avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale OUG 44/2008 - PFA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

OUG 44/2008 - PFA

Tocmai am fost la Registrul Comertului unde, dupa ce m-au invartit vreo 5 ore cu fel de fel de nimicuri (am impresia ca sunt extrem de dezorientati, cel putin deocamdata, noua formula nu le prea convine) m-au trimis acasa pentru a obtine acordul sotiei (prin act notarial) privind folosirea apartamentului ca sediu social, precum si acordul asociatiei de locatari si a vecinilor, desi am repetat de vreo 3 ori ca o sa imi desfasor activitatea la sediul tertilor.
Stiu ca acest lucru era cerut in cazul activitatilor prestate la sediul social (pana la intrarea in vigoare a OUG 44/2008), mai mult, nu gasesc nicaieri in paragrafele referitoare la documentele necesare pentru infiintarea PFA ceva concis.
Exista vreo lege care specifica necesitatea documentelor respective (sau vreo referire mai subtila la asa ceva)? Este cazul?

Multumesc,
Constantin
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
CPE, utilizator
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 08:58, 8 August 2008
Si in ceea ce priveste activitatea de taximetrie, ce competenta mai are primaria? Ea da licentele de taxi? E posibil ca X, care are licenta de taxi, daca se radiaza ca PFA pentru a se constitui intr-o IF pe OUG 44, sa nu o mai obtina ulterior pe IF? Mentionez ca nu poate opera transformarea direct, fara radiere, pentru ca reprezentantul unei IF se pare ca nu mai poate avea si calitatea de PFA, asa ca cei de la ONRC au propus radierea ca PFA si apoi constituirea intr-o IF.
plummy a scris:

Si in ceea ce priveste activitatea de taximetrie, ce competenta mai are primaria? Ea da licentele de taxi? E posibil ca X, care are licenta de taxi, daca se radiaza ca PFA pentru a se constitui intr-o IF pe OUG 44, sa nu o mai obtina ulterior pe IF? Mentionez ca nu poate opera transformarea direct, fara radiere, pentru ca reprezentantul unei IF se pare ca nu mai poate avea si calitatea de PFA, asa ca cei de la ONRC au propus radierea ca PFA si apoi constituirea intr-o IF.

de unde rezulta ca nu se poate opera modificarea regimului juridic din PFA in IF?

de unde rezulta ca nu se poate opera modificarea regimului juridic din PFA in IF?

Nu stiu de unde rezulta, cert este ca cei de la ORC zic ca nu se poate... programul de rezervare a denumirii nu permite inregistrarea denumirii de Popescu Ion Intreprindere familiala daca exista Popescu Ion PFA pe legea veche. Cei de la ORC spun ca PFA Popescu Ion paote fi membru al IF, dar nu si reprezentantul acesteia, or Popescu Ion trebuie sa fie reprezentantul. Deci dupa ei ar fi 2 variante: Popescu Vasile reprezentant si Popescu Ion membru (ceea ce nu ne convine) sau radierea lui Popescu Ion ca PFA si apoi inregistrarea Popescu Ion IF, ceea ce e destul de suparator pentru ca presupune mai mult timp.
Eu nu imi amintesc sa fi citit in og 44 ceva despre interdictia reprezentantului IF de a fi PFA in acelasi timp. Stiu doar ca membrii IF pot cumula aceste calitati, dar de reprezentant nu stiu sa zica ceva. De aici eu inteleg ca si la reprezentant s-ar aplica posibilitatea, ca si acesta e, in principiu, membru. Dar se pare ca nu e asa...
la schimbarea de forma juridica nu se mai face rezervare de denumire. Schimbarea de denumire se face numai daca se modifica numele persoanei respective sau alta persoana devine reprezentant al intreprinderii familiale. Daca Popescu Ion PF doreste sa devina Popescu Ion IF nu se face rezervare de denumire. Vor trebui sa fie intrunite strict conditiile privitoare la numarul de mebri (minim 2), varsta de min 16 ani pt membri si de 18 pentru reprezentant, obiect de activitate etc.
Insa totusi nu se poate direct. Atat cei de la Primarie, cat si cei de la ORC mi-au zis ca este evident ca intai trebuie radiat PFA-ul si apoi constituita IF. Ei sustin ca acest PFA nu poate fi reprezentantul intreprinderii, deci singura varianta e cea cu radierea. Asa am facut, doar ca ma deranjeaza ca astfel se lungeste procedura, dar, mai ales, ca persoana in cauza nu poate profesa de la data depunerii cererii de radiere pana la data eliberarii certificatului pentru IF. O prostie!
Si eu m-am gandit ca, dupa cum specifica OUG, cum ca persoanele autorizate pe legea veche trebuie sa opteze pentru o forma de organizare prevazuta de oug 44, trecerea s-ar face direct. Dar se pare ca nu este asa... cel putin deocamdata, pentru simplul motiv, spun cei de la Registru, ca o calitate de PFA poate fi cumulata cu aceea de MEMBRU al IF, dar nu si cu cea de REPREZENTANT al acesteia... desi le-am explicat ca omul nu vrea sa cumuleze nimic, ci sa isi transforme forma juridica.
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2008
plummy, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa expert contabil ContSters50047 ContSters50047 desi au aparut normele metodologice de aplicare lg 571/2003 / modificate si completate, nu mi este clar daca , activitatea de prestari servicii a ... (vezi toată discuția)
Destinatie spatiu sediu social activitate birou eugen82 eugen82 vreau sa inregistrez sediul social pe o camera intr-un apartament de bloc firma are activitate birou ( consultanta , munca la calculator, fara angajati si ... (vezi toată discuția)
Pfa poate angaja? petronela_marila petronela_marila BUNA ZIUA.AM UN PFA MAGZIN DE IMBRACAMINTE.POT SA-MI ANGAJEZ SOTUL SOFER CU CONTRACT DE MUNCA INDIVIDUAL?DIN CATE AM CITI IN OG.44/2008 ATATA TIMP CAT AM FAPTE ... (vezi toată discuția)