Intr-o zona,nesigura,caderea unui conducator cu puternice radacini militare,de altfel ca si predecesorii sai,Gamal Abdel Nasser si Anwar El- Saadat,ultimul asasinat ,va crea vidul de putere necesar pentru accederea la putere a fundamentalismului islamic,reprezentat in Egipt prin cateva organizatii fundamentaliste,dintre care cea mai importanta este Fratia Musulmana,cu puternice stipendii din partea guvernului iranian ?
Cred ca aceasta intrebare este cea care la putine momente de la demisia lui Mubarak,la presiunea maselor se afla pe buzele tuturor conducatorilor lumii civilizate.
Interesanta este in acest sens si atitudinea maselor ,pe care in aparenta nu le intereseaza cine ar urma la putere,presiunile lor avand ca scop, doar renuntarea la putere a fostului presedinte.
Este demna de constatat si puterea armatei egiptene,la randul ei stipendiata de SUA,armata care in aparenta ,pe timpul derularii evenimentelor din Egipt,nu a avut o participare nemijlocita,ea multumindu-se sa ramana pe strazile oraselor egiptene importante doar pentru a descuraja avantul popular in producerea unor incidente.
Se vorbea si despre faptul ca aceasta asteptare ar fi avut ca obiect si luarea unei hotarari a liderilor militari egipteni cu privire la viitoarea lor sustinere la conducerea statului.
De asemeni trebuie mentionata lipsa de rezerve a statelor fundamentaliste,in principal a Iranului,in sustinerea unui eventual regim islamic.
Cred ca problema care se pune in acest moment este daca din nou puterea armatei va prevala,prin impunerea si sustinerea unui regim condus tot de un militar sau de catre actualul vicepresedinte,recent numit de presedintele deminsionat,Omar Suleimani.
Oamenii simpli nu sunt fundamentalisti, dar ei pot intra "pe mana" unor partide, factiuni, organizatii care ajung sau tind sa ajunga la putere si care pot fi fundamentaliste.
Cand cineva cu idei fundamentaliste (de oricare fel) ajunge la putere si stie sa-si impuna aceste idei, nici nu mai conteaza ce fel de oameni compun acel popor.
Am sa ii raspund direct distinsei mele prietene"trope_doi":
Niciodata o faradelege,nu poate inlocui o lege,niciodata aceasta nu poate fi facuta in numele legii,niciodata un grup de "strambi",din punct de vedere al conceptiilor si al"pervertirii" Coranului,nu trebuie sa fie acceptati intr-o civilizatie cat de cat umana,iar persoanele care sufera de pe urma faradelegilor lor,trebuie ajutate,chiar de comunitatea internationala.
Trebuie sa recunoastem existenta unor astfel de persoane si trebuie sa ii recunoastem,ca si pe "inadaptabilii" aflati in mijlocul lor
Nu exista justificari de niciun fel,nici pentru biciuirea femeilor,nici pentru lapidare,nici pentru amputarea cu forta a mainilor,nici pentru executii pe stadioane sau aruncarea femeilor infidele la cersit pe marginea santului,ca sa luam la intamplare,reactiile generate de fundamentalismul indoctrinat. ca urmare a pervertirii cartii celei mai de capatai a musulmanilor.
La fel am sa scriu ca la fel de mult nu sunt de acord nici cu omorurile sau cruzimile precticate de alte semintii,de cei care au alte religii.
Crima si faradelegile nu sunt justificabile,chiar daca ele sunt "legiferate" de un grup restrans de oameni,in scopurile aratate mai sus.
Istoria este plina de omoruri si schingiuiri "justificate",fie in numele credintei(Inchizitia-cu multele si marile personalitati care i-au cazut victime),fie in numele urei si a unor incompatibilitati rasiale artificiale(lagarele de concentrare,pe care unii le preaslavesc si in zilele noastre),nu mai vorbim despre crimele politice pentru diferenta de ideologie sau de convingeri(gulagurile,inchisorile comuniste)si enumerarile pot continua.
Iar daca macar odata dai,atat cat poti,firul istoriei inapoi sau macar iti amintesti doar ce ai citit in cartea de Istorie,nu poti fi de acord cu astfel de practici si mai ales cu cei care le "infaptuiesc" sau macar le propovaduiesc.
Ideea de a pedepsi pe altul,pentru ca este altfel sau ca gandeste altfel decat mine,ca se inchina la alta biserica,ideea aceasta este cel mai mare dusman al civilizatiei,la fel ca si pervertirea religiei in numele unor interese de grup sau personale.
Din toata discutia eu nu am inteles decat ca manipularea si dezinformarea functioneaza inca foarte bine...
Exista oameni care nu au vazut inca armele chimice din Irak si nu isi pun deloc problema ca SUA a sprijinit Afganistanul (CIA a inarmat, antrenat si adus la putere pe mujahedini) impotriva URSS, iar mai tarziu au venit ei insisi sa dea la o parte pe mujahedini pentru a pune alte marionete in loc... dar inca cred pe cuvant pe SUA...
Referitor la fundamentalisti... pai ce doar ei au astfel de degenerati... ce tarile "civilizate" nu au neonazisti, KKK, etc ?
Un alt lucru important este faptul ca observ ca TERORISTII de ieri sunt treptat inlocuiti cu FUNDAMENTALISTII, ma intreb "cat le va lua" MUSULMANILOR (in general) sa le ia si ei locul fundamentalistilor...