avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Ti-ai adus aminte foarte bine, din Boroi. El explica in felul urmator: gresita compunere/constituire si alte conditii (taxele de timbru, respectarea termenelor) nu cad sub incidenta lui 105 (2), asa ca da, le asemanam cu 105 (1) si va fi vorba de o nulitate neconditionata de vatamare. Tu stiai ceva, am inteles eu gresit ce incercai sa spui :P
Acum cu modificarea art 105 (1) prin legea 202, eu chiar nu inteleg rostul. Mi se pare aceeasi chestie spusa altfel. Care e diferenta? ca eu chiar n-o vad.
darainvincible a scris:

Ti-ai adus aminte foarte bine, din Boroi. El explica in felul urmator: gresita compunere/constituire si alte conditii (taxele de timbru, respectarea termenelor) nu cad sub incidenta lui 105 (2), asa ca da, le asemanam cu 105 (1) si va fi vorba de o nulitate neconditionata de vatamare. Tu stiai ceva, am inteles eu gresit ce incercai sa spui :P
Acum cu modificarea art 105 (1) prin legea 202, eu chiar nu inteleg rostul. Mi se pare aceeasi chestie spusa altfel. Care e diferenta? ca eu chiar n-o vad.

Cred ca este aceeasi "Marie"... doar ca are un alt look :D
In cartea "Mica reforma in justitie - Legea nr. 202/2010 comentata" a lui Daniel Atasiei si Horia Tit, este explicat art 105 alin 1.

Nulitatea neconditionata este pastrata, conform autorilor, iar acest articol trebuie inteles in contextul noului art 159^1.
Deci avem necompetente generale, materiale si teritoriale, care se vor putea invoca dupa reguli diferite si la momente diferite de catre persoane diferite, dar toate acestea, invocate conform legii, nu sunt conditionate de producerea unei vatamari.
Actiunea in petitie de ereditate este prescriptibila extinctiv in termenul general de prescriptie (3 ani) sau este imprescriptibila? Am gasit opinii si pro si contra pt. fiecare varianta. Voi ce parere aveti? Cum ati gasit prin tratate? Ma intereseaza mai ales pararea prof. Boroi.
HELP! :):):)
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2011
emmav, utilizator
Boroi spune ca actiunea in petitia de ereditate este reala, divizibila si prescriptibila in termenul general de prescriptie, iar prescriptia incepe sa curga de la data cand paratul face acte prin care-i contesta reclamantului calitatea de mostenitor.

Boroi spune ca este o opinie majoritara si-l citeaza si pe Deak in acest sens.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)