avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cainii vecinilor latra toata noaptea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cainii vecinilor latra toata noaptea

Salutare! Revin cu o alta problema. Vecinii mei nepretuiti au 3 sau 4 caini pe care i-au legat in curtea lor, dar chiar sub geamurile mele. Problema e ca animalutele latra 3-4 ore NOAPTEA pina pe la 1, iar dimineata la 6 incep iarasi... Am un copil de 2 ani care nu poate dormi, iar la sfarsitul lunii trebuie sa nasc... E stresant! F stresant! Ce pot face? Am vorbit cu ei omeneste. Degeaba. Cui sa ma adresez ca sa-i oblige pe vecinii astia sa isi mute cainii sau orice altceva... Va rog...
În cazul în care eu m-aş afla într-o asemenea situaţie aş proceda astfel:
1. Discut cu stăpânul câinelui, îi explic faptul că patrupedul lui latră prea mult şi tot timpul, că mă deranjează şi să ia măsuri pentru a mă putea odihni, eu şi familia mea.
2. Dacă nu ajung pe cale amiabilă la o soluţie, pentru că vecinul mă ignoră, chem poliţia şi solicit să pună în vedere că prin acest lătrat continuu, deranjează vecinii.
3. Poliţia va veni şi va discuta cu vecinul spunându-i nemulţumirile dv. încercând să găsească o rezolvare a situaţiei pe cale amiabilă şi atenţionându-l că în cazul în care nu va găsi o soluţie pentru ca acea LARMÃ (dex: larmă = zgomot mare, gălăgie, zarvă, fiind opusul tihnei, liniştii, tăcerii) să înceteze, data viitoare, îl va amenda.
4. În speţă sunt incidente dispoziţiile Legii nr. 61/1991 care prevede:
Art. 1. - Pentru asigurarea climatului de ordine şi linişte publică necesar desfăşurării normale a activităţii economice şi social-culturale şi promovarea unor relaţii civilizate în viaţa cotidiană, cetăţenii sunt obligaţi să aibă un comportament civic, moral şi responsabil, în spiritul legilor ţării şi al normelor de convieţuire socială.
Art. 2. - Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
...........................................................................................................................................................................................
28) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, LARMÃ sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora;
Art. 3. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 se sancţionează după cum urmează:
..........................................................................................................................................................................................
b) cu amendă de la 2.000.000 lei la 10.000.000 lei, cele prevăzute la pct. 1), 14), 18), 26), 28) şi 30);
c) cu amendă de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei, cele prevăzute la pct. 2), 5)-7), 10)-12), 15), 17), 21), 22), 29), 31) şi 35).
Acesta este singurul cadru legal!;)
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Nu e vb de un site de bancuri, dar daca va intereseaza bancurile, vedeti ca sunt la rubrica" hai sa mai si radem ".
Referitor la animale, sincer nu cred ca daca ati fi stapana a unui caine, in momentul in care acesta zaresta o pisica in fata lui sau un individ pe langa poarta a carui curte o apara el il puteti oprii din latrat!!!!:yawn:
Iar legislatie care sa acuze un caine, o pisica ca latra sau miauna din cate stiu nu este pt ca la fel nu poti sa-i ceri unui animal sa respecte ora de liniste sau altele! Din pacate!:((

Data post: Joi, 15 Mai 2008, 07:46
Subiect: RE: cainii vecinilor latra toata noaptea
Da d-na avocat dar in legea pe care dvs ati numit-o e vb despre "obligatiile cetatenilor " si nicidecum despre obligatiile patrupedelor!!! Cum puteti sa ii transmiteti un mesaj unui animal sau cum puteti sa il faceti sa il inteleaga si sa il respecte , mesajul sa se refere intocmai la liniste nu mai latra intre orele x si y?

Data post: Joi, 15 Mai 2008, 07:57

Andreea Lisievici a scris:
Si ca sa inteleg: nimanui nu i se pare culpabil faptul ca un om lasa un animal sa latre zi si noapte?

Mie mi se pare ca in situatia de fata nu prea ai ce sa ii faci, nu ca nu mi se pare culpabil, dar nu stiu o solutie.

:offtopic: Interventie moderator
Aveti posibilitatea de editare a mesajului scris anterior, in aczul in care nu a intervenit un alt raspuns dupa postarea mesajului dvs.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Asta nu e deloc un banc. E pe bune. Speta judecata in Franta in 1995.

Motivare:

"Avand in vedere ca gaina este un animal anodin si marginit, intr-atat incat nimeni nu a reusit sa o dreseze, nici chiar un circ chinezesc; ca vecinatatea sa permite multa liniste, doar cateva carcoteli delicate si caraieli care provin din bucurie (depunerea unui ou) si placere (degustarea unei rame), trecand peste groaza pe care o incearca la vederea unei vulpi; ca acesta vecinatate linistita nu a incomodat niciodata decat pe cei care, din alte motive, se hranesc cu rautati impotriva proprietarului acestor galinacee; ca Curtea nu va considera ca vaporul il supara pe marinar, faina pe brutar, vioara pe dirijor si gaina pe un locuitor al satului numit La Rochette (localitate cu 402 suflete) in departamentul Rouy-de-Done... Pentru aceste motive respinge actiunea (C. Ap. Riom, 1 sept. 1995, in Les grandes arrets du droit immobilier, sous la direction de Jean-Louis Bergel, Dalloz, 2002, p. 131).

Acum, serios vorbind, doctrina si jurisprudenta (mai ales de pe la altii) au cautat indeung fundamentul si conditiile responsabilitatii proprietarului pentru inconvenientele anormale de vecinatate. (mergand pana la ideea ca nu e cazul sa se cerceteze vinovatia, acesta neavand nici o importanta in evaluarea calitatii prejudiciului sau a masurii tolerantei).
La acest moment avem doar 2 texte de lege pe care ne putem baza: art 588 c. civ - "legea supune pe proprietari la osebite obligatii unul catre altul chiar fara sa existe o conventie intre dansii" (teoria cvasicontractului de vecinatate) si art 3 c. civ: "Judecatorul care va refuza de a judeca, sub cuvant ca legea nu prevede, sau ca este intunecata sau neindestulatoare, va putea fi urmarit ca culpabil de denegare de dreptate." (si s-a aratat ca in asemnea cazuri, judecatorul ar trebui chiar sa judece in echitate - aplicand principiul echitatii in materie de vecinatate, inteles in sens larg).

Ca atare eu cred ca (cu greu, dar fara a fi imposibil) chiar in lipsa unui text de lege expres ori a unei raspunderi special reglementate, s-ar putea ajunge la condamnarea unui proprietar vecin la daune interese pentru caracterul anormal al tulburarii provocate (pentru ca intr-un sens comun, tulburarile anormale de vecinatate presupun "mana omului", iar ceea ce poate fi tolerabil la tara - bunaoara cotcodacitul gainii din speta de mai sus ori latratul cainilor - poate deveni intolerabil prin aducerea si cresterea lor intr-un bloc de locuinte din oras) .
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2008
romascanu, moderator
ciobasanda a scris:

Nu e vb de un site de bancuri, dar daca va intereseaza bancurile, vedeti ca sunt la rubrica" hai sa mai si radem ".
Referitor la animale, sincer nu cred ca daca ati fi stapana a unui caine, in momentul in care acesta zaresta o pisica in fata lui sau un individ pe langa poarta a carui curte o apara el il puteti oprii din latrat!!!!:yawn:
Iar legislatie care sa acuze un caine, o pisica ca latra sau miauna din cate stiu nu este pt ca la fel nu poti sa-i ceri unui animal sa respecte ora de liniste sau altele! Din pacate!:((

Data post: Joi, 15 Mai 2008, 07:46
Da d-na avocat dar in legea pe care dvs ati numit-o e vb despre "obligatiile cetatenilor " si nicidecum despre obligatiile patrupedelor!!! Cum puteti sa ii transmiteti un mesaj unui animal sau cum puteti sa il faceti sa il inteleaga si sa il respecte , mesajul sa se refere intocmai la liniste nu mai latra intre orele x si y?

Data post: Joi, 15 Mai 2008, 07:57

Andreea Lisievici a scris:
Si ca sa inteleg: nimanui nu i se pare culpabil faptul ca un om lasa un animal sa latre zi si noapte?

Mie mi se pare ca in situatia de fata nu prea ai ce sa ii faci, nu ca nu mi se pare culpabil, dar nu stiu o solutie.

Eu am impresia ca dvs n-ati citi tot ce s-a scris aici...
Nu e vorba de a impiedica un caine sa latre... e vorba de 3-4 caini ai vecinului care sunt legati sub ferestrele celei care a pus intrebarea aici...
Si ideea este ca ce se poate face impotriva vecinului... si nu a cainilor direct (vremurile in care un porc a fost condamnat si judecat au trecut cam de multisor...)

Ptr. Romascanu: nu v-ati referit deloc la raspunderea civila delictuala... credeti ca nu poate fi deloc incidenta aici?
Mie mi s-ar parea ceva mai simplu decat o aplicare a art 588...
Si eu am un nenorocit de caine ce latra in bloc la partersi credeti-ma nu vede nici o pisica,stapana il lasa demulte ori noaptea singur ca merge la servici si nu doar ca latra ci urla mai ceva ca lupii si nu pot face nimic,am incercat sa vorbim cu ea dar injura si nu poti ajunge la un dialog civilizat,are vreo 50 de ani si e singura ii place si sticluta desi lucreaza pe salvare in Turda e foarte recalcitranta cand incerci sa-i spui .La mine in bloc sunt mai multi batrani si ori sunt surzi ori mai degraba se gandesc ca poate pica la mana ei sa le mai faca o injectie si tac si rabda.Iarba e plina de excremente de caine ,usa de la intrarea blocului cand sa pus de termopan la doua zile la zgariat tot ca il lasa liber si sare pe usa e un caine schnauzer urias si va spun face ravagii si ce e mai grav cand iasa afara il atata pe copii si politia o tot avertizeaza doar si nu se rezolva nimic.Asa ca sa nu dormi noaptea intreaga ca latra un rahat de caine sincer nu te mai uiti la ei prea gales.

Alte discuții în legătură

Detinere caine in apartament adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, sunt in urmatoarea situatie: detin un catie de talie mica in varsta de 13 ani in locuinta proprietate personala.Cainele nu este periculos dar la fel ... (vezi toată discuția)
Caine care latra ore in sir la curte comuna Min1215 Min1215 Buna seara. Va rog mult sa imi spuneti daca exista vreo rezolvare legala in urmatoarea situatie. Detin un apartament intr-o casa ce are curtea comuna cu ... (vezi toată discuția)
Vecinul ne-a reclamat cainele care latra. politia cerceteaza. mihaelacaluser mihaelacaluser V-as ruga o opinie asupra urmatorului subiect: Locuim la tara de mai bine de 10 ani. Bineinteles ca am avut intotdeauna caini si alte animale. Acum avem un ... (vezi toată discuția)