tatu tudor2007 a scris:
Medierea este facultativa.Partile pot recurge la mediere din proprie initiativa sau la recomandarea instantei de judecata ori a organului de urmarire penala.
Fiind facultativa sigur ca trebuie sa aibe acordul ambelor parti care cred amandoua ca ca se poate face totusi ceva fara a recurge la actiuni in instanta sau la politie. Credeti ca, domna de la parter cu cainele care ignora problemele de convietuire cu ceilalti locatari, va semna un contract de mediere sau va sta macar de vorba cu dvs. ?
La americani aceasta metoda extrajjudiciara se practica de ani buni si a dat roade. Mai mult de 70% din litigii au fost rezolvate inainte ca ele sa fi ajuns pe rolul instantelor de judecata.In tari ca Anglia ,Franta ,Germania etc.care au preluat modelul american,pt prima data in Europa,astfel de litigii sunt rezolvate pe cale amiabila cu ajutorul mediatorului.
Intro societate asezata economic in care totul merge ceas de la primarie, politie ( care in America daca iei mainile de pe volan la un control te impusca ca pe o gaina) la justitie sigur ca problemele cetatenilor nu sunt foarte mari si nivelul stresului este mult mai redus. In cele mai multe cazuri medierea sigur ca e o solutie.
Personal m-am inchipuit mediator si am facut un exercitiu simplu. Am urmarit problemele intre doua sau mai multe parti implicate care cer sfat pe avocatnet si am incercat sa imi inchipui teoretic la cate din acestea am o sansa de izbanda in mediere avand in vedere experienta personala in comunicare. Sincer va spun ca nu sunt prea multe.
Ca sa poti media trebuie sa vorbesti cu partile implicate. Dar de cele ai multe ori partea care agreseaza nu vrea sa discute sau in cel mai bun caz discuta de pe pozitii inflexibile
La noi in tara ,medierea fiind in faza de pionierat, este teama omului de nou.
Medierea nu este noua. Forma pe care o ia juridic e noua.
Dar daca ar incerca ce ar pierde?
Da sunt de acord, sa incerce. In acest fel si mediatorul isi imbogateste capacitatile de mediere. Altfel ramane un teoretician cu posibilitati nefolosite de societate. Daca as fi la ministerul justitiei as incerca sa conving ministerul finantelor sa introduca plati pentru mediatori din bani guvernamentali asa cum a introdus pentru avocatii care apara cetatenii cu venituri mici. Ar mai scadea presiunea pe justitie.
Romanul ,cand i sa daschis drumul occidentului a fost receptiv la ce este mai prost,nu la ceva bun.
Generalitatea este exagerata si nereala. A luat si bune si rele, la fel ca si occidentul de la noi. Transfer numai de bune sau de rele nu exista.
Medierea este ceva bun.Fiecare om are si un punct slab.Daca nu incerci sa comunici cu el direct,cum vrei sa il afli?
Poti comunica cu un om care are ca metoda principala de comunicare "batuta cu strigaturi" daca esti dotat cu ceva "ustensile mai convingatoare" decat vorba buna . In aceste cazuri medierea e neputincioasa.
D-le Nicolae nu trebuie sa fim pesimisti.
Sunt un om cu convingerea ca binele invinge intotdeauna. Toate victoriile raului sunt doar aparente.