avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Preschimbare permis de conducere italian
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Preschimbare permis de conducere italian

Problema mea este urmatoarea: in anul 2002 locuiam in Italia si am preschimbat permisul de conducere romanesc cu unul italian, deci cel romanesc a devenit nul, fiind trimis in Romania la IGPR. In 2008, in Romania am fost prins baut la volan, 1,5 in sange plus ca aveam permisul suspendat pentru o alta boacana. Bun. Proces penal, condamnare 8 luni cu suspendare, ramasa definitiva in ianuarie 2010 si anularea dreptului de a conduce? Da. Intre timp permisul meu italian a fost trimis la emitent cu recomandarea IGPR-ului de a fi anulat. Surpriza insa, pentru ca in Italia alcoolemia intre 0,8 si 1,5 g/l pedeapsa este intre 6 luni si 1 an de suspendare!!! Eu am primit minimum, deci 6 luni, asa ca din mai 2010 permisul mi.a fost restituit. Cum ca in Ianuarie 2011 se implineste 1 an de la ramanerea definitiva, am mers sa aflu daca pot circula fara sa am probleme. Raspunsul verbal a fost ca pot circula oriunde in lume, dar in Romania nu, pana nu dau examen sa dobandesc un permis romanesc!!! Mai mult, intre timp am aflat ca pot preschimba permisul italian cu unul romanesc fara a sustine examen, conform noii legislatii, dar mi s.a spus ca nu am dreptul la preschimbare chiar daca intrunesc conditiile art. 6 din Ordinul MAI nr. 1480/2006.
Intrebarile mele sunt: se poate anula dreptul de a conduce autovehicule daca nu s.a anulat si permisul de conducere? Daca emitentul permisului, semnatar al Conventiei Europene cu privire la la efectele internationale ale interzicerii exercitarii
dreptului de a conduce un vehicul cu motor Bruxelles, 3 iunie 1976, imi permite libera circulatie, de ce in Romania nu pot circula? De ce nu am dreptul de a beneficia de art. 6 din Ordinul MAI nr. 1480/2006, care prevede preschimbarea permiselor emise de alte state?
In speranta ca voi primi cateva raspunsuri concrete, va multumesc pentru timpul acordat si pentru intelegere!
Cel mai recent răspuns: sbk_77 , utilizator 17:49, 20 Ianuarie 2011
@sbk_77
Cititi mai atent ce postati. Textul citat privind interpretarea Directivei CE 2006/103 face clar ca un stat poate refuza dreptul de a conduce atestat printr-un permis al altui stat, daca bazeaza decizia pe o imprejurare care a urmat emiterii respectivului permis. Oricum nu cred ca speta este incidenta aici.

Soferii dintr-o jurisdictie, indiferent de tara de eliberare a permisiului au dreptul de a nu fi discriminati. Daca Gigel a avut permis in Romania, trebuie sa dea din nou examen. Dar Alinuta a avut permis de Italia, de ce nu ar trebui sa sustina si ea examenul? Daca ar fi posibil ce sustineti dvs, lumea ar incerca sa obtina permisul in tarile cu legislatie mai putin severa (cum isi inmatriculeaza unii auto in Bulgaria) si fraierii din tara suporta. Prin urmare, discriminatoriu ar fi cum solicitati dumneavoastra.

In ce priveste distingerea dreptului de a conduce de permisul efectiv, trebuie sa intelegeti ca statul roman nu poate anula acte emise de alte state, ci doar le poate recunoaste sau limita aplicabilitatea pe teritoriul Romaniei. Prin urmare, in contextul integrarii europene, este logica si necesara aceasta diferenta intre act si drept. Nu pare sa se fi incalcat nicio dispozitie comunitara in acest caz.
Articolul 1 alineatul (2) și articolul 8 alineatele (2) și (4) din Directiva 91/439/CEE a Consiliului din 29 iulie 1991 privind permisele de conducere, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2006/103/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2006, trebuie interpretate în sensul că SE OPUN faptului ca un stat membru, prin exercitarea dreptului conferit acestuia de articolul 8 alineatul (2) de a i aplica posesorului unui permis de conducere emis de un alt stat membru propriile dispoziții naționale privind limitarea, suspendarea, retragerea sau anularea dreptului de conducere, să refuze recunoașterea pe teritoriul său a dreptului de a conduce care rezultă dintr un permis de conducere valabil emis într un alt stat membru, în temeiul unui raport de expertiză privind aptitudinea de a conduce depus de posesorul acestui permis de conducere, în condițiile în care acest raport, cu toate că a fost întocmit după emiterea permisului de conducere respectiv și pe baza unei examinări a persoanei în cauză realizate ulterior acestei date, nu prezintă o legătură, nici chiar parțială, cu un comportament al persoanei în cauză constatat după emiterea acestui permis de conducere și se referă în mod exclusiv la împrejurări anterioare datei menționate.

Cred ca dvs. nu reusiti sa intelegeti ceea ce sa hotarat in decizia de mai sus, pe care de altfel am scos.o in evidenta.
In alta ordine de idei, eu am obtinut permisul de condcere italian in 2002... si nu dupa 2008.
Altfel trebuie sa stiti ca: pentru a obtine o resedinta in Italia nu este chiar asa usor precum credeti si spun asta vis-a-vis de ideea cu inmatricularile in Bulgaria. Eu am obtinut rezidenta in acelasi 2002, cand aveai nevoie, mai intai, de permis de sedere in Italia. Mai multe ce sa va spun...?
Deosebiti domnule, deosebiti... ! =D>
:) Ati lipsit de la sintaxa frazei.

Daca eu spun 'Este interzis a-ti exercita dreptul de a te plimba liber daca prin aceasta intri in domiciliul altcuiva", dvs o sa intelegeti ca e interzic sa ma plimb in general ...

Realmente, ce inseamna pentru dvs propozitia "în condițiile în care acest raport, cu toate că a fost întocmit după emiterea permisului de conducere respectiv și pe baza unei examinări a persoanei în cauză realizate ulterior acestei date, nu prezintă o legătură, nici chiar parțială, cu un comportament al persoanei în cauză constatat după emiterea acestui permis de conducere și se referă în mod exclusiv la împrejurări anterioare datei menționate"

Inseamna ca daca raportul de anulare drept conducere prezinta o legatura partiala cu un comportament al persoanei constatat dupa emiterea permisului, statul poate anula dreptul de a conduce. Si aici oricum nu pare a fi vorba de vreun raport, cum v-am spus...

Deci, recititi si reveniti cu texte care sa aiba legatura.
Nu mai are rost sa mai argumentez cu absolut nicio Lege Europeana, la care nu ati fost prezent cand s-a "predat". Si spun asta intrucat astazi am obtinut revocarea ordinului prin care s-a decis anularea dreptului de a conduce. Unele autoritati, sau oameni ce reprezinta unele autoritati, sunt capabili sa-si recunoasca si greselile. Mare e gradina Domnului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa detin doua permise de conducere? Dumxx Dumxx Am făcut şcoala de şoferi de două ori, în două ţări diferite: în România in 1992 şi în Italia in 1999 era obligatoriu pentru ca permisele romanesti ... (vezi toată discuția)
Buna seara! pot detasa un sofer in italia daca are permis de ... ruxandra@humansource.ro ruxandra@humansource.ro Buna seara! Pot detasa un sofer in Italia daca are permis de conducere ucrainean?El este ucrainean, dar are si cetatenie romana ( CI de Romania), dar permisul ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere strain - preschimbare - CatalinF CatalinF Buna, Am dobandit permisul de conducere in Italia in perioada in care locuiam acolo, acum vreau sa il preschimb in unul Romanesc, doar ca de vreo 3 luni ... (vezi toată discuția)