avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bloc ANL: primaria ne obliga sa ne constituim in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bloc ANL: primaria ne obliga sa ne constituim in Asociatie de Locatari

Obligativitatea este inscrisa in contractul de inchiriere (semnat in iulie 2010). Deoarece blocul cu 9 apartamente a fost definitivat in 2007 iar abia in iulie 2010 s-au mutat primii locatari, anul trecut am avut o multime de cheltuieli legate de re-amenajarea apartamentelor (zugravit, faianta, parchet, va inchipuiti cum arata dupa 3 ani fara incalzire si fara aerisire). Abia pe la sfarsitul lui septembrie am avut curent si gaze (implicit apa calda, de la centrala de bloc).
Apoi a venit iarna -> cheltuieli mari.
Au inceput sa apara somatii de la primarie, in care ne ameninta ca vor rezilia contractele de inchiriere daca nu ne constituim in asociatie de locatari, ca sa preluam singurele 2 contracte cu tertii care au ramas pe numele primariei: curentul pe casa scarii/incaperea centralei, si gazele de la centrala.
Ultima somatie include si un termen: 1 mai 2011.

Intrebarile mele sunt:
- este legala aceasta obligativitate ce a fost inclusa in contract?
- ne mai putem constitui in asociatie de locatari? Auzisem de o lege care a dus la disparitia acestor forme de organizare (iar noi mai avem pana sa fim proprietari).
- care ar fi, macar in mare, pasii pentru constituirea acestei asociatii.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana.toli , utilizator 16:17, 2 Iulie 2012
Suntem locatarii primului bloc ANL dintr-un orasel cu cateva mii de locuitori... primaria nu vrea decat sa scape de facturile noastre (doar 2 bucati, gaze centrala si curent casa scarii), nu exista un asemenea birou.
Domnule, CL iti repartizeaza casa si ai mai vrea sa-ti plateasca si facturile?
Nu prea inteleg ce fel de primarie aveti acolo in acel orasel, dar ei ar trebui sa se ocupe de organizare, nu sa va la se pe voi sa decideti ce si cum, CL/Primaria este reprezentantul statului in teritoriu. Ei, in acest context, CL ar putea sa infiinteze o as. de proprietari (ziceati ca unde stati este doar primul bloc, deci s-ar putea sa mai faca si altele), el aduce administratorul, dar fiind unic proprietar, desigur ca tot el "taie si spanzura", iar voi locatarii nu aveti nici-un drept (sa nu exagerez, aveti dreptul de a plati facturile).
Vezi ca nici asa nu este bine? Deci vi s-a dat posibilitatea sa va organizati in as. locatari.
Convocati locatarii si urmariti pasii de infiintare a unei as. de proprietari, mai putin faza cu mersul la judecatorul delegat (aaaa... uite ca ar mai fi un loc unde ati putea merge, macar sa va informati cum sa procedati), bateti in cuie toate aspectele si cu ajutorul primariei veti putea incheia contracte de prestari de servicii si alimentare cu utilitati cu firmele specializate din oras.
Facturile vin acum pe numele si la adresa as. locatari si restul, ca la as. proprietari: repartizare facturi pe liste de plata, sedinte de bloc, pupaturi intre locatari, etc., etc...
Ideea e ca asociatia de locatari, astfel infiintata cum ziceti dv., nu are personalitate juridica cu care furnizorii nu au cum incheia contracte.
Una e asociatiile de locatari de acum j'de ani, cand toata lumea era asa organizata si altceva este sa faci acum o asemenea asociatie de locatari.
Trebuie facuta asociatie de chiriasi cu personalitate juridica, adica la judecatorie.
@elga50: si care ar fi problema? Cum spuneam, CL este proprietarul. Asta construeste 5 blocuri cu 500 de ap. Poate infiinta o as. prop? Eu zic ca da, dar ce rol ar mai juca chiriasii? CL are vioara si canta si baietii tre' sa danseze cum, necum si in final - plata...
Eu am propus sa se organizeze, locatari, chiriasi, dupa L114 sau cum o mai fi sa mearda acolo sa-i ajute judecatorul delegat, adica sa-si administreze singuri partile comune. Ei, saracii se plang ca CL vrea sa scape de facturi, pai cum vine asta?
Pai sa se organizeze in asociatie de chiriasi, dar sa-si obtina si personalitate juridica ca sa poate incheia contracte.

Alte discuții în legătură

Care este diferenta intre asociatia de proprietari si asociatia de locatari(chiriasi)? MCA2014 MCA2014 Ca si chiriasi ai unui bloc ANL nu putem infiinta o asociatie de proprietari pe care sa se factureze apa, gazul de la centrala termica comuna, lumina de pe ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie gaby123456789 gaby123456789 Solicit si eu sprijin in urmatoare speta: ASOCIATIA DE LOCATARI a fost infiintata in anul 2005, pentru locatarii cu chirie din blocul ANL in care ... (vezi toată discuția)
Locuiesc într-un bloc nou anl cu garanție până în 2022. este normal să fiu obligată să plătesc fond de reparații? mariana11111 mariana11111 Buna ziua, Vreau sa stiu daca locuiesc intr-un bloc ANL care este in garantie pana in anul 2022, este normal sa fiu obligata de catre administrator si ... (vezi toată discuția)