avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce raspundere am eu daca hotul care fura de la mine ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce raspundere am eu daca hotul care fura de la mine moare curentat pe proprietatea mea?

Am o proprietate formata din casa, garaj si gradina, situate intr-o zona unde exista multi oameni fara serviciu. Eu nu locuiesc acolo. Saptamana trecuta mi s-a spart garajul de doua ori si s-au furat diferite obiecte. Garajul s-a spart noaptea pentru ca la casa respectiva locuieste mama mea care este pensionara si deci proprietatea nu este lasata singura niciodata. Mai mult: este imprejmuita cu gard si poarta se inchide cu cheia. De asemenea am caine de paza in curte dar se pare ca in cazul acestor hoti nu este eficient. Am anuntat politia dar ca de obicei, dau neputinciosi din umeri. Nu stim care este motivul. Intrebare: daca pun curent electric in jurul proprietatii si hotul moare electrocutat, ce se intampla? Cum pot sa ma apar de astfel de exemplare?
Cel mai recent răspuns: roberth , utilizator 23:09, 22 Februarie 2020
Stimati ,,juristi'', o fi greu cu legislatia, dar vad ca (va) e mult mai greu cu legile fizicii !#-o
@emma_woodhouse Va rog sa-mi spuneti unde ati vazut pasari moarte pt. ca au fost electrocutate dupa ce s-au asezat pe fire NEIZOLATE prin care circula curent electric ?!#-o
@Pisi Mia, @acasa@moucha.org & co
Ce ati vazut domniile voastre prin Jurassic park 1-4 sau pe la alte canale cu animale, nu-i valabil pt. om ! Fiecare membru al unei specii reactioneaza in mod diferit cand este supus la efectele trecerii curentului electric. Pe unii oameni ii pune jos descarcare unei bobine de inductie de la Dacia, pe altii nu-i pui jos nici cu 400 de volti ! E complicat, lasati-o pt. forumul electricienilor !:D
Pisi Mia a scris:

Bine zis....cand am citit de gard electrificat, exact la asta m-am gandit....sa fie curent de intesitate mica, care poate doar "gadila" hotul, nu stiu de ce toata lumea s-a gandit numai la moarte. Probabil zona in care locuieste persoana este mult prea des calcata de hoti si atunci incearca sa gaseasca o modalitate de a speria posibilii hoti. ;)


Userul a pus problema "ce se intampla daca persoana moare prin eletrocutare?" de aici si raspunsurile.
In continuare, poate fi curent de intensitate mare sau mica, nu conteaza deoarece dupa cum am mai zis poate fi vorba si de un copil, iar atunci nu mai conteaza ca intensitatea este mica, rezultatul e acelasi. Daca pt un om matur acea intensitate nu este fatala pt un copil poate.
Apoi, chiar daca nu se ajunge la decesul victimei,aceasta poate suferi vatamari tot din cauza acelui gard electric. Trebuie sa gandim putin mai departe pt a putea lamuri userul.
Sa va dau si o speta (din pacate nu mai stiu unde s-a judecat cauza): Proprietarul unui imobil din cauza hotilor a conectat clanta usii la curent de slaba intensitate ce nu putea omori un om, cu toate acestea un copil care se juca a pus mana pe acea clanta si a murit in urma curentarii.
Asadar, orice solutie s-ar incerca aceasta nu poate fi legala si va atrage raspunderea persoanei care a pus acel gard.

Si ca o completare cu privire la legitima aparare invocata, nu suntem tocmai in Statele Unite ca sa ne permita legea sa ne aparam proprietatea in orice fel chiar cu riscul de a muri cineva. Iar montarea unui gard cu electricitate e un caz cu totul diferit de cazul pilotului Iovan pe care personal il consider o depasire clara a legitimei aparari, dar acesta este deja un alt subiect.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
ContSters178374, utilizator
Stimate user,pasarelele care stau pe firele electrice neizolate nu pot muri deoarece nu au CONTACT DIRECT CU PAMANTUL si nu din
cauza caracteristicilor curentului ce strabate acele fire!!!
Paralele cu Jurassic Park mi se pare cam deplasata;electrosocurile
sunt provocate de curenti electrici de mare intensitate (amperaj)
care nu sunt letali!La curentul electric este periculoasa TENSIUNEA
ea si numai ea.
GabrielaA a scris:

Legitima aparare in cazul patrunderii fara drept, prin efractie intr-un loc imprejmuit ar fi in felul urmator: hotul sare gardul (sau sparge gardul), victima se intalneste cu el fata in fata, e amenintata, se sperie, n-are unde sa fuga si ia un par si-i da in cap.

In nici un caz nu ati fi in legitima aparare in cazul instalarii unui gard in stil Auschwitz-Buchenwald (cum a spus colegul meu mai sus). In acest caz ati raspunde pentru omor pentru ca ati instalat acel gard cu intentia directa de a omori pe cineva in cazul in care ar patrunde in locuinta dvs.

Mai mult, daca tinem cont si de ce a spus colega mai sus ca la noi, furtul se pedepseste cu inchisoarea si nu cu pedeapsa capitala...nu aveti nicio circumstanta atenuanta.


Da, sub aspect juridic riscati o condamnare pentru omor.Riscul este foarte mare si nu cred ca ati dori sa primiti o pedeapsa cu inchisoare.
Ar trebui sa va ganditi si la faptul ca simpla intrare prin efractie nu ar constitui o dovada de legitima aparare si daca nu vor exista probe nu aveti chiar nicio sansa...
Pe de alta parte, apararea dvs. nu ar fi chiar legitima intrucat daca nu sunteti de fata infractorul nu va pune viata in pericol ca sa aveti dreptul de a va apara in mod legitim...printr-o aparare care sa va apere viata...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este seducatoare interpretarea propusa de dl. u.b.i.k. mai sus. Totusi, textul de lege cere "respingerea patrunderii fara drept" si trebuie sa vedem ce inseamna aceasta "respingere". In opinia mea, persoana aflata in legitima aparare trebuie sa aiba un rol activ si direct de indepartare a pericolului pentru a se califica drept "respingere". Din moment ce patrunderea trebuie sa se fi facut prin violenta / viclenie, nici nu s-ar califica situatia in care hotul sare primul gard si se curenteaza in al doilea.

A fortiori, daca poti decide a priori electrificarea gardului protector (de exemplu inainte de culcare), ar rezulta ca si urmatoarea situatie ar fi permisa. Cineva sta la geam, vede hotul trecand de prima bariera. Este evident ca daca apasa butonul care deschide santul cu crocodili din jurul casei, persoana din casa nu actioneaza in legitima aparare. Altfel spus, si eu cred ca "respingerea patrunderii fara drept" implica proximitatea celor doi actori.

Era sa uit. Pe latura subiectiva, trebuie ca respingerea sa se fi facut in scopul indepartarii intrusului, nu al pedepsirii sale.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Furturi repetate gif gif Va rog ajutati-ma cu o informatie privind un modul in cate pot sa-mi apar proprietatea,avand in vedere ca stiu hotul (Il stie si politia), are dosare ... (vezi toată discuția)
Gard electrificat - raspundere pui_horatiu pui_horatiu M-ar interesa sa stiu ce raspundere am in cazul de mai jos: Am o proprietate privata, ingradita cu gard de sarma, nu locuiesc acolo, dar aveam 4 catelusi. In ... (vezi toată discuția)
Infractor pe proprietate CountPorcula CountPorcula Vorbeam cu un coleg de servici de urmatoarea chestie: Daca un hot intra pe proprietatea mea (sa zicem gradina chiar si casa) eu am voie sa il bat pana il las ... (vezi toată discuția)