liviu17 a scris:
isis23 a scris:
-revenind, in cazul de indivizibilitate si conexitate intre o infr. la pl. prealabila si una din oficiu care nu se pot disjunge, cica se aplica art.35 Cpp, spune-mi tu mie cum adica...in sensul ca instanta mai instai sesizata sau superioare in grad(sau alte cazuri de la 35) cheama pers. vatamata sa o intrebe daca face plangere? ca asta nu am inteles ce e cu trimiterea la acel articol
Uite cum stiu eu Liviu
Ai acelasi faptuitor care a savarsit o infractiune pentru care e nevoie de palngere prelabila si una fara plangere prealabila . Intre ele exista conexitate sa zicem etiologica . Competenta ( daca ele nu pot fi disjunse ) apartine fie instantei mai intai sesizate , fie instantei superioare in grad daca competenta dupa materie revine unor instante de grad diferit .
Si exemple pot fi nenumarate in functie de cazul de conexitate sau indivizibilitate. Daca ai o asemenea grila , intai stabileste despre ce fel de conex sau indiv e vorba si apoi aplici cele 4 reguli a competentelor de la cauzele reunite:
1. instanta mai intai sesizata
2.instanta ierarhic superioara
3. instanta civila corespunzatoare in grad ( cand este cu una militara )
4.Instanta sesizata chiar daca ulterior s-a dispus ( achitare , incetare , disjungere )
Eu asa le-am retinut
Asta in ceea ce priveste instantele . La parchete e acelasi lucru . Pt ca intrebai cine cheama sa intrebe persoana vatamata daca vrea sa depuna plangere prealabila. Pai parchetul care are cauzele reunite . Pentru ca aici nu putem vb de cauze reunite daca nu exista plangere prealabila pt cealalta infractiune.