avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Caz din presa Succesiune Adrian Pintea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Caz din presa Succesiune Adrian Pintea


Sumele de bani pe care decedatul, le-a castigat in timpul vietii sunt in mijlocul scandalului iscat intre sotia sa,si rudele acestuia
Unul din punctele asupra carora sotia, pe de o parte, si rudele lui de cujus, de cealalta parte, nu se inteleg sunt banii. Mai exact, cum trebuie impartiti.

Potrivit actelor depuse la dosarul de succesiune, in momentul decesului, acesta avea deschise trei conturi bancare, In total, un pic mai mult de 23.000 de euro, la cursul zilei. Sotia considera ca i se cuvin aproape doua treimi din aceasta suma, banii fiind castigati de actor in timpul casatoriei.

Tatal si sora vor toata suma
In schimb, tatal si sora au cerut intreaga suma, pe motiv ca provin din exercitarea meseriei si astfel reprezinta un bun propriu , ce nu trebuie impartit cu sotia. Rudele mai cer si jumatate din banii aflati in conturile sotiei, intrucat ar fi fost obtinuti in timpul casatoriei cu Adrian.

In plus, tatal si sora artistului cer instantei sa o oblige pe sotie de a returna banii pe care i-a incasat deja, intrucat nu-i apartin

Sunt curioasa ce credeti despre asta:O

Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2008
anamaria2006, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:38, 28 Aprilie 2008
1) Bunurile dobândite în timpul căsătoriei, de oricare dintre soţi, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale soţilor (art. 30 alin. 1 Cod fam.)
2) Calitatea de bun comun nu trebuie să fie dovedită (art. 30 alin. 3 Cod fam.)
Asadar:
Sumele de bani de care este vorba sunt bun comun al sotilor, afara de situatia cand se dovedeste ca erau provenite din vanzarea unui bun propriu.
Contributia fiecaruia dintre soti la suma in discutie poate sa fi fost diferita, acest lucru insa urmeaza a fi probat de catre partea care sustine aceasta, altfel consolidandu-se prezumtia ca fiecare parte a contribuit 50%.
Partajul se face dupa regulile prev. de art. 1 din Legea 319/1944.
Si eu cred ca, din moment ce nu cunoastem situatia exacta si nici nu putem cere lamuriri, "povestim discutii".
Mostenirea legala se aplica in cazul in care nu exista testament. Cine stie? Poate exista si asa ceva.

Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, cine sustine contrariul trebuie sa dovedeasca deoarece exista prezumtia de comunitate de bunuri.
Daca se aplica cotele mostenirii legale, sotului supravietuitor in concurs cu ascendentii si colateralii privilegiati, ii revine cota de 1/3 din mostenire, astfel ca sotului supravietuitor i s-ar cuveni 1/2 (in calitate de co-proprietar) + 1/3, adica 5/6 din totalitatea bunurilor dobandite de ei impreuna.
Este 1/3 din mostenire, adica din 1/2, respectiv 1/6 din bunurile comune in totalitate. Deci sotia are 1/2 din bunuri cota sa + 1/6 ca mostenire, total 2/3 din toate bunurile.
Insa nu prea cred ca nu se va incerca o partajare a bunurilor altfel decat in cote egale... asa ca pica tot calculul...

Adalbert, partajul nu se poate face dupa regulile mostenirii, partajul se face dupa regulile partajului... Mostenirea se va dezbate dupa legea 319.
Păcat că un MARE ACTORa ajuns subiect de "mică bârfă" pe acest forum.... Cel mai decent era păstrarea anonimatului părţilor, pentru că oricând părţile implicate pot da în judecată pe autoarea acestui subiect pentru că a făcut publică o speţă, fără cosnimţământul părţilor. După cum ştiţi, şi speţele care sunt publicate în diverse tratate sau manuale de specialitate nu cuprind numele părţilor şi este corect, pentru că ceea ce interesează pe cei ce citesc aceste rânduri este o speţă şi nu un dosar determinat.
Părerea mea este că, în caz de partaj succesoral, instanţa sesizată trebuie să stabilească mai întâi cota ce revine defunctului în urma împărţirii comunităţii de bunuri care se stabileşte nu numai prin existenţa căsătoriei, ci şi prin participarea fiecăruia dintre soţi prin munca sa, ori prin mijloacele sale la dobândirea şi conservarea bunurilor comune, dacă se contestă că foştii soţi au avut o contribuţie egală la dobândirea bunurilor comune.
Potrivit art. 31 lit. f Codul familiei, valoarea care reprezintă şi înlocuieşte un bun propriu sau bunul în care a trecut această valoare este bun propriu în temeiul subrogaţiei reale cu titlu universal, care are scopul de a evita confuzia între grupa bunurilor comune şi aceea a bunurilor proprii aparţinând fiecăruia dintre soţi. Potrivit acestui text de lege, devine bun propriu:
a) bunul dobândit în schimbul altui bun propriu;
b) preţul vânzării unui bun propriu;
c) creanţa dreptului de vânzare a unui bun propriu;
d) sulta obţinută în cazul schimbului unui bun propriu;
e) bunul cumpărat cu preţul obţinut din vânzarea unui bun propriu;
f) indemnizaţia de asigurare pentru prejudiciul adus unui bun propriu;
g) despăgubirea datorată pentru pagubele cauzate unui bun propriu.
Pe cale de consecinţă, sumele de bani obţinute din exercitarea profesiei nu reprezintă bun propriu, ci bunuri comune ale foştilor soţi. Calitatea de bun propriu trebuie dovedită şi acesta trebuie să se regăsească în unul din cazurile prevăzute în mod expres de legiuitor la art. 31 lit. f Codul familiei!
După ce instanţa va stabili cât revine din comunitatea de bunuri defunctului, aceasta va fi inclusă în masa succesorală alături de bunurile proprii ale defunctului, astfel cum sunt definite de lege şi această masă succesorală se va împărţi conform regulilor prevăzute de lege.
AVLIL a scris:

Este 1/3 din mostenire, adica din 1/2, respectiv 1/6 din bunurile comune in totalitate. Deci sotia are 1/2 din bunuri cota sa + 1/6 ca mostenire, total 2/3 din toate bunurile.
Insa nu prea cred ca nu se va incerca o partajare a bunurilor altfel decat in cote egale... asa ca pica tot calculul...

Adalbert, partajul nu se poate face dupa regulile mostenirii, partajul se face dupa regulile partajului... Mostenirea se va dezbate dupa legea 319.

Asa. Si cum calculam cotele comostenitorilor? Desigur ca partajul se face dupa regulile partajului, (cred ca e destul de evident) insa stim ce cote au fiecare dintre comostenitori (chestiune esentiala la partaj) dupa alte regului (mostenire C.civ., C. fam., Legea nr. 319/1944). Ori acest lucru era in discutie si nu daca se atribuie bunul X lui Y in natura sau altfel.
Multumesc oricum pentru informatie ;)

Alte discuții în legătură

Partajul economiilor facute lusco lusco Buna seara. Sunt pe cale sa divortez si as dori sa stiu daca sotia mea ar putea emite pretentii la economiile ce le-am facut pe numele meu, din salariul, fara ... (vezi toată discuția)
Venituri partajabile ioanamir ioanamir Buna ziua. 1. In cazul unui divort veniturile provenite din salarii si veniturile provenite din contracte de prestari servicii intra in masa ... (vezi toată discuția)