avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majorare capital social srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majorare capital social srl

Buna ziua,
ma intereseaza daca legislatia permite majorarea capitalului social al unei SRL prin compensare de credite de la terti, si daca da, care sunt procedurile care trebuie urmate. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MASHASV , utilizator 16:48, 9 Martie 2010
Timi, vorbim de SRL, unde nu sunt permise aporturile in creante. Pe cale de consecinta, nu sunt permise nici aporturi noi pe calea majorarii de capital dar tot din creante. Asta se vede foarte clar si din cele doua articole pe care le-ai avut in vedere din cartea comentariu: 16 si 210, care privesc situatii diferite: art. 16 priveste aportul unui asociat cu creante asupra unui tert, iar 210 priveste creante ale unui (viitor) asociat asupra societatii. Citatul pe care l-ai dat scos din context cred ca e putin inselator. Hai sa punem toata povestea:

"art. 16(3) din lege [...]se refera doar la creanta unui asociatului asupra unui tert si nu si la creanta asociatului asupra insesi societatii. Ca atare, in acest ultim caz este permis aportul la constituirea societatii cu respectriva creanta. De asemenea, astfel cum rezulta din dispozitiile art. 210 si 221 din lege, este permisa si majorarea capitalului social al societatii prin compensarea creantei asociatului asupra societatii".
Am mai gasit ceva care sper sa lamureasca problema:
"Compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu parti sociale sau actiuni reprezinta o modalitate de majorare a capitalului, cunoscuta sub denumirea de CONVERSIE A DATORIILOR SOCIETATII.
Operatiunea juridica [....] reprezinta o transformare a creantelor pe care tertii le au fata de societate in actiuni sau parti sociale, pe baza conventiei creditorului si debitorului care, in loc sa stinga creanta, inteleg, pe calea novatiei obiective, sa transforme obligatia de plata in obligatia societatii de a emite parti sociale sau actiuni [...] pe care sa le distribuie creditorului"

Ioan Schiau, Titus Prescure, Legea societatilor comerciale, pag.623
Perfect! :thumbup:
Multumesc inca o data pentru raspunsuri, si trebuie sa revin asupra temei cu alte nelamuriri.
Planez aici exemplul unei societati care doreste sa-si majoreze capitalul social si raspunsul avocatului .
Problema:
O societate X are asociat unic persoana fizica, capital social subscis si varsat 1.000 euro ( 1.000 actiuni cu o valoare nominala de 1 euro).Trei ani mai tarziu, consecinta a revalorizarii activelor, estimeaza ca cele 1.000 de actiuni si-au dublat valoarea, deci capitalul sau social ar avea o valoare de piata de 2.000 euro. Un nou viitor asociat vrea sa intre in firma aportand 2.000 euro. Capitalul social se majoreaza cu 1.000 de actiuni cu o valoare nominala de 1 euro si o prima de emisiune de 1.000 euro.
Exista vreo problema daca viitorul asociat ar fi prestat acesti 2000 euro inainte, si la data hotararii majorarii capitalului , inregistreaza o creanta asupra societatii de 2.000 de euro? ...cu majorarea capitalului s-ar compensa creditul asociatului si situatia ar fi similara a ceea ce am expus mai sus.
Raspunsul avocatului:
S-a propus o combinatie intre doua metode de majorare a capitalului, si anume:
- compensare de credite
- cu prima de emisiune
ceea ce legislatia romana nu permite. Exemplul ar fi aplicabil doar daca aportul de capital s-ar face in numerar la momentul deciderii amplierii de capital.


Eu nu sunt de acord cu raspunsul avocatului, motivand ca legislatia romana permite conversia obligatiunilor ( datorii financiare de natura imprumuturilor obligatare) in actiuni, iar diferenta de 1.000 euro intre valoarea de "emisiune" si valoarea nominala o reprezinta prima de conversie a obligatiunilor in actiuni.
In urma operatiei de conversie, au loc urmatoarele efecte:
- stingere a creantei de 2.000 euro;
- cresterea CS cu valoarea nominala a actiunilor emise 1000 x 1 euro = 1.000 euro
- apare o prima de conversie a obligatiunilor in actiuni de 1.000 euro.

Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca am sau nu dreptate, si mai ales daca aceste reglementari pot fi aplicate si in cazul unui SRL.
Va multumesc.
Buna seara!
Va supun atentiei urmatoarea situatie>
- un SRL cu asociat unic a achizitionat un activ imobiliar pe care l-a inregistrat in contul 212 al contabilitatii, ulterior a reevaluat activul rezultand un plus de 50 %, se poate mari capitalul social al societatii ? daca da, in ce conditii? care este baza legislativa?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Marire capital social sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este valoarea maxima pe care poate sa-l aiba capitalul social al unui SRL?Doresc sa maresc capitalul de 200 RON cu ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social cu cladire din patimoniul societatii Angela Cerdeanu Angela Cerdeanu buna ziua! un srl detine o cladire in val x lei.Doreste majorarea capitalului social cu valoarea acestei cladiri,este posibil?trebuie efectuata si o ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social prin compensare AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Buna ziua, poate cineva sa ne comunice daca a avut vreo situatie in care a majorat capitalul social al unei societati ca urmare a unei compensari a datoriei pe ... (vezi toată discuția)