Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Liviu ...eu cred ca din grila respectiva trebuie sa retinem esentialul ...si anume ... cum curg termenele in caz de nerezolavare in timpul legal , a plangerii , de catre procuror. Si anume de la comunicarea solutiei.Ai vazut ce spunea Sangreal , ca acest lucru li s-a explicat foarte clar la INM.
Art 278^1 alin 2: "In cazul in care prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plangerea in termenul prevazut in art. 277, termenul prevazut in alin. 1 curge de la data expirarii termenului initial de 20 de zile."
Despre ce termen initial vobim? Nu se spune de la comunicarea actului de NUP / SUP / IUP ci de la expirarea termenului intial.
Adica de la cele 20 de zile pe care le are la dispozitie cel caruia i s-a comunicat solutia de netrimitere in judecata sa faca plangere.
Adica avocatul avea dreptate?
@Liviu:
Daca incepe pe 8, ziua de 8 nu intra in calcul. deci inc epi sa numeri 20 de zile incepand cu 9.
Incepand din 9, a 20-cea zi e 28.
Deci termenul se implineste pe 28, dar cum 28 nu inra in calcul, esti decazut din termen din 29.
Art 278^1 alin 2: "In cazul in care prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plangerea in termenul prevazut in art. 277, termenul prevazut in alin. 1 curge de la data expirarii termenului initial de 20 de zile."
Despre ce termen initial vobim?
@Liviu:
Daca incepe pe 8, ziua de 8 nu intra in calcul. deci inc epi sa numeri 20 de zile incepand cu 9.
Incepand din 9, a 20-cea zi e 28.
Deci termenul se implineste pe 28, dar cum 28 nu inra in calcul, esti decazut din termen din 29.
nu stiu de ce mi se pare mie ca daca prima si ultima zi nu intra in calcul atunci ultima zi e 29: aveam eu un exemplu ca daca este un termen este de 4 zile si incepe luni se implineste sambata=> doar de duminica esti decazut, nu?...ca sambata se implineste termenul si atunci aceasta zi nu intra in calcul
liviu17 a scris:
nu stiu de ce mi se pare mie ca daca prima si ultima zi nu intra in calcul atunci ultima zi e 29: aveam eu un exemplu ca daca este un termen este de 4 zile si incepe luni se implineste sambata=> doar de duminica esti decazut, nu?...ca sambata se implineste termenul si atunci aceasta zi nu intra in calcul
A 4-a zi e vineri, care nu intra in calcul.
Dar de sambata esti decazut. De ce sa poti face actul si sambata, daca vineri e ultima zi?