avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale OUG 44/2008 - PFA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

OUG 44/2008 - PFA

Tocmai am fost la Registrul Comertului unde, dupa ce m-au invartit vreo 5 ore cu fel de fel de nimicuri (am impresia ca sunt extrem de dezorientati, cel putin deocamdata, noua formula nu le prea convine) m-au trimis acasa pentru a obtine acordul sotiei (prin act notarial) privind folosirea apartamentului ca sediu social, precum si acordul asociatiei de locatari si a vecinilor, desi am repetat de vreo 3 ori ca o sa imi desfasor activitatea la sediul tertilor.
Stiu ca acest lucru era cerut in cazul activitatilor prestate la sediul social (pana la intrarea in vigoare a OUG 44/2008), mai mult, nu gasesc nicaieri in paragrafele referitoare la documentele necesare pentru infiintarea PFA ceva concis.
Exista vreo lege care specifica necesitatea documentelor respective (sau vreo referire mai subtila la asa ceva)? Este cazul?

Multumesc,
Constantin
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
CPE, utilizator
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 08:58, 8 August 2008
Am avut si eu nedumerirea asta, legata de sediu social / profesional. Si se pare ca si ei, mi-au raspuns ca, citez, 'am intrebat si noi, si se pare ca sediul social este echivalent cu sediul profesional'. Am acceptat asta, doamna care se ocupa de dosare incepea sa devina tot mai iritata pe masura ce se cereau explicatii.
Eh... decat sa explici 5 minute ce inseamna sediu profesional, cine e comerciant, faptul ca tocmai aceasta calitate da caracterul comercial al sediului si deci implica schimbarea destinatiei.... e mai simplu cum a dat-o ea. In fond, de cele mai multe ori "noi munceste, nu gandeste". Ganditul e complicat!
Multumesc pentru raspunsuri. Poti sa-mi spui, te rog, care e diferenta intre serviciile prestate de un programator si cele prestate de un avocat, din punct de vedere al codului comercial?daca exista? Si cum pot sa identific aceste activitati ca fiind de natura comerciala sau nu?
De la 1 mai toate autorizatiile de PFA se obtin de la Registrul comertului, avocatii, de expl. nu obtin autorizatia tot de la ORC de la aceasta data? Pentru ca primariile nu mai elibereaza astfel de autorizatii.
Iar in ce ce priveste "intepretarea proprie" imi mentin parerea, deoarece "fluturasul" celor de la ORCparca e facut in mare graba si fara temei legal pentru toate cerintele lor. Mai mult decat atat, cand am cerut informatii despre actele necesare, doamna de la ghiseu mi-a spus, cu "fluturasul" (care se pare ca tine loc de lege) in fata, ca e suficient un contract de inchiriere in copie, nelegalizata (desi fluturasul specifica legalizata), mi-a adaugat ca am nevoie de actul de poprietate al imobilului, desi fluturasul nu-l cere, dupa care a spus "mi-l aduceti doar dc vrea proprietarul sa vi-l dea", a adaugat cu pixul ca e nevoie de acordul asociatiei de proprietari, desi am mentionat ca activitatea se va desfasura la firma, caz in care, primariile de expl. nu cereau acordul, fiind chiar o optiune pe cererea de obtinere a autorizatiei de PFA pentru acest lucru etc. A doua zi am gasit alta persoana la ghiseu si povestea s-a schimbat. Nu mi se pare deloc profesionist modul in care ei iti refuza actele, pentru ca niciodata nu vin cu temei legal. Mai mult decat atat, dc. nu ai toate documentele ei trebuie sa ti primesca ce ai si se le duci in 15 zile ce-ti lipseste (de expl. acordul asociatiei). Nu se intampla deloc asa.
nick2contact a scris:

.......................................
De la 1 mai toate autorizatiile de PFA se obtin de la Registrul comertului, avocatii, de expl. nu obtin autorizatia tot de la ORC de la aceasta data? Pentru ca primariile nu mai elibereaza astfel de autorizatii.
..........................


Avocatii nu primesc autorizatie de la Primarie, si nici de la ONRC. Au legea lor speciala, Legea nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Profesia de avocat este liberă şi independentă, cu organizare şi funcţionare autonome, în condiţiile acestei legi şi ale statutului profesiei de avocat.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nick...
Presupun ca esti in Bucuresti.
Eu am facut greseala de a-mi schimba buletinul pe Bucuresti de curand, in alte judete sunt taxele (pentru venituri normate) mai mici, plus ca de obicei persoanele de partea cealalta a ghiseului sunt mai binevoitoare. Daca as fi avut buletinul vechi, m-as fi dus acasa si as fi rezolvat mult mai repede toate problemele astea. :((

Alte discuții în legătură

Pfa expert contabil ContSters50047 ContSters50047 desi au aparut normele metodologice de aplicare lg 571/2003 / modificate si completate, nu mi este clar daca , activitatea de prestari servicii a ... (vezi toată discuția)
Destinatie spatiu sediu social activitate birou eugen82 eugen82 vreau sa inregistrez sediul social pe o camera intr-un apartament de bloc firma are activitate birou ( consultanta , munca la calculator, fara angajati si ... (vezi toată discuția)
Pfa poate angaja? petronela_marila petronela_marila BUNA ZIUA.AM UN PFA MAGZIN DE IMBRACAMINTE.POT SA-MI ANGAJEZ SOTUL SOFER CU CONTRACT DE MUNCA INDIVIDUAL?DIN CATE AM CITI IN OG.44/2008 ATATA TIMP CAT AM FAPTE ... (vezi toată discuția)