avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta legala intre case vecine
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta legala intre case vecine

Buna ziua,

Vreau sa construiesc o casa pe o parte cat mai mare din terenul pe care il detin. Vecinul din stanga are casa in granita cu terenul meu unde va veni casa. NU stiu ce distanta sunt obligat sa las intre casa pe care o voi construi eu si casa vecinului. Casa mea nu va avea acoperis, deci nu va avea streasina.
Puteti sa imi spuneti unde gasesc in lege distanta minima pe care sunt obligat sa o las ?

Multumesc mult
Buna seara!
Vin cu o rugaminte mare, pentru ca nu stiu ce sa mai fac.
Sa va prezint istoricul. Locuiesc in sectorul 6 intr-o vila veche cu 1 etaj. Anul trecut, un intreprinzator s-a apucat de demolat casa vecina din spatele vilei noastre. Acea casa era veche si se ridica cu tot cu acoperis pana la nivelul 1 al vilei noastre. Ea izola spatele vilei foarte bine. Acum, omul nostru a demolat tot, lasand caramida goala a vilei noatre pe partea unde a fost casa lipita. O data cu venirea iernii au inceput sa apara problemele. Precizez ca noul imobil care s-a ridicat are in momentul de fata 3 etaje plus mansarda. Deci este mult mai inalta deacat a noastra. Probleme sunt urmatoarele: crapaturi ale peretilor, igrasie.
Distanata intre cele 2 imobile, acum este de cca 30 cm . As dori sa stiu daca este legala aceasta distanta, daca trebuia sa construiasca imobilul la fel cum era cea din inainte, adica lipita de vila noastra. Cum as putea cere despagubiri, si in baza carei legi. Nu stiu daca are autorizatie de constructie pentru cele 3 etaje plus mansarda..
VA rog mult daca puteti sa imi raspundeti la intrebare.
Multumesc anticipat
In primul rand, incercati sa discutati cu vecinul si sa va arate autorizatia de construire precum si proiectul avizat de Primarie pentru a vedea daca s-au respectat toate cerintele impuse prin autorizatia de construire.
Daca nu gasiti intelegere la proprietarul vecin, mergeti la Primarie la serviciul urbanism-autorizatii si expuneti problema dv. solicitand sa va ajute sa aflati daca proprietarul vecin a respectat autorizatia de construire, si daca da, atunci luati legatura cu un expert constructii pentru a va spune care ar putea fi cauzele aparitiei defectelor la imobilul dv. dupa demolarea vechii constructii si ridicarea noii constructii. Daca defectele aparute la imobilul dv. se datoreaza demolarii vechii constructii lipite de a dv., nu aveti nimic de facut (vina nu-i apartine proprietarului vecin) decat sa va consolidati imobilul si sa-l izolati.
Daca insa aceste defecte sunt datorate constructiei noului imobil de catre proprietarul vecin, atunci il veti da in judecata dupa ce veti obtine o expertiza constructii din care sa rezulte acest aspect, deoarece o simpla opinie a unui expert nedocumentata nu are nicio valoare si riscati sa incepeti un proces pe care sa-l pierdeti pentru ca acel expert nu a avut o opinie profesionala, ci data "in doi peri", or altfel stau lucrurile in cazul unei expertize prin care expertul semneaza si raspunde pentru calculele si concluziile pe care le trage din analizarea situatiei de fapt...;)
Va multumesc tare mult pentru raspuns.
O sa dau acum piept cu birocratia ....#-o
O zi buna
Buna seara!
As avea si eu cateva nelamuriri!
Vecinul meu a mutat cotetul pentru caine langa gard! La noi in gradina pe aceea parte este zmeura si struguri, as vrea sa stiu si eu ce distanta trebuie sa fie intre cotet sau cat de aproape poate sa vina cainele!
Multumesc pt. raspuns anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
gabry89, utilizator
Legea nu prevede distanta minima la care ar putea exista un caine al proprietarului vecin, in curtea sa.
Limita dintre proprietati este delimitata prin gardul despartitor, astfel ca fiecare proprietar - pe proprietatea sa - poate face orice, numai sa nu fie ilegal.
Chiar daca nu ar fi montat cusca cainelui langa gard, unde pe partea dv. exista capsuni, dar cainele ar fi liber, acesta poate sa se "usureze" pe toata lungimea gardului despartitor, nu numai in acel loc.
Parerea mea este sa schimbati locatia capsunilor, in prealabil puteti avea si o discutie cu vecinul dar nu exista vreo norma legala care sa-l oblige la mutarea cainelui cu cusca cu tot intr-o anume parte a proprietatii sale. Cel putin, din cate stiu eu...;)

Alte discuții în legătură

Distanta minima legala intre hotar si peretele casei cristian_64 cristian_64 Vreau sa construiesc o casa si datorita topometriei terenului (un clin intre doua strazi) trebuie sa ma apropii cat de mult pot cu constructia noua de hotarul ... (vezi toată discuția)
Streasina, picatura apei dobrote46@yahoo.com dobrote46@yahoo.com Buna seara Am o casa in constructie. S-a construit in locul unei case vechi care s-a demolat, la distanta de 60-70 cm fat de gardul cu vecinul (pastrind ... (vezi toată discuția)
Distanta legala fata de gard catalucan catalucan Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am ... (vezi toată discuția)