avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Abuz in serviciu - Sectia Consulara a Ambasadei ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Abuz in serviciu - Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau

Am facut o invitatie pentru 1 prieten din Basarabia in septembrie anul trecut in care am specificat ca ii acopar cheltuielile de transport, cheltuielile de sanatate, cazare si orice cheltuieli legate de vizita in Romania pe o perioada de un an de la data autentificarii invitatiei de catre Notarul Public.
La 6 luni de la autentificarea invitatiei, Sectia Consulara refuza sa o considere valabila pe motivul ca a fost deja folosita o data si o invitatie nu poate fi folosita decat o singura data.X-(
Va rog sa-mi spuneti ce am de facut in acest caz in care ei considera nul un act autentificat de notarul public in care se specifica valabiliatea lui pana in 30 august 2008.

Mentionez ca functionarii Sectiei Consulare au refuzat sa-si formuleze raspunsul in scris.#-o Este valabila o inregistrare audio ca proba in instanta?

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2008
Ruben, utilizator
Cred ca ati interpretat gresit textul citat.
Este vorba de termenul in care strainul caruia i s-a aprobat invitatia poate solicita acordarea vizei. Prin urmare, de la data de cand i s-a aprobat invitatia strainul poate solicita acordarea vizei in termen de 30 de zile.

Exista Legea contenciosului administrativ , potrivit careia "Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată".
Si cum isi da seama Sectia Consulara ca invitatia a fost sau nu aprobata de Oficiul Român pentru Imigrări ?
Sa nu ma intelegeti gresit - nu sustin deloc o idee atat de stupida cum este cea din Articolul 37 Alin.(2):
(2) Invitatiile se completeaza în doua exemplare si se depun la sediul formatiunilor teritoriale ale Autoritatii
pentru straini, în vederea aprobarii.

- dar eu pot sonfirma ca legea asta nu se aplica - si nu se aplica cu brio !!!
Exista un formular tipizat care se obţine de la formaţiunea teritorială a Oficiului Român pentru Imigrări din judeţul pe raza căruia persoana fizică/juridică invitatoare îşi are reşedinţa/sediul.
Pe acest formular este o rubrica speciala pentru Oficiul Roman pentru Imigrari.
Vedeti link-ul [ link extern ]

Posibil sa fie asa cum sustineti dvs, dar in multe cazuri pe care le cunosc legea a fost aplicata.
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Doresc sa va multumesc pentru raspunsurile acordate in sistem "munca patriotica" (adica fara onorariu) dar parerea mea este urmatoarea:

1) pornind de la alineatul
(6) Strainul poate solicita acordarea vizei in termen de 30 de zile de la aprobarea invitatiei.
daca la 1 septembrie 2007 logodnica din Rep.Moldova s-a prezentat cu invitatia facuta cu 5 zile mai devreme la notar si i s-a acordat viza de 30 de zile peste 2 saptamani, nu are cum sa mai foloseasca invitatia respectiva in termen de 30 de zile de la aprobarea ei de catre Oficiul Român pentru Imigrări (si aici nu vorbesc de termenul de 60 de zile pe care legea i-l ofera Oficiului Român pentru Imigrări pentru a aproba o invitatie - termen pur si simplu nesimtit).
=> Consulatul se poate folosi de alineatul (6) pentru a nu mai recunoaste o invitatie pe un an facuta de mai mult de 30 de zile.

2) Legea contenciosului administrativ de care mi-ati amintit, pe mine nu ma ajuta cu nimic. Eu in nici un caz nu am de gand sa ajung in instanta - cel mult am de gand sa trimit petitii in stanga si-n dreapta. Am vazut oameni care au ramas flamanzi si fara case cu dreptatea in mana in tara asta, asa ca in nici un caz nu o sa cheltui mii de euro prin justitie intr-o tara in care nu am incredere in justitie. Apropo, in Uniunea Europeana sunt recunoscute sentintele din Romania?

3) Avand in vedere ca alineatul (5) din Art.37 al OUG 194/2002 a fost modificat, astfel incat nu mai specifica ce se intampla cu formularul respectiv (de fapt nu specifica nici inainte, dar ne lasa sa intelegem ca ar fi fost trimis de ei la Directia generala afaceri consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe), nu prea inteleg care-i rostul lui. La Sectia Consulara a Ambasadei - conform legii - nu trebuie prezentat acel formular, ci trebuie prezentata doar invitatia - (alineatul (1) partea introductiva).

(alineatul 5 - textul din 2002 : )
(5) În cazul aprobarii, un exemplar al invitatiei va fi înmânat persoanei care invita, în scopul transmiterii catre
strainul invitat, iar Autoritatea pentru straini va informa în scris despre aceasta Directia generala afaceri
consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.


(alineatul 5 - textul din 2007 : )
(5) In cazul aprobarii, un exemplar al invitatiei va fi inmanat persoanei care invita, in scopul transmiterii catre strainul invitat in vederea prezentarii in original la misiunea diplomatica sau la oficiul consular unde solicita acordarea vizei romane.
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2008
Ruben, utilizator
După aderarea la UE, România aplică Regulamentul nr. 44/2001 din 22 decembrie 2000 privind competenţa,recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială cu statele membre UE.
Deci, potrivit acestui Regulament hotararile judecatoresti pronuntate in Romania sunt recunoscute in UE.

Alte discuții în legătură

Cetatean irakian vrea sa viziteze romania emma.krausse emma.krausse Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la intrebarea mea? De ce are nevoie un cetatean irakian pentru a vizita Romania (cateva ... (vezi toată discuția)
Obtinere viza de scurta sedere pentru cetatean irakian keana keana Ma puteti ajuta cu un raspuns concret referitor la actele necesare si conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un cetatean irakian sa obtina viza de ... (vezi toată discuția)
Viza de reintregire a familiei Violetagaudi Violetagaudi Buna Sint casatorita cu un cetatean egiptean de un an jumate.sotul meu a depus acte oentru viza de trei ori si a fost refuzat pe motiv ca ei nu cred ca intre ... (vezi toată discuția)