avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul sotului la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul sotului la mostenire

Am o intrebare: in cazul in care, dupa divort, sotia se recasatoreste, cel de-al doilea sot poate avea drept la mostenirea sotiei din partea parintilor ei (casa parinteasca si pamantul aferent) ? Dar la apartamentul dobandit in timpul primei casatorii, pe care este coproprietara impreuna cu copilul din prima casatorie. Mentionez ca ambii soti sunt la a doua casatorie, nu au copii impreuna, dar au copii din casniciile anterioare.


Sper ca nu am fost foarte incoerenta. multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:01, 9 Iunie 2008
Bunurile acumulate inainte de casatorie au regim de bunuri personale,deci nu intra in masa succesorala.Vorbim aici atat de apartament cat si de mostenirea lasata de catre parinti.
Buna ziua! as vrea sa ma lamuriti intr-o problema.Am un frate care a decedat in 2004,iar unica lui fiica a decedat in 2000,supravietuind sotia sa.Aceasta a chemat in instanta toti fratii sotului ei pentru a fi declarata unica mostenitoare a masei succesorale formata dintr-o casa,1 sura si teren intravilan si extravilan. Mentionez ca terenurile si casa au apartinut sotului ei inainte de casa torie.Impreuna au construit numai sura.Suntem 7 frati;noi nu avem dreptul la mostenirea fratelui nostru?
Ba da, aveti dreptul la mostenirea fratelui.
Daca si parintii sunt in viata, sotia va mosteni 1/3 din bunuri, iar voi impreuna cu parintii restul.
Daca mosteniti doar voi si sotia, aceasta va lua jumatate si voi toti impreuna cealalta jumatate din mostenire.
Evident, discutam doar despre bunurile care au apartinut fratelui. In cazul casei, de pilda, daca aceasta a fost bun comun al sotilor, mostenirea o reprezinta doar jumatate de casa, care se va imparti potrivit cotelor de mai sus.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Sotul supravietuitor beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre mostenitorii legali sau un drept de mostenire in lipsa acestora;
- un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta;
- un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit;

Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor este reglementat de Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate din masa succesorala.
Cum bine zicea Andree, e un pic de ameteala prin raspunsurile de pe aici.

Pentru marrinne

La moartea unei persoane masa succesorala ramasa de pe urma acesteia se compune din totalitatea drepturilor si obligatiilor ce au apartinut defunctului.

In masa succesorala a sotiei din cazul dat intra:
1. dreptul de proprietate asupra casei si terenului aferent (casa si terenul in intregul lor, daca asa le-a mostenit de la parinti si sunt numai ale ei)
si
2. cota parte din aparatamnetul pe care il detine in coproprietate impreuna cu copilul (aici intra numai partea ei nu si partea copilului).

Din acesta masa succesorala sotul supravituitor (al doilea si daca ii va supravietui) are dreptul la o cota de 1/4, iar restul de 3/4 mosteneste copilul ei.
Observam ca sotul supravituitor va avea mai mult din casa si terenul aferent de la pct. 1 (adica 1/4 din intreg) pe cand in cazul apartamentului de la pct. 2 va avea 1/4 din cota ei parte (nu ne-ati spus cat anume are ea si cat copilul).

Pentru Luminita.

Intradevar fratii se mostenesc unii pe altii. Si daca fratele defunct a avut o singura fiica care a decedat si acesta fiica nu avea la randul ei copii, atunci mostenirea fratelui decedat ar trebui sa se imparta intre sotia lui supravietuitoare si fratii si surorile motului (si eventual parinti, daca sunt in viata).
Dar nu-i suficient sa fii frate ca sa si capeti ceva. Mai trebuia sa fie si acceptata succesiunea in termenul de 6 luni de la data mortii fratelui. Daca nu puteti dovedi ca ati acceptat succesiunea lui (prin declaratie de acceptare sau prin alt act sau fapt care are semnificatia acceptarii tacite), atunci sotia lui poate sa va inlature de la mostenire pe toti sau pe unii dintre dvs. daca dovedeste ca ea a aceptat mostenirea in vreme ce ceilalti nu, si atunci ei vor fi socotiti straini de mostenire.
Pe scurt e zisa aceea: Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista. Aveti cu ce sa dovediti ca ati acceptat mostenirea in termenul de 6 luni de la data decesului fratelui din 2004?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Mosteniri olga2011 olga2011 va rog sa-mi spuneti dac cea de-a doua sotie a fratelui meu are drept de mostenire la averea lasata de parintii nostri, dat fiin faptul ca el are trei copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren dobandit prin mostenire. iuliana57 iuliana57 Fratele meu a decedat acum doua luni. Nu are copii si eu sunt singura sora. Parintii nostri nu mai traiesc. Cumnata mea vrea sa facem succesiunea si pentru ... (vezi toată discuția)