Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
mariana_en a scris:
art 143:masura retinerii se poate lua de procuror sau de organul de cercetare penala
art144alin2: in ORDONANTA prin care s-a dispus retinerea etc etc
acum, ce nu stiu eu: in art. de mai sus e vb. de masuri preventive; ma gandesc ca, daca acestea sunt luate in cursul up, sunt acte de urmarire penala? stau cam prost la capitolul definitii....:">
Sunt masuri procesuale cu caracter personal , daca te referi la masurile privative sau restrictive de libertate sau de drepturi. In ce priveste actele prin care se dispun aceste masuri , ele se numesc acte procesuale. Si cum urmarirea penala face parte din procesul penal , actele care se dispun in timpul urmarii penale sunt acte de urmarire penala
Buna , i mi puteti recomanda va rog , o modalitate de pregatire pt examenul de admitere la INM , 2012 ,la disciplinele drept procesual penal , si drept procesual civil ,ce parere aveti ....ar trebui sa citesc dupa autorii de acuma , respectiv Tabarca la procesual ori alt autor si sa combin cu noul cod de procedura civila ? , sau sa i mi cumpar aceasta lucrare, drept procesual civil cu trimiteri la noul cod , [ link extern ] !
Raspuns la persoana care a intrebat daca prin rechizitoriu , procurorul poate lua masura de a nu parasi localitatea sau tara. Da , se poate . Art.267 alin.1
Pentru Sim si altii , daca va mai aduceti aminte ca am purtat o discutie despre posibilitatea ca persoana fata de care s-a dispus netrimiterea in judecata , poate depune plangere la instanta , in temeiul art.278.1 . Parca Sim a spus ca in aceasta situatie plangerea este inadmisibila pentru ca nu se poate agrava situatia persoanei respective in propria cale de atac. Este un RIL 44/2008, care spune ca in aceasta situatie , plangerea nu este inadmisibila , ci instanta poate admite plangerea potivit alin.8 lit.b atunci cand s-a cerut schimbarea temeiului juridic pentru care s-a dat solutia de netrimitere in judecata.
Si o intrebare :) Exista situatii in care organul de CERCETARE PENALA dispune asupra unui act de urmarire penala , prin ORDONANTA ?
Da , acum imi amintesc . Eu am gasit doar un RIL care enunta faptul ca poate doar schimba temeiul juridic pe alin 8 lit b. Cat despre posibilitatea ca instanta sa retina cauza spre judecare cand plangerea e formulata de persoana pentru care s-a dispus o solutie de netrimitere , nu am gasit inca nimic:(
Si Sim , am inca o nelamurire...art.251 a fost modificat prin mica reforma , si s-a introdus in loc de organ de cercetare penala , organul de urmarire penala . Ai idee de ce ? E vorba de procesul -verbal incheiat dupa prezentarea materialului de urmarire penala , care acum se incheie de organul de urmarire penala si nu de organul de cercetare penala cum era inainte . Si nu inteleg logica , pentru ca ne aflam in situatia cand avem pusa in miscare actiunea penala, si dosarul cauzei se afla la organul de cercetare penala . Si el prezinta materialul de urmarire penala:(