nick2contact a scris:
Multumesc pentru raspunsuri. Poti sa-mi spui, te rog, care e diferenta intre serviciile prestate de un programator si cele prestate de un avocat, din punct de vedere al codului comercial?daca exista? Si cum pot sa identific aceste activitati ca fiind de natura comerciala sau nu?
Anumite PFA nu sunt comercianti, pentru ca nu vand bunuri, ci priceperea lor intr-un anumit domeniu. Asa sunt avocatii, medicii, arhitectii si cred ca mai sunt. Toti acestia isi desfasoara activitatea in baza unei legi speciale care le reglementeaza statutul, si nu se inscriu la primarie/ORC.
Un programator PFA vinde un produs finit, creat special in acest scop, asa incat el este comerciant. In plus, nici nu are lege derogatoare de la regimul comun.
in ce ce priveste "intepretarea proprie" imi mentin parerea, deoarece "fluturasul" celor de la ORCparca e facut in mare graba si fara temei legal pentru toate cerintele lor.
Nu stiu despre ce e vorba. Daca e ghidul de formalitati pe care l-am mai indicat in primul mesaj, atunci acela e in acord cu legea si prevede foarte clar ca trebuie acordul asociatiei.
Mai mult decat atat, cand am cerut informatii despre actele necesare, doamna de la ghiseu mi-a spus, cu "fluturasul" (care se pare ca tine loc de lege) in fata, ca e suficient un contract de inchiriere in copie, nelegalizata (desi fluturasul specifica legalizata), mi-a adaugat ca am nevoie de actul de poprietate al imobilului, desi fluturasul nu-l cere, dupa care a spus "mi-l aduceti doar dc vrea proprietarul sa vi-l dea", a adaugat cu pixul ca e nevoie de acordul asociatiei de proprietari, desi am mentionat ca activitatea se va desfasura la firma, caz in care, primariile de expl. nu cereau acordul, fiind chiar o optiune pe cererea de obtinere a autorizatiei de PFA pentru acest lucru etc.
De principiu, oricine poate cere orice. Tocmai de aceea au si fost facute publice ghidurile ONRC, ca sa vina in sprijinul justitiabilului. Eu una recunosc ca acolo ma uit daca am nevoie de ceva sau nu si probleme nu sunt. In fond, referentii au obligatia sa primeasca dosarul, si daca au obiectiuni sa le faca in scris, la dosar. Numai judecatorul decide, judecator care cunoaste legea, si in fata caruia pot sa imi sustin cauza la termen.
A doua zi am gasit alta persoana la ghiseu si povestea s-a schimbat. Nu mi se pare deloc profesionist modul in care ei iti refuza actele, pentru ca niciodata nu vin cu temei legal.
Nu modul, chiar faptul ca REFUZA un dosar e ILEGAL. Admiterea sau respingerea cererii se dispune numai de judecator/director, depinde care e competent.
Mai mult decat atat, dc. nu ai toate documentele ei trebuie sa ti primesca ce ai si se le duci in 15 zile ce-ti lipseste (de expl. acordul asociatiei). Nu se intampla deloc asa.
De unde 15 zile, poti completa la termen, care e dupa 2 zile, sau chiar in aceeasi zi prin registratura.