acontab a scris:
Eu am invocat art. 24 al (2) din Constitutia Romaniei.
Pe pagina precedenta am facut referire la art. 156 c. proc. civ. si adaug:
130/2010
585/2010
330/2009
298/2008
573/2008
688/2007
727/2006
490/2006
= decizii ale Curtii Constitutionale de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate a art. 156 c. proc. civ. (disp. analizata intre altele si prin raportare la prevederile
art 24 din Constitutie
si art 6 din Conventie).
Iar judecatorul care a respins cererea de lipsa de aparare a dlui. Serban va avea de unde sa se inspire pentru a motiva.
Sa luam, bunaoara, numai vreo doua idei din Cauza Saileanu (ca tot a fost amintita mai sus de @eumarian): " Curtea reaminteşte că totuşi
caracterul rezonabil al duratei unei proceduri se analizează în funcţie de circumstanţele cauzei [...] precum şi obiectul litigiului pentru persoanele în cauză"
"În cauzele privind statutul persoanelor, miza litigiului pentru reclamant reprezintă şi un criteriu relevant, iar
o diligenţă deosebită se impune, de asemenea, având în vedere eventualele consecinţe pe care
durata excesivă le poate avea în special asupra beneficierii de dreptul la respectarea vieţii de familie." [...]
"Având în vedere miza acestei cauze pentru reclamant, şi anume
divorţul şi încredinţarea copiilor săi,
art. 6 § 1 obliga instanţele interne să acţioneze cu o diligenţă deosebită pentru a garanta o desfăşurare rapidă a procedurii. ".
Mi-aduc aminte ca atunci cand am prezentat profesorului lucrarea mea de diploma, si nu mai prididea cu datul paginilor unde aparea bibliogafia, i-am spus ceva ce i-a placut: "bibliografia este un mod de a te dezvinovati".
Oho! O sa gasesca judele destula "bibliografie" (hot CEDO) pentru solutia in speta.
Chiar as fi curioasa sa aflu de la dl. Serban cand (cu cat timp inainte de 24.02) a primit citatia si la ce data a fost promovata cererea de catre reclamanta. (avand in vedere gradul de incarcare al judecatorilor din Bucuresti, eu banuiesc ca cel putin prin luna noiembrie a anului trecut).
In esenta, critica pe care eu i-am adus-o dlui. Lascoschi (si de la care a plecat toata aceasta discutie) a fost aceea ca nu este permis avocatului, care
se respecta, sa se pronunte in "sentinte" de genul "veti primi termen" (certitudine) acolo unde legea (art 156 c. proc. civ.) instituie FACULTATEA pentru judecator de a nu acorda acest termen ori de a acorda un singur termen.