avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Facultate de Drept...sau nu ?...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Facultate de Drept...sau nu ?...

In calitate de viitor absolvent de colegiu si viitor student, am citit marea maj. a subiectelor din acest forum ce mi-ar fi putut oferi informatii utile pt alegerea ce urmeaza sa o fac.Facand lucrul asta,nu am ajuns decat sa constat o clara contradictie intre afirmatiile av. deja definitivati si a celorlate pers ce tind spre avocatura,deci nu m-a ajutat cu nimic,poate dimpotriva.
Asadar astept parerea sincera ,macar a catorva persoane : daca in momentul de fata,cand presupun ca deja cunoasteti mediul in care va desfasurati activ de avoc. si cand fac scot absolventi de drept "ca pe banda" ,ati recomanda fac de drept ca o alegere buna.
Va multumesc pentru eventuale raspunsuri :)
cvm a scris:
eram convinsa ca ma fac diplomat...s-a intamplat insa cu 3 luni inainte de licenta sa fiu "invitata" colegial la un interview la o casa de avocatura...am zis...de ce nu!? Odata ce am ajuns in mediul asta am fost prinsa si nu m-am mai putut desprinde :) Am dat in barou...and the rest is history...cel mai important este ca imi place ce fac...chiar daca nu este diplomatie...socoteala de acasa pana la urma nu se potriveste cu cea din targ...

Eu vroiam judecator, dar a fost cam la fel cum spui tu :)

pentru cine stie, Bogdan Dumitrache mie mi s-a parut un astfel de om...jos palaria!

De-acord, pacat ca nu mai preda. Am inteles ca mai nou e executor!

Nu va speriati de bau bau si de povestile de groaza cu studenti picati din ciuda sau rautate, cu spagile nemarginite care se dau la barou/maestru (eu una n-am experimentat asa ceva...poate am fost eu mai norocoasa)...

Da, foarte multi "norocosi" cunosc si eu!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2008
ContSters20980, utilizator
Ar mai fi o intrebare : Am inteles ca daca pici de doua ori examenul de admitere in barou nu mai poti profesa nicicum.Care au fost bazele acestor examene de licenta,de admitere in barou si bazele fac de drept in general , memorare cuvant cu cuvant dupa litera cartilor studiate,sau gandirea logica ?
...Da,da ,stiu ca va amuza aceste intrebari de inceput de drum :)
student2008 a scris:

Ar mai fi o intrebare : Am inteles ca daca pici de doua ori examenul de admitere in barou nu mai poti profesa nicicum.Care au fost bazele acestor examene de licenta,de admitere in barou si bazele fac de drept in general , memorare cuvant cu cuvant dupa litera cartilor studiate,sau gandirea logica ?

Nu am auzit aşa ceva şi oricum ar fi ilegal o asemenea restricţionare deoarece ar limita dreptul de acces la exercitarea unei profesii, ceea ce este inadmisibil.
Legea nr. 51/1991 prevede la art. 17:
La începutul exercitării profesiei avocatul efectuează în mod obligatoriu un stagiu de pregătire profesională cu durata de 2 ani, timp în care are calitatea de avocat stagiar, iar apoi avocatul stagiar va susţine examenul de definitivare.
Avocatul stagiar respins de trei ori la examenul de definitivare va fi exclus din profesie.
Dar art. 16 prevede:
Primirea în profesie se obţine pe baza unui examen organizat de barou, conform prevederilor prezentei legi şi ale statutului profesiei. Poate fi primit în profesie, cu scutire de examen cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat.
Pe cale de consecinţă, dacă eşti stagiar şi după efectuarea stagiului dai examen, pe care-l "pici" de 3 ori, vei fi exclus din profesie.
Dar, nimic nu te împiedică să dai examen, nu în calitate de avocat stagiar, ci de persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 16 alin. 1 din Lege coroborat cu art. 14, 15 din Statut.
Art. 33 din Statut prevede că examenul de primire in profesie se organizeaza de consiliul baroului, in mod obligatoriu in fiecare an, in ultimul semestru al anului, la o data unica pentru toate barourile, cu consultarea Baroului Bucuresti.
Dacă te angajezi ca jurisconsult/consilier juridic, iar după împlinirea perioadei de 10 ani în profesie, vei putea solicita să fii primit în profesie fără susţinerea unui examen. Cei care nu îndeplinesc condiţiile de vechime în profesiile anterioare vor fi obligaţi să susţină examenul de definitivare în avocatură.

student2008 a scris:

Ar mai fi o intrebare : Am inteles ca daca pici de doua ori examenul de admitere in barou nu mai poti profesa nicicum.Care au fost bazele acestor examene de licenta,de admitere in barou si bazele fac de drept in general , memorare cuvant cu cuvant dupa litera cartilor studiate,sau gandirea logica ?
...Da,da ,stiu ca va amuza aceste intrebari de inceput de drum :)


La prima intrebare v-a raspuns Cora.

In ceea ce priveste modul in care se invata in Facultatea de Drept si/sau pentru examenul de intrare in barou sau de definitivat, e putin din amandoua: si memorare cuvant cu cuvant si gandirea logica (pentru cariera dvs profesionala, e bine ca ultima sa prevaleze). Dar, sunt anumite materii la care si eu am invatat cuvant cu cuvant (gen Organizarea Profesiei, o materie pe care o dai la examenul de intrare in barou, si pe care o vei uita imediat dupa examen) pentru ca, pe de o parte nu ma interesa prea mult subiectul si nu aveam de gand sa stochez informatia in mod organizat in minte (de unde si invatatul pe de rost, informatia stocata in memoria imediata si uitata repede) sau materia era foarte arida (si probabil ca, din nou, nu ma interesa prea tare subiectul :) ). In ceea ce priveste materiile importante e important sa le invatati organizat, din timp, nu lasand totul pentru sesiune, incercand sa intelegeti conceptul si latura practica. Astea insa sunt povesti personale ale fiecarui om care a trecut prin Facultatea de Drept si fiecare invata in mod diferit...ceea ce veti afla insa este ca Facultatea de Drept va va reinvata sa invatati, sau va va restructura modul de a invata...nu veti avea timp ca in liceu sa cititi de n ori aceeasi lectie...materia este multa si trebuie parcursa cu grija...veti vedea o data ce ajungeti acolo. Toate cele bune!
Doresc csa ma apunc de facultatea de drept la varsta de 29 de ani , intenti este de a fii avocat in viitor.Nu am putut mai devreme deoarece am lucrat sa imi infiintez o firma , fapt reusit . Acum am situatia financiara care ma ajuta sa ma apuc de aceasta cale.Intrebarea mea este : nu sunt cam in varsta pentru aceasta ???????

Alte discuții în legătură

Vreau si eu sa fiu avocat boonik boonik sunt clasa a12`cea la un liceu economic din coanstanta,..si as vrea sa urmez facultatea de drept\"ovidius\" de aici.problema e ca nu stiu prea multe despre ... (vezi toată discuția)
Facultatea de drept stix140791 stix140791 Buna ziua, sunt un proaspat absolvent de liceu, cu vise destul de indraznete.As dori sa cer o parere celor avizati. Sa aleg o facultate de drept particulara? ... (vezi toată discuția)
Pasi necesari pentru a deveni avocat ContSters256555 ContSters256555 Buna seara, Tocmai am terminat clasa a 11-a la un liceu din Cluj si pe viitor, m-am gandit sa aplic la Facultatea de Drept din Cluj. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)