Divagatie: Ceea ce este numit de obicei "fundamentalism" e periculos indiferent carei religii sau doctrine ii apartine, indiferent daca e vorba despre sunniti, shiiti, sufiti, evrei,crestin-ortodocsi, protestanti sau budisti, fundamentalismul (nu sunt prea convins ca eticheta e adecvata dar fiind foarte uzitata o voi folosi si eu) are aceleasi trasaturi:
intoleranta, violenta, ura.
Mordechai a scris: Credinţa nu e dependenta de religie. Religia e o chestiune care in cele din urma ţine de întâmplarea naşterii într-un anumit loc, de educatie, de mediu social, etc. Omul credincios poate in afara religiei, dupa cum poate fi şi în interiorul aceasteia. Religia ţine de organizarea oamenilor, credinţa ţine de legatura cu Divinitate. Sunt situate în planuri diferite.
Asadar, daca ar fi sa-l credem pe Mordechai Buxbaum, fundamentalismul tine de modul in care este facuta organizarea oamenilor.
Rābiʻa al-Basrī a fost intrebata odata:
- Il iubesti pe Dumnezeu?
- Cu toata inima mea il iubesc, a raspuns ea.
- Atunci, a intrebat-o acelasi, il urasti pe diavol, nu-i asa?
- Nu, a rapuns ea, nu-l urasc deloc, pentru ca dragostea pentru Domnul e atat de mare incat nu a mai ramas nici un pic de loc pentru ura.
...
O dictatura lasa totdeauna urme ... traume ... un popor tinut de zeci de ani sub obroc ajunge sa faca excese. Ar fi mare pacat ca dupa ce au scapat de un dictator egipetenii sa-si gaseasca pe altul, indiferent cat de pios si de bun pare acesta. Nu cred ca Egiptul va ajunge sa fie condus de fundamentalistii islamici din cateva motive:
- Egiptul e usor diferit de restul lumii arabe
- Partea din populatie care s-a revoltat e formata mai ales din tineri
- SUA se opune unei asemenea schimbari si dispun de mijloacele necesare pentru a impiedica ascensiunea fundamentalismului