avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Preschimbare permis de conducere italian
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Preschimbare permis de conducere italian

Problema mea este urmatoarea: in anul 2002 locuiam in Italia si am preschimbat permisul de conducere romanesc cu unul italian, deci cel romanesc a devenit nul, fiind trimis in Romania la IGPR. In 2008, in Romania am fost prins baut la volan, 1,5 in sange plus ca aveam permisul suspendat pentru o alta boacana. Bun. Proces penal, condamnare 8 luni cu suspendare, ramasa definitiva in ianuarie 2010 si anularea dreptului de a conduce? Da. Intre timp permisul meu italian a fost trimis la emitent cu recomandarea IGPR-ului de a fi anulat. Surpriza insa, pentru ca in Italia alcoolemia intre 0,8 si 1,5 g/l pedeapsa este intre 6 luni si 1 an de suspendare!!! Eu am primit minimum, deci 6 luni, asa ca din mai 2010 permisul mi.a fost restituit. Cum ca in Ianuarie 2011 se implineste 1 an de la ramanerea definitiva, am mers sa aflu daca pot circula fara sa am probleme. Raspunsul verbal a fost ca pot circula oriunde in lume, dar in Romania nu, pana nu dau examen sa dobandesc un permis romanesc!!! Mai mult, intre timp am aflat ca pot preschimba permisul italian cu unul romanesc fara a sustine examen, conform noii legislatii, dar mi s.a spus ca nu am dreptul la preschimbare chiar daca intrunesc conditiile art. 6 din Ordinul MAI nr. 1480/2006.
Intrebarile mele sunt: se poate anula dreptul de a conduce autovehicule daca nu s.a anulat si permisul de conducere? Daca emitentul permisului, semnatar al Conventiei Europene cu privire la la efectele internationale ale interzicerii exercitarii
dreptului de a conduce un vehicul cu motor Bruxelles, 3 iunie 1976, imi permite libera circulatie, de ce in Romania nu pot circula? De ce nu am dreptul de a beneficia de art. 6 din Ordinul MAI nr. 1480/2006, care prevede preschimbarea permiselor emise de alte state?
In speranta ca voi primi cateva raspunsuri concrete, va multumesc pentru timpul acordat si pentru intelegere!
Cel mai recent răspuns: sbk_77 , utilizator 17:49, 20 Ianuarie 2011
Nu este asa cum vor unii sa interpreteze. Conform Conventiei Europene, Statul Roman, prin IGPR, a informat Statul Italian, prin Ambasada Italiana din Bucuresti, despre situatia mea printr.o nota in care explicau cele intamplate, cat si decizia lor. Emitentul permisului de conducere italian a dispus masura pe care ar fi luat.o in cazul in care "evenimentul" s.ar fi intamplat in Italia. Rezultatul: 180 zile (6 luni) de suspendare a permisului de conducere. Repet, toate astea conform conventiei ai sus mentionate. Autoritatea italiana a transmis IGPR.ului masura luata, dupa care totul se judeca la nivel international, deoarece rezulta clar ca sunt implicate doua state. Dar domnul si doamna consilier juridic se limiteaza la o singura legislatie, romana, chiar daca sunt implicate documente ce apartin altui stat.
Problema este ca legile rutiere din Romania sunt mai violente, deoarece cu un permis de conducere romanesc, baut la volan (1,5 g/l) in Italia, esti pedepsit cu 6 luni suspendare, in Romania ti se anuleaza permisul de conducere roman, dupa ce italienii transmit documentatia. Concluzia mea? Sunt cate unii care ar vrea sa impuna legile din Romania la nivel international, iar asta e periculos sau "pericoloso sporgersi" :))

Off-topic. Am gresit cand m.am urcat baut la volan, am recunoscut, recunosc, voi recunoaste, dar nu vrei sa stii in ce conditii s.au facut cercetarile sau cate mizerii ale politistilor s.au musamalizat. De aceea vreau sa obtin, prin lege, un drept care mi.a fost luat discriminatoriu.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
sbk_77, utilizator
Sunt parerile dvs,pe care vi le respect,pana in momentul in care faceti aprecieri de ordin juridic,pentru care nu cred ca sunteti calificat.
In rest,mult succes !
[EDITAT]

Articolul 1 alineatul (2) și articolul 8 alineatele (2) și (4) din Directiva 91/439/CEE a Consiliului din 29 iulie 1991 privind permisele de conducere, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2006/103/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2006, trebuie interpretate în sensul că se opun faptului ca un stat membru, prin exercitarea dreptului conferit acestuia de articolul 8 alineatul (2) de a i aplica posesorului unui permis de conducere emis de un alt stat membru propriile dispoziții naționale privind limitarea, suspendarea, retragerea sau anularea dreptului de conducere, să refuze recunoașterea pe teritoriul său a dreptului de a conduce care rezultă dintr un permis de conducere valabil emis într un alt stat membru, în temeiul unui raport de expertiză privind aptitudinea de a conduce depus de posesorul acestui permis de conducere, în condițiile în care acest raport, cu toate că a fost întocmit după emiterea permisului de conducere respectiv și pe baza unei examinări a persoanei în cauză realizate ulterior acestei date, nu prezintă o legătură, nici chiar parțială, cu un comportament al persoanei în cauză constatat după emiterea acestui permis de conducere și se referă în mod exclusiv la împrejurări anterioare datei menționate.

Have a nice day!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
Incredibil! De ce nu stergeti toate postarile pe care le am in acest topic? Ce motive aveti sa modificati continutul mesajelor mele? Daca deranjez cu stiintele mele "necalificate" dar rezumate strict la Legislatia Europeana, superioara celei din Romania, imi cer scuze!
Stimate domn, mai intai cititi regulamentul de postare si apoi siderati-va ca este "incredibil". Ati postat mesaje consecutive, v-ati dat superior, ati facut atac la persoana - lucruri care nu sunt permise de regulamentul de postare. Aviz pe viitor.

Alte discuții în legătură

Pot sa detin doua permise de conducere? Dumxx Dumxx Am făcut şcoala de şoferi de două ori, în două ţări diferite: în România in 1992 şi în Italia in 1999 era obligatoriu pentru ca permisele romanesti ... (vezi toată discuția)
Buna seara! pot detasa un sofer in italia daca are permis de ... ruxandra@humansource.ro ruxandra@humansource.ro Buna seara! Pot detasa un sofer in Italia daca are permis de conducere ucrainean?El este ucrainean, dar are si cetatenie romana ( CI de Romania), dar permisul ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere strain - preschimbare - CatalinF CatalinF Buna, Am dobandit permisul de conducere in Italia in perioada in care locuiam acolo, acum vreau sa il preschimb in unul Romanesc, doar ca de vreo 3 luni ... (vezi toată discuția)