Intr-o zona,nesigura,caderea unui conducator cu puternice radacini militare,de altfel ca si predecesorii sai,Gamal Abdel Nasser si Anwar El- Saadat,ultimul asasinat ,va crea vidul de putere necesar pentru accederea la putere a fundamentalismului islamic,reprezentat in Egipt prin cateva organizatii fundamentaliste,dintre care cea mai importanta este Fratia Musulmana,cu puternice stipendii din partea guvernului iranian ?
Cred ca aceasta intrebare este cea care la putine momente de la demisia lui Mubarak,la presiunea maselor se afla pe buzele tuturor conducatorilor lumii civilizate.
Interesanta este in acest sens si atitudinea maselor ,pe care in aparenta nu le intereseaza cine ar urma la putere,presiunile lor avand ca scop, doar renuntarea la putere a fostului presedinte.
Este demna de constatat si puterea armatei egiptene,la randul ei stipendiata de SUA,armata care in aparenta ,pe timpul derularii evenimentelor din Egipt,nu a avut o participare nemijlocita,ea multumindu-se sa ramana pe strazile oraselor egiptene importante doar pentru a descuraja avantul popular in producerea unor incidente.
Se vorbea si despre faptul ca aceasta asteptare ar fi avut ca obiect si luarea unei hotarari a liderilor militari egipteni cu privire la viitoarea lor sustinere la conducerea statului.
De asemeni trebuie mentionata lipsa de rezerve a statelor fundamentaliste,in principal a Iranului,in sustinerea unui eventual regim islamic.
Cred ca problema care se pune in acest moment este daca din nou puterea armatei va prevala,prin impunerea si sustinerea unui regim condus tot de un militar sau de catre actualul vicepresedinte,recent numit de presedintele deminsionat,Omar Suleimani.
Eu nu cred in atitudinea prietenoasa fata de fundamentalism,fara a avea ceva musulmanii.
Daca nu se faceau greseli poate situatia era alta si fiecare ca entitate-si ca religie,in situatia in care nu era proclamata violenta ,pe care religia musulmana ,de fapt ,nu o proclama- isi vedea bine mersi de viata sa.
Eu cred ca tot ce este extremism,indiferent de felul sau,trebuie eradicat.
Este posibil ca oameni amarati, nemultumiti sa se indrepte catre fundamentalism,crezandu-l o salvare,cum multi in anii `33 au crezut in nazism sau l-au perceput ca pe o salvare.
Oamenii care nu isi tin minte istoria,risca sa o repete.
Despre rolul de jandarm al SUA...este posibil,dar fereasca Dumnezeu ca rolul asta sa il aiba cei de sorgintea lui Ahmadinejad sau cei care proclama "jihadul"
Am citit cu mare placere postarea amicului meu dl.R.Gabi si imi spun si eu umila parere:
1. Indiferent cine va veni la putere in Egipt se va face sub o egida cu multe stelute...alb pe albastru parca este fondul....
2. Nimic nu este intamplator si lumea este impartita pe sfere de influenta ale marilor puteri si ar trebui sa fim naivi sa credem ca fiecare tarisoara face ce vrea pe o plantatie in care sunt 2-3 stapani! Fiecare tara face ce vor stapanii si asta se vede foarte clar uitandu-ne in ograda proprie si nu in curtea vecinului!
3. Sunt unii stapani mai blanzi si permisivi si altii mai aspri si autoritari....a se vedea diferenta intre China , Rusia si Statele Unite...
4. Sunt oameni mult ...dar mult mai bogati decat acest Mubarak....a se vedea Zeit Geist....multi dintre oameni nici nu stiu sa numere cifrele averilor acestor "zei umani"....la un anumit nivel insa nu mai conteaza cifrele , ele se contopesc in putere....nu mai conteaza decat sferele de influenta si permanenta lor interdependenta si polarizare....orice se intampla pe planeta pamant se face din anumite interese ale unor grupuri puternice si nu fiindca nu stiu ce stat precum Sudanul de sud , isi declara el , asa , din senin , independenta....hehehe...asta este poate pentru cei 90% din populatie sau mai mult care mananca numai porcarii chimice , se uita la tembelonovele , stau intr-un fotoliu scorojit aidoma lui Al Bundy si casca ochii in cutia muzicala numita televizor care le sterge creierul si asa atrofiat de lancezeala si inactivitate cerebrala....
AM ZIS!
B-)
Pareri inpartite multi vad bine multi vad rau, adevarul este undeva dar este ascuns bine,de oameni care au stiut sa agite bine apele acolo sincer sper sa nu se ajunga ca peste tot in partea araba unde sa luat si pa, nimeni nu vede nimeni nu vrea dar ce ramane este tragic si de multe ori ne-omenesc ramane de vazut unde va fi noua rasturnare pentru ca nu se opresc aici,.Stiu ce vor si stiu ce fac sa fie mai bine dar sincer cred ca o sa fie mai rau,ramane de vazut.
eumarian a scris: si (SUA) nu sustin niciodata fantezia asta cu petrolul (care oricum e determinat international la bursa).
Sigur ca la bursa… Cand se hotarasc sa nu mai faca stocuri sau – mai rau – cand se hotarasc sa extraga… Cand cantitatea de petrol pe piata e mica pretul creste… Iar daca “rezervele naturale” sunt in scadere si populatia in crestere… “rezervele” se epuizeaza repede… Deci si petrolul americanilor e “pe duca” (cat le trebuie numai pentru un singur avion de lupta?) Sigur, avioanele lor sunt fantezii…
De parca ar fi numai petrolul in discutie…
eumarian a scris: Eu consider SUA principala binefacatoare a Estului Mijlociu
Parerea dv, dar :slap: Adica vi se pare firesc amestecul in treburile interne ale unui stat… Si nu oricum, ci cu tancul… :hm: V-ar parea la fel de firesc daca ar da si peste noi…
Poate ne spuneti ce-au schimbat (in bine) americanii in Irak, in Afganistan si pe unde si-au mai bocanit bocancii…? Ceva in plus fatza de distrugere, de impingere a unei parti din populatie spre meleaguri straine? Americanii (de regula – altii sunt mai discreti) trec prin “foc si plaoie de gloante” ce le nazare lor si mai apoi conducatorii celorlalte state se plang ca au multi emigranti musulmani… Super politica! Nu-i mai usor sa-i boicotezi? Nu le mai cumperi productiile de te miri ce daca nu-si schimba atitudinea… Nu! E mai simplu sa te imbogatesti din vanzari de armament… Apoi… Unde sa-si testeze “marile puteri” nou-inventatele arme? Dar acestea sunt fantezii… Toate vietile pierdute sunt fantezii…
Toate razboaiele sunt azi purtate in numele democratiei. Haida-de! Ideea aceasta chiar e fantezista!
Si miscarea populara din RO a fost sprijinita de opinia publica internationala. Si, dupa 50 de ani, romanii au avut sansa de a vota… in alegeri libere. Si au ramas fara fabrici, fara ogoare, fara mine, fare zacaminte (ca mintea le lipsea dinainte). Nici un interes politic si / sau economic (sigur ca nu) – s-a urmarit numai instaurarea democratiei si a economiei de piata (sau de plasa).
Egiptul nu va evolua (sau involua?) spre fundamentalism.
Cat despre “scurgeri online”, va rog… Tocmai ce ati scris ca “dezvaluirile” au aratat :-/ :confused: “democratia” SUA… ca tot se aud foarte multe voci care striga contrariul (inclusiv ale cetatenilor americani).
Cred ca ar fi cazul sa “ne intoarcem” la subiectul “manipularea prin mass-media” E doar o idee
:tomato:
@eumarian
Inteleg ca armata SUA s-a dus in Irak si Afganistan pentru a calma violentele conjugale si pentru a raspandii crestinismul... fara sa aibe nicio treaba cu petrolul si alte interese americane in zona...
In ceea ce priveste opinia publica americana este complet spalata pe creier... asa de cultura generala in unitatile de invatamant din SUA este strict interzis (se merge pana la exmatriculare) sa vorbesti despre religie, Dumnezeu, etc; deoarece se incalca libertatea de autodeterminare a individului in schimb se duce o campanie intensa in sprijinul homosexualitatii (poate fi verificat, in SUA si Canada cultele crestine duc o lupta apriga pentru home scooling din acest motiv).
Eu sunt convins ca acele abuzuri impotriva femeilor si crestinilor din tarile arabe sunt cat se poate de reale, dar asta nu justifica interventia SUA in politica interna a statelor sau atacul armat... efectul este tocmai invers.