avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot sa trimit in somaj o persoana care ocupa functia ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot sa trimit in somaj o persoana care ocupa functia de director general?

Va rog sa-mi spuneti daca pot sa trimit un director general in somaj,deoarece firma merge foarte prost si nu mai putem sa-i suportam salariul(mai ales ca mare branza nu face) si nici sa-i dam de lucru "cf.pregatirii lui" nu avem!Astept,multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 4 Februarie 2011
O LA LA........mi-ar plavea un astfel de proces..........sa vedem cum minoritarul partener il inlatura pe asociatul care l-a facut patron pentru " neindeplinirea atributiilor de serviciu"..........;)
Sunt curioasa daca directorul general are fisa postului..........=D>
Numai ca acesta nu are nicio legatura cu fisa postului .. excluderea asociatului este prevazuta de Legea nr.31/1990.
Excluderea poate avea loc in conditii stricte si limitativ prevazute de Legea nr.31/1990.
Eu am ramas setata pe concediere.........
Daca vorbim de excluderea asociatului traba devine cu adevarat interesanta ...
Parerea mea este ca daca societatea este intr-o situatie dificila finanaciar cei doi parteneri trebuie sa discute mai intai, sa reduca din cheltuieli, sa renunte amandoi la beneficiile materiale.........
Din postare am inteles ca este un asociat care crede ca este singurul care munceste si cum ar face sa il concedieze pe partenerul de afaceri .....
Comunicarea este cheia in aceasta situatie.....
stimata adelaida_07,va rog sa NU FACETI afirmatii in legatura cu mine.Eu am apelat la forumul avocatnet pentru ca mi-au fost de mare ajutor in multe situatii,nu am nevoie decit de un sfat ,nu de rautati gratuite!Nu cred ca sunt singura ca re munceste,chiar muncesc si nu vreau sa concediez partenerul de afaceri,ci directorul general.Sa stiti ca si actionarul minoritar conteaza,nu numai cel majoritar(fie vb intre noi,cam toti majoritarii profita de o legislatie permisiva).Nu-mi spuneti de comunicare,am vorbit de m-am plictisit,stie care sunt cheltuielile,salariul lui urias,care nu se mai justifica,este una din cheltuielile care trebuie reduse,dar nici nu vrea sa auda...Osa se ajunga ,probabil,si la excludere asociat,desi ar fi ultima solutie...
@vornicu lumii:
concluzia mea este ca problema dvs. NU ESTE o problema de dreptul muncii, si nu se poate rezolva prin concedierea directorului.
In general este posibila concedierea oricarui salariat (chiar si a directorului), numai ca aceasta concediere trebuie decisa de societatea comerciala.
Ori, societatea comerciala decide, de obicei, prin vointa asociatilor (fie a tuturor, fie a majoritatii - dupa cum o fi in lege sau in statut). In cazul dvs., nu aveti (si probabil nu veti avea veci pururi!) aceasta vointa pentru concediere.
Inteleg ca dvs. doriti concedierea, ca ea este obiectiv justificata, dar aceste doua motive nu sunt destul. Daca vreti, priviti problema asa: directorul buclucas nu este salariatul dvs. - deci nu dvs. il puteti concedia. Este salariatul societatii.

O portita ar putea exista, dar ar fi atat de iluzorie, fragila si riscanta, incat mai bine o lasati balta: in anumite situatii, administratorul statutar al societatii este cel care poate decide in numele societatii. Asta depinde de statut, de cine este administrator, de tipul de societate etc.
Si daca dvs. ati fi unic administrator imputernicita de statut sa faceti orice - inclusiv concedierea, tot nu vad in asta o solutie. In secunda doi dupa concediere, majoritarul va incerca revocarea dvs. ca administrator si excluderea din societate, isi va semna un nou contract de munca, si punct. Si ar contesta si concedierea, nu ar apara societatea in instanta, societatea ar pierde si ar trebui sa-i plateasca directorului concediat salariile.

Problema dvs. este un strict de afaceri si, daca vreti, de legislatie a societatilor comerciale.
Din acest punct de vedere este evident ca luptati impotriva curentului - asociatul minoritar are putine sanse contra majoritatii din societate.
Si din acest punct de vedere solutia colegei @adelaida este singura cu sanse de reusita.
Oricum, solutiile juridice trebuie sa le cautati pe taramul legii soc. comerciale, si a actului constitutiv al firmei, in care dvs. si directorul aveti calitatea de asociati, (administratori, stiu ce o mai fi pe acolo), cu cotele mai mult sau mai putin egale.

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Excluderea unui asociat ahamedia ahamedia buna ziua , sunt actionar majoritar intr-o societate (SRL cu 2 asociati) si doresc sa solicit in instanta excluderea celuilalt asociat pentru neindeplinirea ... (vezi toată discuția)
Excludere asociat firma adriella adriella buna ziua, as dori sa stiu, daca in situatia in care intr-o firma unul dintre asociati isi pierde total interesul fata de bunul mers al firmei -ex. nu ... (vezi toată discuția)
Excludere asociati anjinsan anjinsan Buna Ziua, Daca exista o societate comerciala care are 3 asociati, iar asociatul majoritar doreste accesarea unui credit iar ceilalti doi asociati minori se ... (vezi toată discuția)