacate, va trebui sa respectati prevederile legale si sa sustineti acest examen pentru a redobandi dreptul de a conduce. Atata tot.
Din nou putin off-topic: Daca am inteles corect si v-ati recuperat permisul de la statul italian, exista posibilitatea sa conduceti avandu-l pe acesta, insa va rog sa aveti in vedere ca si acea fapta este calificata drept infractiune conform legii romane. Sfatul meu, daca doriti unul: programati-va pentru examen.
Nu cred ca am dat dovada de proaste maniere, dar nimeni nu vorbeste de articolele din Constitutia Europei sau Constitutia Romaniei sau Conventiile Europene, respectiv tratatele internationale pe care le.am invocat. Daca ati fi contractat/contractata pentru a ma reprezenta in instanta, ati avea aceeasi atitudine??? Cum ramane cu faptul ca pentru a sustine examenul de care pomeniti, trebuie sa renunt la permisul de conducere italian? Pentru ca art. 27, alin. 4, din OUG 195/2002 interzice detinerea simultana a doua permise de conducere nationale. Cu tot respectul, va intreb: aveti o solutie in cazul pe care l.am expus? O solutie pertinenta bineinteles.
Inca un lucru... spuneti ca pentru a putea conduce in Romania trebuie sa sustin un examen. Examen pentru ce? Pentru un permis de conducere? Pai am unul valabil, emis de o autoritate competenta, nu de politia din Ouagadougou, Burkina Faso. Nu cumva trec in ilegalitate? Tare curios sunt de raspunsurile dvs. Daca voi avea onoarea, bineinteles. Stima!
Nu sunteti obligata sa cunoasteti Legea italiana, dar pe cea a Europei sau a Comunitatii Europene, da. Asta daca va respectati meseria sau hobby.ul dvs. In care articol sau lege din orice legislatie sau orice spuneti dvs. scrie ca trebuie sa sustin examen doar pentru a redobandi dreptul de a conduce, nu si permisul de conducere? Pentru ca altfel nu ma pot prezenta la examen, avand in vedere ca detin un alt permis national valabil. Nu vreau sa eludez Legea romana, dar daca exista o cale care sa ma indreptateasca fara sa incalc o alta, avand in vedere ca vorbim de internationalitate, de Drepturile Fundamentale ale Omului. Va rog sa raspundeti strict la obiect si la toate intrebarile, asta daca varespectati statutul de consilier juridic.
Off-topic. Sugestie: in general, nu va mai eschivati de legile internationale, noi vrem sa progresam, nu sa stam incuiati in Romanica asta, ca de aceea am vrut sa fim liberi, egali si uniti cu celelalte natiuni de pe fata Pamantului!