avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Recuperare onorariu client rau-platnic
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Recuperare onorariu client rau-platnic

Stimaţi colegi,
Aţi avut vreodată un dosar în care aţi fost de acord să se achite onorariul integral sau eşalonat, ulterior încheierii contractului şi după ce aţi prestat asistenţă juridică/reprezentarea clientului în instanţă, acesta nu v-a mai achitat onorariul? Mă refer la clienţi persoane fizice.
Ce aţi făcut? Aţi executat silit acel client? Dacă nu avea venituri şi stătea în chirie?
Ce soluţii oferiţi în aceste situaţii?
Cel mai recent răspuns: enicut , utilizator 15:51, 21 Iulie 2008
Veronica, din când în când trebuie să mai lăsăm şi de la noi...;) să nu fim chiar atât de rigizi...;) chiar dacă, în toate bancurile auzite cu şi despre avocaţi, aceştia sunt percepuţi mai rău decât rechinii... :P
În primul rând suntem oameni, de aceea, dacă vedem pe stradă un amărât care cere de pomană, ne milostivim şi îi dăm un ban, aşa că, din când în când, putem să închidem ochii şi să mai facem câte un bine celor în nevoie....chiar şi un sfat, ca cel pe care-l dăm acum, aici pe site, gratuit, face mult pentru cei care nu au posibilităţi materiale....chiar dacă, unii dau nişte sfaturi, iar alţii, altele contradictorii... :P

Atenţie! "Pe vazute eu personal la nivel de Timisoara am vazut anul trecut 2 ( doua) executari silite in baza contractelor de asistenta avocatiala, in ambele era vorba de debitori firme, si in ambele era vorba de consultanta si asistenta juridica de tip abonament lunar."
Abonamentul lunar nu este prevăzut ca o modalitate a onorariului, o astfel de clauză "abonament" este ilegală, conform legii speciale.;)
Cora, draga, mulumesc pentru sfaturi. Daca nu-mi spuneai nu stiam ca, din cand in cand mai trebuie sa lasam de la noi. Noroc ca m-ai luminat!
Sunt situatii si situatii...
Am facut si eu destule "fapte bune de-a moaca" (cum le numesc eu).
La inceput, eram asa de impresionata de unele probleme ca faceam urgent cate o ordonanta sau ceva, taiam chitanta, ca "o sa-mi aduca banii a doua zi" (evident ca era vorba despre cunoscuti, chiar un fost coleg de banca, care se face si acuma ca nu ma vede, desi i-am castigat si la asta procesu, fara sa-mi plateasca).
Oricum, am fost cea mai tare cand a venit unul necunoscut la mine, mi-a expus toata suferinta si mi-a cerut niste bani sa mearga acasa (era din ceva sat), ca vine a doua zi cu banii... I-am dat 100.000 si nu l-am mai vazut nici in ziua de azi...
Insa, cand vine la mine o clienta care are o casa cu etaj in zona destul de buna in oras, un apartament cu 4 camere si o gramada de alte terenuri si-mi zice ca n-are sa-mi plateasca un onorar destul de redus (in 2004 era vorba despre 2.000.000 ca sa n-o scoata afara din casa cu etaj prin executare silita) ca e amarata si e vai si-amar de capul ei, i-am zis sa o ajute "fratii" pocaiti daca n-are bani. In aceeasi zi a venit cu o "sora" la mine si a platit. Ideea e ca pe 8 mai e urmatorul termen, ca i-am tot suspendat procesul si pana la urma n-o mai scoate nimeni din casa...
Oamenii sunt de toate felurile...

O vorba romaneasca spune ca "de la bunatate la prostie e numai un pas..." Eu am facut mai multi, dar nu-mi pare rau. In viata totul se intoarce: pierzi intr-o parte, castigi in altele. Personal, n-am iesit niciodata in pierdere...
Eu nu vorbeam de cei care au bani şi fac pe săracii...;) , nu vorbeam nici de cei care cred că o prietenie înseamnă doar ca celălalt să dea, nu vorbeam nici de filantropie dusă la extrem...asta miroase a prostie....;)

Mă gândeam că un avocat trebuie să înveţe, dacă nu de la începutul carierei sale, măcar pe parcursul acesteia, odată cu experienţa dobândită, puţină psihologie.
Având de lucru cu oameni, la un moment dat, îţi dai seama dacă ai un client serios sau nu. Ei, că uneori mai greşim, suntem oameni...Dar consider că este un atu pentru un avocat de a cântări clientul şi de a evalua riscurile de neplată, de timp pierdut cu el inutil (vine şi te tot întreabă diverse lucruri chiar dacă i le-ai spus de 1000 de ori, pentru că nu are ce face acasă), de reclamaţii nefondate pe motive închipuite etc.
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
cora2006 a scris:

avoc71 a scris:

Pana una alta investiti contractul si apoi mergeti la executor. Noroc ca acum nu mai exista procedura ulterioara a incuviintarii executarii silite, au am avut neplacuta surpriza sa mi se admita investirea si sa mi se respinga incuviintarea,Ulterior am castigat recursul dar, intre timp, nici clientul meu nu mai avea nimic in cont.
Asta a fost unul din cazuri, nefericit.Ideea este ca , daca clientul este cetatean roman mai e o treaba, dar la mine era pj romana cu asociat strain, care era dat disparut si pj nu mai avea nici un bun in patrimoniu iar conturile erau goale.
Nu am mai recuperat nimic in acest caz.
In cazul dvs, banuiesc ca persoana de care vorbiti ,daca sta cu chirie, inseamna ca are venituri de undeva.

Dupa ce investiti contractul mergeti la executor si incercati cu acesta toate variantele: adresa la Inspectoratul Teritorial, la Casa de Pensii, la OPSNAJ, la Directia de Impozite si taxe, la Registrul comertului, incercati toate variantele, bineinteles daca suma merita.Puteti avea surpriza sa constatati ca clientul dvs este asociat in vreo firma, sau e somer, sau are bunuri imobile, puteti recurge la una din formele de executare silita , dupa caz, in functie de ce raspunsuri aveti la adresele trimise de executor.Daca se constata ca nu are venituri de nici un fel, mai asteptati o vreme si reveniti.Mult succes.

Stimate colega, nu am iniţiat topicul acesta pentru că nu ştiam cum se investeşte un contract de asistenţă juridică pentru executarea silită a clientului rău-platnic :P..., ci am dorit doar să ştiu dacă au mai păţit-o şi alţii şi dacă da, să ia aminte colegii noştri care citesc aceste rânduri pentru a nu o păţi şi ei.
Aşa învăţăm, din greşelile noastre şi ale altora.#-o
Dacă învăţăm şi nu mai repetăm aceleaşi greşeli, înseamnă că suntem deştepţi!:D


Au mai patit-o si altii si o vor mai pati, eu am auzit multi colegi care au patit-o si m-au intrebat ce am facut, cum am facut. Nu e nici o rusine si nu inseamna nici ca suntem mai putin destepti.
Tocmai de aceea, cand avem in fata un client care ARE POSIBILITATEA DE A ACHITA IN AVANS TOT ONORARIUL DACA NU E VORBA DESPRE SUME FOARTE MARI, stabilim termen de plata AZI DATA SEMNARII CONTRACTULUI, pt ca legea IMI DA VOIE SA STABILESC TERMENE DE PLATA, deci, termenul meu de plata este AZI.
Toate cele bune.

Avocatii se impart in doua categorii, cei ce au luat cel putin odata teapa de la clienti si cei care nu recunosc. Eu am luat teapa, dar spre norocul meu, cu sume foarte mici asa ca nu mi-am batut capul sa incerc sa le recuperez prin executare. Si eu sunt de parere ca nu poti adopta o atitudine radicala cu clientii, in sensul-banii inainte si dupa aceea ne apucam de munca....

Alte discuții în legătură

Onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''? Simona Maria Simona Maria Buna ziua! Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie: am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes (onorarii de succese ?!?) ContSters286016 ContSters286016 Salut! Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile ... (vezi toată discuția)
Contractul de asistenta juridica merge direct la executare silita? Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN Dragi colegi avocati, sa intelegem din noul C.p.c ca de la 15 februarie mergem cu contractele de asistenta juridica neonorate de client direct la executor? ... (vezi toată discuția)