avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Recuperare onorariu client rau-platnic
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Recuperare onorariu client rau-platnic

Stimaţi colegi,
Aţi avut vreodată un dosar în care aţi fost de acord să se achite onorariul integral sau eşalonat, ulterior încheierii contractului şi după ce aţi prestat asistenţă juridică/reprezentarea clientului în instanţă, acesta nu v-a mai achitat onorariul? Mă refer la clienţi persoane fizice.
Ce aţi făcut? Aţi executat silit acel client? Dacă nu avea venituri şi stătea în chirie?
Ce soluţii oferiţi în aceste situaţii?
Cel mai recent răspuns: enicut , utilizator 15:51, 21 Iulie 2008
Inclin sa cred ca nu exista nici o dispozitie legala care sa interzica acest tip de tarifare pentru asistenta juridica, atat de des utilizat la PJ. Plus ca sunt investite de instanta contractele pe care le am eu:)
Eu nu regăsesc abonamentul în tipurile de onorarii permise în mod expres de lege, respectiv de art. 134 din Statut care prevede că onorariile pot fi stabilite astfel:
a) onorarii orare;
b) onorarii fixe (forfetare);
c) onorarii de succes.
d) onorarii formate din combinarea criteriilor de la lit. a), b) si c).
S-a schimbat între timp acest act normativ şi eu nu ştiu? Nu cred...;)

Mie mi se pare ca e prevazut la lit d.
In fapt in momentul in care faci un "abonament" apreciezi nr. de ore (onorariu orar) pe care le aloci acelui client.
Numai ca, in loc ca la sfarsitul lunii sa atasezi facturii un raport din care sa rezulte totalul de ore lucrate, tu primesti onorariul forfetar. Cu consecinta ca in luna X poti fi platit cu mai mult decat onorariu orar (pentru ca ai lucrat mai putin) iar in luna Y sa fii platit cu mai putin pe ora pentru ca in realitate ai lucrat mai mult.
De acord.
Spui ca se estimeaza o medie de 20 de ore care se vor achita lunar, indiferent de numarul exact prestat. Onorariul orar e de un leu pe ora.
Numarul de ore maxim care poate fi acordat, avand in vedere necesitatea PJ si capacitatea biroului este de 30. Peste cele 30 se va incasa un onorariu suplimentar orar de 2 lei pe ora.
E simplu, in fiecare luna ii faci un borderou... Si incasezi abonamentul doar ca nu-i spui abonament... Cand clientul sare calul (din experienta mea trebuie clarificat exact ce intra in acest abonament si ce se plateste in plus, ca sunt clienti care vor a-ti da 3-4 dosare de judecata pe luna intr-un abonament care nu prea justifica, mai ales daca nu este specificat exact ca include numai consultanta sau si reprezentare:P) cand sare calul deci il taxezi in plus.
AVLIL a scris:

De acord.
Spui ca se estimeaza o medie de 20 de ore care se vor achita lunar, indiferent de numarul exact prestat. Onorariul orar e de un leu pe ora.
Numarul de ore maxim care poate fi acordat, avand in vedere necesitatea PJ si capacitatea biroului este de 30. Peste cele 30 se va incasa un onorariu suplimentar orar de 2 lei pe ora.
E simplu, in fiecare luna ii faci un borderou... Si incasezi abonamentul doar ca nu-i spui abonament... Cand clientul sare calul (din experienta mea trebuie clarificat exact ce intra in acest abonament si ce se plateste in plus, ca sunt clienti care vor a-ti da 3-4 dosare de judecata pe luna intr-un abonament care nu prea justifica, mai ales daca nu este specificat exact ca include numai consultanta sau si reprezentare:P) cand sare calul deci il taxezi in plus.

Exemplu:
Firma x , in general, are nevoie de consultanta , asistenta si reprezentare in fata diverselor persoane fizice sau juridice cu care clientul intra in contact. Se incheie contract cu un tarif forfetar sau chiar combinat cu un tarif orar, eventual chiar detaliat pe tipuri de activitati.
Daca are nevoie de reprezentare la instanta, atunci e de preferat un alt contract de asistenta juridica separat.
Parerea mea;)

Alte discuții în legătură

Onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''? Simona Maria Simona Maria Buna ziua! Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie: am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes (onorarii de succese ?!?) ContSters286016 ContSters286016 Salut! Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile ... (vezi toată discuția)
Contractul de asistenta juridica merge direct la executare silita? Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN Dragi colegi avocati, sa intelegem din noul C.p.c ca de la 15 februarie mergem cu contractele de asistenta juridica neonorate de client direct la executor? ... (vezi toată discuția)