avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
DIn cate retin, in procesul civil, in cazul stramutarii si a trimiterii cauzei prin regulatorul de competenta, instanta superioara va face mentiune asupra actelor care se vor mentine.
In rest, ele se vor reface. Deci daca nu se face nici o mentiune, toate actele se vor reface de instanta la care se trimite dosarul.
Cum se interpreteaza corect conditia de la art 143 CPP alin 4 in contextul conditiei de la art 148 alin 1 prima teza?

Adica se poate dispune retinerea daca sunt indeplinite conditiile de la arestare si in acelasi timp se poate dispune arestatea daca sunt indeplinite conditiile de la retinere? #-o
Patrick_ a scris:

Cum se interpreteaza corect conditia de la art 143 CPP alin 4 in contextul conditiei de la art 148 alin 1 prima teza?

Adica se poate dispune retinerea daca sunt indeplinite conditiile de la arestare si in acelasi timp se poate dispune arestatea daca sunt indeplinite conditiile de la retinere? #-o

Raportarea art. 148 la art.143 se face in ideea de a mai adauga printre conditiile necesare a asigura legalitatea masurii arestarii preventive, pe langa cele de la 148, si cele privind ascultarea invinuitului sau inculpatului in prezenta aparatorului si existenta datelor si indiciilor temeinice privind savarsirea de catre acesta a unei fapte prevazute de legea penala.
Tot astfel, si art. 143(4) ne trimite la art. 148 pt a ne preciza in ce situatii se poate lua masura retinerii, pe langa cele doua conditii prevazute de art 143. Practic,se completeaza dispozitiile celor 2 articole, dispunerea retinerii sau a arestarii preventive trebuie sa respecte aceleasi conditii legale, singurul element de distinctie fiind acela ca retinerea se poate dispune si atunci cand fapta care face obiectul retinerii poate sa fie pedepsita si cu pedeapsa inchisorii mai mica de 4 ani sau chiar cu amenda.
Bine ai revenit Rino :)

Stiu ca elementul de distinctie intre retinere si arestare este faptul ca in cazul retinerii nu e necesar ca pedepsa prevazuta sa fie mai mare de 4 ani si e destula chiar si pedeapsa inchisorii alternativ cu amenda.
Dar tocmai aceasta distinctie nu rezulta din art 143, care face referire la intreg art 148, deci si la alin 2..

Exista undeva vreo prevedere legala in legatura cu posibilitatea luarii masurii retinerii in cazul in care pedepasa prevazuta pentru infractiunea respectiva sa fie mai mica de 4 ani?

Eu stiu asta doar din doctrina, dar nu stiu vreun art de cod care sa prevada acest lucru.
Buna
Stiu ca sunteti pe la procedura penala dar eu am o intrebare la procedura civila.
La suspendarea judecatii, am gasit ca pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate, judecarea cauzei se suspenda in mod obligatoriu si se da Legea Nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, art. 29, alin. 5. Cand am citit in lege, care a fost completata si modificata in 2010, la alin.5, surpriza, nu mai este aceasta mentinue: "(5) Dacă excepţia este inadmisibilă, fiind contrară prevederilor alin.(1), (2) sau (3), instanţa respinge printr-o încheiere motivată cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Încheierea poate fi atacată numai cu recurs la instanţa imediat superioară, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Recursul se judecă în termen de 3 zile....nu apare nimic despre suspendarea judecatii nici in celelalte alineate.
Pana la urma se suspenda judecata cauzei pe timpul solutionarii exceptiei de neconstitutionaliate sau nu? Help, please!!:((
Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)